Previdnost v gorah tudi poleti

Poleti, v času glavne planinske sezone, se v gore odpravi veliko ljudi. Mnogi se na pot odpravijo prvič, a pozabljajo na pasti, ki prežijo v gorah tudi poleti.
Previdnost v gorah tudi poleti

Mnogi Slovenci enostavno želijo osvojiti kakšen vrh, spet drugi želijo le uživati v naravi in uiti za nekaj ur iz "realnega" življenja. A ob tem mnogi pozabljajo, da gore skrivajo pasti.

Preverite vreme

Kljub navidez lepemu vremenu poleti je potrebno pred odhodom vselej preveriti, kakšno bo vreme. Predvsem poleti je velika možnost neviht s strelami, ki je v gorah najpogosteje zgodaj popoldne, med drugo in tretjo uro. Prav zaradi tega je pomembno, da se na krajšo pot odpravimo zgodaj zjutraj, oziroma če načrtujemo vednevno turo je dobro, da smo v tem planinski koči.

Izberite sebi primerno turo

Mnogi zanemarjajo težavnost poti. Prav zaradi tega je za varnost izjemnega pomena, da izberemo turo, ki je primerna za našo telesno pripravljenost in planinskim znanjem. Planinske poti pri nas so razdeljene v tri skupine: lahke, zahtevne in zelo zahtevne

Ne pozabite na primerno opremo

Prenekateri se v gore odpravijo brez ustrezne opreme, ki je pomembna tudi poleti. Na turah, ki so označene kot zahtevne, uporabljajmo obvezno čelado, na zelo zahtevnih pa še samovarovalni komplet. Za vzpenjanje po jeklenicah so koristne rokavice - najbolje kolesarske. Izjemno pomembna je dobra obutev, najboljša izbira so planinski čevlji, ki segajo čez gleženj. Seveda je poleti za nižje vrhove in nezahtevne poti ustrezna tudi druga obutev, a je možnost lažjih poškodb večja. Zagotovo pa se v gore nikakor ne smemo odpraviti v poletni obutvi, kot so denimo sandali! Oblačila naj bodo udobna, lahko tudi kratka, a vselej moramo seboj vzeti vetrovko in pulover.

Sorodne vsebine

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno

Vroči članki

Najbolj brano