Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
24. 7. 2011,
22.44

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Nedelja, 24. 7. 2011, 22.44

6 let, 7 mesecev

Panonskemu maratonu treh dežel ponagajalo vreme

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Rekreativni kolesarji so se v nedeljo udeležili tradicionalnega 8. Panonskega maratona treh dežel, ki ga je tokrat malce skazilo vreme, zato je bila tudi udeležba manj številčna kot prejšnja leta.

''Vreme je bilo grozno, zato je bila letos udeležba precej manjša kot na prejšnjih maratonih. Skupaj je nastopilo 126 kolesarjev, kar je približno le tretjina v primerjavi s preteklimi leti. Na veliko traso (112 km) se je podalo 60 udeležencev, na srednjo 40. (63 km), na gorsko-kolesarsko 25. (25 km), družinskega maratona (15 km) pa se je udeležilo le pet prijavljenih. Tudi ekip je bilo malo, le tri ali štiri,'' je dejal Feri Tivadar iz Kolesarskega kluba Lendava. Rekordna udeležba je bila sicer pred šestimi leti, ko se je na pot zapodilo kar 521 kolesarjev.

Na nekaterih maratonih je praksa drugačna, panonski pa ohranja rekreativni značaj: ''Na maratonu ni merjenja časa, saj to ni dirka. Namenjen je predvsem rekreativnim kolesarjem,'' je še dodal Tivadar. Povedal je tudi, da je prireditev kljub slabim razmeram minila brez padcev ali poškodb, za vsak primer je udeležence spremljal zdravnik, dežurali pa so tudi lokalni zdravniki.

Ideja za Panonski maraton treh dežel se je pred osmimi leti porodila Marku Novaku, predsedniku lendavskega kolesarskega kluba, in se dodobra prijela med športnimi navdušenci. Prireditev, katere namen je tudi utrjevanje dobrososedskih odnosov, se vsako leto seli v drugo državo, letos pa je bil štart na Hrvaškem, zato je bilo med udeleženci največ domačinov. Dogodek je imel znova tudi kulturno obeležje, saj so nastopile folklorne oziroma plesne skupine iz vseh treh dežel.

Naslednje leto bo štart na Madžarskem, potem pa zopet pride na vrsto Slovenija. Glavni stroški odpadejo vsako leto na ''deželnega'' organizatorja, sicer pa prireditev financirajo iz štartnin in s pomočjo sponzorjev ter donacij. Prijavljeni kolesarji so tokrat poleg spominske medalje prejeli tudi vstopnico za kopanje v kopališču Sv. Martin in sodelovali v nagradnem žrebanju. Še zanimivost – letos se maratona prvič ni udeležil 82-letni Siegfried Schubert, lani najstarejši udeleženec na veliki trasi, saj je bilo nebo le preveč neprijazno.

Več fotografij s Panonskega maratona si oglejte tukaj.

Ne spreglejte