SiolNET. Sportal Rekreacija
0,08

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Odmislite avtomobil, ki vas lovi, in naj vam ne predstavlja grožnje

0,08

termometer

Wings for life
Foto: Sportida

Letos bo že četrto leto zapored potekala tekaška prireditev Wings for Life World Run. Rezultat je zelo odvisen tudi od psihološke priprave tekača.

Tekaška prireditev Wings for Life World Run po vsem svetu poteka ob istem času, čeprav nekje tečejo tudi v nočnih urah. V Sloveniji se bo tek začel ob 13. uri v Ljubljani.

Tek se bo za vas končal, ko vas ujame avto. Tek se bo za vas končal, ko vas ujame avto. Foto: Sportida V ZDA bodo na primer teči začeli v zgodnjih jutranjih urah (ob 4. uri), medtem ko bodo v Avstraliji tek začeli ob 21. uri. Gre pa za svojevrsten tek, saj tekač nima že vnaprej določenega cilja, ampak je odvisen od avtomobila, ki jim sledi na poti. To pomeni, da ko vozilo ujame tekača, je zanj teka konec. Lani sta bila najboljša Lucija Krkoč (50,84 kilometra) in Vid Senica (64,58 kilometra).

Na uradni strani prireditve imate na voljo tudi poseben kalkulator, kjer si lahko okvirno izračunate, koliko kilometrov lahko pretečete in si s tem lahko zastavite svoj cilj. Zmaga zadnji moški oziroma ženska, ki ju vozilo ujame. Ta s štarta krene natanko 30 minut po štartu tekačev.

Wings For Life World Run boste v neposrednem prenosu z začetkom ob 12.30 lahko spremljali tudi na Planet TV in siol.net.

Če vas bo skrbelo, boste zakrčeni

In kako tovrstno tekmovanje psihološko vpliva na samega tekača, potem ko ga lovi avtomobil? Kot smo omenili, gre za poseben tek, saj imajo tekači od zadaj vseskozi nekakšno "grožnjo", da bodo izločeni iz tekmovanja.

"Tisti, ki poraz sprejmejo bolj mirno, se veliko manj ukvarjajo s tem, kaj se bo zgodilo, ko so izločeni in so manj v stresu." "Tisti, ki poraz sprejmejo bolj mirno, se veliko manj ukvarjajo s tem, kaj se bo zgodilo, ko so izločeni in so manj v stresu." Foto: Sportida

Po besedah športnega psihologa gre več ali manj za vprašanje, kako bo tekmovalec vse skupaj doživljal. "Ključna stvar je razlaga tekača. Kaj se bo zgodilo, ko bo izločen. Tisti, ki mislijo, da je to zelo slabo in da je to odraz neke šibkosti, bodo bolj v stresu in bodo bolj nervozni. Vozilo jih bo lovilo že prej, preden jih bo sploh ujelo. Zaradi povečanega stresa, ker ves čas razmišljamo o porazu, se nam funkcionalnost samega teka poslabša. V stresu imamo namreč povišan srčni utrip, dihanje je bolj plitvo in smo bolj zakrčeni. Zaradi tega izgubljamo energijo, hitreje pride do utrujenosti in posledično do izločitve. Tisti, ki poraz sprejmejo bolj mirno, se veliko manj ukvarjajo s tem, kaj se bo zgodilo, ko so izločeni in so manj v stresu. Ta bo tekel bolj mirno, njegov tek bo bolj ekonomičen in bolj sproščen," nam je povedal Aleš Vičič, ki se že več kot 18 let profesionalno ukvarja s psihološko pripravo vrhunskih športnikov.

Naj rekreacija ne postane vaša obremenitev  Pri rekreaciji je pomembno, da rekreativni športnik uživa. Pri rekreaciji je pomembno, da rekreativni športnik uživa. Foto: Sportida

Naš sogovornik v zadnjem času opaža, da je v rekreativnem športu vedno več tistih, ki si vso zadevo preveč jemljejo k srcu. "Pozitivna plat je, da je organizirano veliko rekreativnih prireditev. S tem so veliko ljudi spodbudili k teku, kolesarjenju … Po drugi strani pa je vedno več ljudi, ki so vse skupaj začeli jemati preresno. To se dogaja v smeri, da si 'morajo' postavljati visoke cilje. Opazujem, da je tega vedno več in da to ni v skladu z neko osnovo, zakaj je rekreacija pomembna. Pogovarjamo se o dveh različnih svetovih. Eno je rekreativni šport, drugo pa je vrhunski šport. Pri rekreaciji je pomembno, da rekreativni športnik uživa, zdravo živi in si popestri svoje življenje. Ne pa da to postane neka obveza oziroma še huje, obremenitev," je dodal Vičič.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin