Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
31. 12. 2012,
8.48

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

vadba rekreacija fitnes trend

Ponedeljek, 31. 12. 2012, 8.48

8 let

Najbolj priljubljene vadbe v letu 2012

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Tudi v iztekajočem se letu smo se na področju rekreacije dobro zabavali in šteli svoje dosežke. Katere vadbe so bile najbolj priljubljene, pa preverite v nadaljevanju.

Vadbe na prostem

Vadbe na prostem, kot so tek, sprehodi, pohodništvo, so še vedno zelo priljubljene med rekreativci in so povrhu še brezplačne. Poleg tega je čas, ki ga preživimo na svežem zraku, še posebej dragocen, saj nas sprosti in napolni z novo energijo.

Boot camp

Vadba je ime dobila zaradi podobnosti z vojaškim načinom treniranja (military boot camp) in je postala priljubljena izbira žensk, ki so želele shujšati, pa tega niso zmogle same. Program, ki vključuje raznolike elemente vadbe, od teka, hoje v hrib, športnih iger, joge … tako v naravi kot tudi v telovadnicah, poteka v parih, trojkah ali manjših skupinah in spodbuja druženje ter ekipni duh.

Joga

Joga je že več let na lestvici priljubljenih vadb. Njena prednost je ravno v tem, da se jo lahko izvaja vsepovsod, tako doma, v parku kot tudi v telovadnicah. Vadba poteka bodisi v skupini bodisi jo izvajamo individualno. Joga kot sistem vaj in metod vključuje tako telo, um kot tudi duha.

Funkcionalni trening

Funkcionalni trening, ki izvira iz fizioterapije in vaj za rehabilitacijo, je oblika kombinirane vadbe, ki ne pozna izoliranega treninga določenih mišičnih skupin, v čemer se tudi bistveno razlikuje od fitnesa. Gre za izjemno raznoliko vadbo, ki se najbolj približa naravnemu in uporabnemu gibanju človeka, izboljša njegovo agilnost, koordinacijo, moč, vzdržljivost, eksplozivnost, hitrost in stabilnost.

Zumba

Zumba ni samo vadba, je pravzaprav prava zabava. Medtem ko se pošteno potimo, se ob ritmih in gibanju, ki se jih ne naveličamo, namreč tudi zabavamo. Vadba, ki je mešanica plesa in aerobike, poleg tega dela prave čudeže. Izboljša našo kondicijo in splošno počutje.

Vadba z osebnim trenerjem

Vadba pod nadzorom osebnega trenerja omogoča najhitrejši in najbolj kakovosten napredek, saj je program prilagojen posamezniku. Poleg tega trener, ki nas ves čas motivira, skrbi tudi za varen trening, zaradi česar je možnost poškodb minimalna. Nekatere raziskave so pokazale, da ljudje, kadar jih nadzira osebni trener, pri vadbi vztrajajo dalj časa.

Vadbe za starejše

Fitnes in druge vadbe za starejše so zadnja leta postale vse bolj priljubljene. Veliko vadbenih centrov ponuja starejšim primerne vadbe, pri katerih so obremenitve prilagojene udeležencem. Kaj je torej lepšega kot to, da ljudje v starosti 70 let in več še vedno ostajajo v kondiciji.

Spinning

Kardiovaskularni trening, ki imitira kolesarjenje, je odlična vadba za telo in duha. Vadba, ki je izum nekdanjega ultramaratonskega kolesarja, vodi profesionalno usposobljeni inštruktor, ki udeležence spodbuja s svojim znanjem in glasbo. Spinning je skupinska vadba z individualno obremenitvijo.

Gyrokinesis

Gyrokinesis, ki je na prvi pogled videti kot nekakšen ples, je sistem vaj, ki jih je razvil profesionalni plesalec za pomoč pri poškodbah. Vključuje elemente joge, plesa, tai chija … Prek posebnega gibanja hrbtenice je v vadbo vključeno celo telo.

Core Barre

Vadba je v ZDA in Aziji, pa tudi pri nas, pravi hit. Gre za kombinacijo joge, baleta, pilatesa in aerobike. Od drugih vadb se razlikuje po tem, da se osredotoča na osrednji del telesa, medenico, spodnji del hrbta, boke in trebuh ter tako nudi najboljšo podporo naši hrbtenici.

Ne spreglejte