Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
21. 1. 2022,
15.57

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,70

3

Natisni članek

PZS GRS reševalna akcija varno v gore

Petek, 21. 1. 2022, 15.57

2 leti, 2 meseca

Reševalna akcija skozi oči gorskega reševalca pripravnika

Gorski reševalec po 15-urni akciji: Težko je, ko svojcem izrekaš sožalje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,70

3

Komna reševalna akcija na Komni | Prejšnji konec tedna se je v slovenskih gorah ponesrečilo šest oseb.  | Foto Borut Gogala

Prejšnji konec tedna se je v slovenskih gorah ponesrečilo šest oseb.

Foto: Borut Gogala

Prejšnji konec tedna so slovenske gore vzele šest življenj. Tragične smrti se poleg svojcev in prijateljev ponesrečenih močno dotaknejo tudi gorskih reševalcev, ki sodelujejo v reševalnih akcijah. Eden od tistih, ki so pred dnevi reševali na območju Komne, kjer sta v smrt omahnila dva gornika, je potek iskalno-reševalne akcije opisal na spletni strani GRZS. 

"Tišina, grenkoba v srcu, solze v očeh, težko je, ko izrekaš sožalje svojcem. Naredili smo vse, kar je bilo v naši moči, sodelovali smo zelo uigrano, četudi smo bili iz različnih društev. Žal je bil konec tak, kot si ga nismo želeli. Utrujeni in s težkim srcem smo se po več kot 15 urah vrnili nazaj k svojim domačim," je opis tragičnega dogodka pod Komno, kjer sta se smrtno ponesrečila dva gornika, sklenil gorski reševalec pripravnik pri GRS Bohinj Rok Kozjek Mencinger.

Reševalna akcija pod Komno | Foto: Borut Gogala Reševalna akcija pod Komno Foto: Borut Gogala

Njegov zapis si lahko v celoti preberete na spletni strani GRZS:

"Ne bomo obupali kljub mrazu, snegu, temi, ki reševanje naredijo še zahtevnejše. Nekaj ur je minilo, a brez uspeha. Pregledali smo vse, kar smo lahko. Odločitev je padla, da takoj, ko se bo zdanilo, bomo nadaljejevali, saj bomo bolje videli. Veliko več pa ni ostalo do jutra, tista ura je minila v hipu. Malo smo zadihali, popili čaj, zaužili nekaj priboljškov, ki nam jih je na hitro pripravil kolega v Ukancu.

Dan se je naredil in baterije drona so bile polne, in smo šli. Začeli smo s pregledom in kmalu smo zagledali negibno osebo pod steno nad plaziščem. Odneslo jo je še veliko dlje. Naredili smo hiter načrt, kako do osebe. Treba je bilo priti s spodnje strani. Prvi so priplezali do njega in sporočili, da žal tudi njemu ne bomo mogli pomagati."

Razmere v gorah so v zimskih dneh izredno nepredvidljive. V nadaljevanju si preberite nekaj preventivnih nasvetov. 

Kaj moramo vedeti, če se v gore odpravljamo pozimi?

Na Planinski zvezi Slovenije ljubitelje gora pozivajo, naj se pred odhodom v gore ali na katerikoli planinski izlet predhodno pripravijo.

  • Obveščanje

Pred odhodom v gore poskrbite za obveščanje in s svojo namero seznanite najbližje (kam se odpravljate, za koliko časa, rezervni cilji) ali pa v skrajnem primeru pustite obvestilo o poti pod vetrobranskim steklom avtomobila. Vpisujte se v vpisne knjige na vrhovih in kjer je to mogoče. Vse te informacije pomagajo gorskim reševalcem pri zagotavljanju pomoči.

  • Primerna oprema

Primerno velik nahrbtnik, kakovostni planinski čevlji in primerna oblačila.

Če boste hodili po terenu, kjer bodo potrebne dereze, uporabljajte cepin, ne planinskih palic.

Kako uporabljati dereze in cepin?

  •  Družba

V gore ne hodite sami, ampak v družbi, pozivajo na PZS. Po krivulji preživetja v primeru zasutja v snežnem plazu je ključnih prvih 15 minut. Pomeni, da moramo zasutega prijatelja najti s pomočjo plazovne žolne in ga izkopati v prvih 15 minutah. Po tem času je možnosti za preživetje malo ali nič.

Zato je naša dolžnost, da se kot obiskovalci gora dobro naučimo iskanja s pomočjo žolne, predvsem pa, da upoštevamo priporočila stroke (planinskih vodnikov PZS, gorskih reševalcev, gorskih vodnikov) in da se zasutje v plazu sploh ne zgodi. 

  •  Po znanje na tečaje

Obiskovalcem gora, ki niso vešči gibanja v gorskem svetu in nimajo dovolj lastnih izkušenj, na PZS svetujejo, da se vključijo v planinska društva in se pod vodstvom planinskega vodnika PZS v organiziranih skupinah odpravijo v gore.

Dobrodošlo je tudi znanje, ki ga lahko pridobijo na tečajih varnejše hoje v gore v organizaciji društev Gorske reševalne zveze Slovenije, posameznih planinskih vodnikih PZS in gorskih vodnikih.

Ne spreglejte