Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
20. 10. 2017,
11.06

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča Pivovarna Laško

Natisni članek

Pivovarna Laško Gremo v hribe advertorial

Petek, 20. 10. 2017, 11.06

2 meseca, 1 teden

Da kozorog ne bo postal le mit kot Zlatorog

Vsebino omogoča Pivovarna Laško

Od narave smo se sčasoma tako oddaljili, da ne poznamo več vseh njenih zakonitosti in ne potreb njenih prebivalcev, zlasti živali. Zato se moramo na vsakem koraku zavedati, da smo v naravi le gostje, in se temu primerno v njej tudi vesti oziroma ravnati.

Gremo v hribe | Foto: Miro Podgoršek Foto: Miro Podgoršek

Nemir, ki ga prinašamo s seboj v gorski svet, ogroža številne živalske vrste, najbolj pa sesalce, med njimi kozoroge, kralje našega gorskega sveta. Ti večinoma živijo v okolju, ki ga je človek razmeroma še najmanj spremenil, v gorskem svetu nad zgornjo gozdno mejo. Najdemo jih v strminah, skalovjih, soteskah in grebenih na nižjih legah, v območju odmaknjenih gozdov. Tu je že "od nekdaj", domuje v naravi in v našem kulturnem izročilu, tudi v povesti o Zlatorogu

Gorski svet je nepopisno lep in izredno občutljiv. Obiskovalci gorskega sveta ga s svojimi nepremišljenimi dejanji lahko hitro ogrozimo. Ko gremo v hribe, se zato izogibajmo rastiščem, zimovališčem in drugim pomembnim življenjskim prostorom teh vrst.

Gremo v hribe | Foto: Miro Podgoršek Foto: Miro Podgoršek Za vse to skrbi tudi Komisija za varstvo gorske narave (KVGN) Planinske zveze Slovenije. Prizadevajo si, da bi naravo spoštovali in se neprimernim dejanjem kar najbolj izogibali prav vsi obiskovalci gorske narave, ne samo planinci. Zato izvajajo tudi izobraževanje za varuhe gorske narave in gorske stražarje, skrbijo za obveščanje in ozaveščanje članov planinskih društev in širše javnosti na tem področju. Zavedajo se tudi pomembnosti dela z najmlajšimi, zato intenzivno sodelujejo s planinskimi krožki.

Gremo v hribe je uspešen projekt Pivovarne Laško, izvajajo ga že osmič,med drugim pa stremi prav k ohranjanju naravne okolice v gorah. Prizadevajo si, da bi vsi skupaj ohranili domače okolje kozorogov čim bolj neokrnjeno. Prav zato so prispevali k ohranitvi gorskih živalskih vrst z donacijo Komisiji za varstvo gorske narave in pod Triglavom postavili tablo, ki ponosno oznanja kraljestvo Zlatoroga.

Akcijo so izvedli ekipa zaposlenih Pivovarne Laško, člani in podporniki ekipe Gremo v hribe, predstavniki medijev in spremljevalci iz vrst gorskih reševalnih služb.

 

Ne spreglejte