SiolNET. Sportal Rekreacija
0

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Priprave na ljubljanski maraton – 42 km (še 6 tednov do štarta)

Če boste pridni, boste v tem tednu pretekli že skoraj 100 kilometrov

0

termometer

tek splosna
Foto: Vid Ponikvar

Do ljubljanskega maratona nas čaka še šest tednov. Za vse, ki se boste pomerili na 42-kilometrski preizkušnji, ostaja najpomembnejša naloga nabiranje kilometrov.

Tudi v tem tednu boste spet naredili šest treningov in skupno pretekli okrog 85 kilometrov. Morda bo kdo rekel, da je to premalo, a vam ne želimo že na treningih zbiti vse motivacije in volje do teka. Želimo, da boste do maratona pripravljeni preteči razdaljo in ne postavljati rekordov. Poleg tega upoštevamo, da tek ni vaša primarna obveznost dneva. Predpostavljamo, da večina preživi tretjino dneva v službi.

Privoščite si masažo

Bolj pomembna je masaža nog, lahko pa na "servis" peljete tudi celo telo. Bolj pomembna je masaža nog, lahko pa na "servis" peljete tudi celo telo. Ravno zato, ker marsikdo trenira ob službi, neredno in premalo spi, s tem pa onemogoča telesu, da se ustrezno regenerira, priporočamo, da si enkrat tedensko do nastopa privoščite masažo (vsaj nog), sami pa poskrbite za čim bolj redno in raznoliko prehrano, raztezanje, valjčkanje ...

V tem tednu vas čaka en težji trening intervalov, ki ga lahko opravite na atletskem štadionu ali pa izven njega, če imate odmerjeno razdaljo ali pa uro, ki vam razdaljo izmeri. Ostali treningi ostajajo osredotočeni predvsem v nabiranje kilometrov.

V nedeljo vas čaka dolgi tek, kjer hitrost ni tako pomembna, pomembno je, da razdaljo brez težav pretečete. Dolge teke vedno izvajamo v enakomernem ali rahlo progresivnem tempu.

Dan Trening
Ponedeljek iztek 12 km
Torek ogrevanje, lijak 4000 m + 3000 m + 2000 m +1000 m, odmor 3-5 min, iztek, raztezanje
Sreda iztek 10 km
Četrtek ogrevanje, fartlek 45 min, vaje za moč, iztek, raztezanje
Petek 60 min teka po razgibanem terenu (kros), tekaške vaje, 10x stopnjevanje, raztezanje
Sobota aktivni odmor (pohod, nordijska hoja, plavanje, rolanje ...), masaža, valjčkanje
Nedelja daljši enakomerni ali rahlo progresivno tek 25-30 km, raztezanje

Če sami težko izvajate treninge, še posebej dolge teke, ki so psihološko precej zahtevni, bi bilo dobrodošlo, da si najdete sebi primernega trening partnerja ali se pridružite kakšni od organiziranih tekaških skupin in izkoristite prednosti takšnega načina vadbe.

Načrt za tekače, ki se boste na ljubljanskem maratonu lotili 42-kilometrske razdalje, predvideva ogromno tekaškega predznanja oziroma predpriprave. Načrt je namenjen predvsem tekačem, ki imajo namen razdaljo uspešno preteči in ob tem nimajo posebnih rezultatskih ciljev.

Če ste čez poletje lenarili in ste trenutno slabo pripravljeni, bi bilo pametno premisliti, ali ste se prijavili na primerno razdaljo. Maraton ni mačji kašelj in le primerno pripravljeni v njem ne boste pretirano trpeli, pretiranega užitka pa, roko na srce, ne pričakujte v nobenem primeru. Bo pa zadovoljstvo v cilju toliko večje.

 

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin