SiolNET. Sportal Rekreacija
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Bosi tek–nazaj k naravi ali le začasna evforija?

4

termometer

Vse več tekačev trening obutega teka nadomešča z bosim tekom. Kaj sploh je bosi tek, v čem se razlikuje od obutega in kako začeti s treningom, smo se pozanimali pri bosonogem tekaču Marku Robleku.

Bosi tek, ki iz meseca v mesec prepričuje in navdušuje vse množičnejšo tekaško populacijo tudi pri nas, je najbolj naravna oblika gibanja, katere začetki segajo milijone let v zgodovino. Kot pravi bosonogi maratonec Marko Roblek, z bosim tekom ne izumljamo nič novega, pač pa obujamo tisto, kar smo nekoč že znali: "Evolucija nas je naredila tekače, in to bose tekače. Športna obuvala z blaženjem in dvignjeno peto obstajajo borih 30, 40 let, kar je v kontekstu zgodovine zanemarljiv čas." Naša stopala so mojstrovina narave, ki so se skozi zgodovino izpopolnila in nas izoblikovala v pokončnega človeka, ki se giba po nogah. A od najbolj naravnega in prvinskega doživljanja gibanja nas oddaljuje sodobna tekaška obutev. Kljub temu pa se počasi, a vztrajno, mnogi vračajo "nazaj k naravi".

Postopnost in zmernost pri začetkih bosega teka

Ključni vodili pri začetkih bosega teka sta postopnost in zmernost. Roblek namreč vsem začetnikom priporoča boso hojo, s katero bodo dobili občutek tudi za tek. Ko je človek uro ali dve brez bolečin v mišicah in stopalih sposoben hoditi bos ali v minimalni obutvi, je pripravljen tudi za prve tekaške korake. Prvi treningi bosega teka naj bodo kratki (kilometer), pri čemer moramo vselej spremljati, kaj nam sporočajo stopala, meča, ahilova tetiva in stegenske mišice. Če v naštetih delih telesa začutimo bolečino ali pa nastajanje žuljev, je smiselno s tekom prenehati in se do cilja sprehoditi. Na naslednjo boso avanturo pa se podamo, ko bolečine v mišicah popustijo in ko se morebitne rane zacelijo. Bolečina je po Roblekovih besedah alarm, da tekač dela nekaj narobe, ali uporablja napačno tehniko ali pa je precenil svoje sposobnosti. Prav zato je pomembno, da pred bosim tekom začnemo s treningi hoje, na katere se odpravimo enkrat ali dvakrat tedensko in s katerimi pilimo tekaško tehniko.

Da ne pride do bolečin in vnetja v mečih, nategnjene ahilove tetive, boleče narti …

V želji po občutku, ki ga daje bosi tek, gredo začetniki prehitro predaleč. Izpuščanje prilagajanja bosih nog na tekaško podlago (s hojo) lahko hitro privede do poškodb, kot so bolečine in vnetja v mečih, nategnjena ahilova tetiva, boleča nart, v najslabšem primeru lahko pride celo do stresnega zloma nartnice. Roblek ob tem poudarja: "Vsem tem tegobam se da preprosto izogniti, če poslušaš svoje noge in telo ter iz dneva v dan napreduješ počasi, z veliko prostih dni vmes, da se mišice in vezi prilagodijo." Pri teku v tekaških copatih nam zaščito pred neposredno bolečino daje športna obutev, ko smo bosi, pa se moramo pred bolečino zaščititi sami. Ena izmed vaj, s katerimi si lahko pomagamo pri prehajanju iz obutega teka v bosi tek, je tek na mestu. S triminutnim tekom na mestu krepimo mišice in tekaško tehniko. Na mestu namreč ne moremo teči na peto, kar je praksa obutega teka, saj je petni del čevlja višji od sprednjega. In ravno tu je največja razlika med bosonožci in obutimi tekači. Pri bosem teku ne tečemo po peti, pač pa je prvi stik noge s tlemi z zunanjim lokom, nato se stopalo prevali na notranji del in se tal dotakne z blazinico pod prsti, na koncu pa se s tlemi stakne še peta.

Komu je namenjen?

Vzravnana, pravilna drža je ključna za naše gibanje. Vzravnano telo se lažje giblje, dela in diha. Prav bosi tek nas spodbuja k vzravnani drži: "Bosi tek ne krepi samo stopal in mišic nog, pač pa tudi ravna zgornji del telesa in dopušča hrbtenici naraven položaj," pozitivne lastnosti bosega teka opisuje Roblek in hkrati dodaja, da je korak pri tej vrsti teka lahkotnejši, hitrejši in bolj fleksibilen.

Prav zato je primeren za vse, ki želijo izboljšati tekaško tehniko, spet občutiti naravno podlago in v svoj tekaški trening vnesti nekaj svežine. Čeprav je primeren za večino ljubiteljev teka, pa ga Roblek odsvetuje osebam s kliničnimi težavami v sklepih in mišicah spodnjih okončin ali križu ter vsem, ki okrevajo po poškodbi. Slednji morajo najprej odpraviti težave, šele nato se lahko lotijo bosega teka, ki vsaj na začetku zahteva zdravega človeka.

Če ste tudi vi nekoliko naveličani obutih tekaških treningov, lahko tekaško svežino vnesete z bosim tekom ali tekom v minimalistični obutvi, ki ji bomo pozornost namenili v naslednjem prispevku, a pri tem upoštevajte zgornje napotke.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin