Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
18. 1. 2023,
21.06

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,00

2

Natisni članek

Josip Iličić NŠ Mura zimski prestopni rok ND Gorica NK Domžale Dinamo Zagreb NK Maribor NK Maribor NK Bravo Ivan Šaranić Prva liga Telemach 1. SNL

Sreda, 18. 1. 2023, 21.06

1 leto, 2 meseca

Pripravljalne tekme klubov 1. SNL (17. in 18. januar)

Dan, ko sta blestela Iličića. Josip v dresu Maribora, Miroslav za Gorico.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,00

2

Damir Krznar NK Maribor | Trener Maribora Damir Krznar je v leto 2023 vstopil z zmago nad drugoligašem Aluminijem. | Foto Blaž Weindorfer/Sportida

Trener Maribora Damir Krznar je v leto 2023 vstopil z zmago nad drugoligašem Aluminijem.

Foto: Blaž Weindorfer/Sportida

V sredo so odigrali tekmo štirje slovenski prvoligaši. Maribor je v Ljudskem vrtu ugnal Aluminij z 2:0, prvi zadetek v letu 2023 pa je za branilce naslova dosegel Josip Iličić. V Umagu je blestel Hrvat z enakim priimkom, Miroslav Iličić, Gorica pa je dočakal prvo letošnjo zmago in s 3:0 ugnala beograjski Radnički. Zmagala je tudi Mura, bila je boljša od Bistrice s 3:1, Domžalčani pa so naleteli na premočnega tekmeca in ostali praznih rok proti Fehervarju. To je prvi poraz Rožmanove čete v tem letu.

Zoran Zeljković
Sportal Presenečenje na Primorskem, v Dekanih dišalo po katastrofi Kopra

Iličić in Vipotnik za prvo zmago Maribora

Prvo tekmo v 2023 so Mariborčani odigrali v Ljudskem vrtu. Po prvotnem scenariju bi se morali z Aluminijem pomeriti že v torek, a so jim načrte prekrižali težki pogoji. Vijolice je ob vstopu v nov teden pozdravil sneg. Zaradi njega dopoldanske treninge opravljajo v telovadnici, popoldne pa trenirajo na igrišču z umetno travo.

Izbranci Damirja Krznarja bodo v soboto odpotovali v Turčijo, kjer si bodo lahko privoščili treninge v brezskrbnem okolju, ob bistveno višjih temperaturah. Prvi gol je padel šele v 78. minuti, ko je po prodoru Marka Tolića zadel Josip Iličić. Prvi gol Maribora v novem koledarskem letu. Zvezdnik slovenskega nogometa je pred tem s prostega strela zatresel okvir vrat. V zaključku tekme so bili vijoličasti razigrani, lepe akcije so si sledile. Iličić in Marcos Tavares mlajši sta priigrala akcijo za končni izid 2:0. Zadel je Žan Vipotnik, najboljši strelec Maribora v jesenskem delu.

Maribor je nastopil z zasedbo Pridgar (od 46. Bergsen), Milec (od 46. Žinič), Vidaković (od 46. Mitrović), Uskoković (od 46. Watson), Guerrico (od 46. Sikošek), Antolin (od 31. Božičković, od 61. Lorber), Kryeziu (od 31. Dizdarević, od 61. Repas), Božić (od 46. Iličić), Kronaveter (od 31. Laušić, od 61. Tolić), Brnić (od 31. Čuk, od 61. Tavares), Baturina (od 31. Sirk, od 61. Vipotnik). 

Visok poraz Rožmanove čete proti Madžarom

Domžalčani so izgubili prvo pripravljalno tekmo v letu 2023. V Poreču so ostali praznih rok proti madžarskemu prvoligašu Fehervarju (0:3), za katerega je Kenan Kodro, napadalec iz BiH, sicer sin nekdanjega asa Meha Kodra, dosegel dva zadetka. Za Domžale so nastopili Mulalić, Mutavčić, Đurić, Offenbacher, Saitoski, Alić, Hodžić, Husmani, Repas, Kovačević in Barišić, v drugem polčasu pa so dobili priložnost še Matičič, Topalović, Tkachuk, Nwankwo, Podlogar, Markuš, Krupić, Jo. Pišek, Černe, Strajnar in Vuk.

Shabanhaxkaj dvakrat, Kai Cipot enkrat

Črno-beli iz Murske Sobote so na pomožnem igrišču z umetno travnato podlago v Fazaneriji premagali tekmeca iz Slovenske Bistrice. Mura je drugoligaša Bistrico ugnala s 3:1. Dvakrat je v polno zadel Dardan Shabanhaxkaj in z zadetkoma v 11. in 42. minuti postavil končni rezultat prvega polčasa, tretji gol za Muro pa je prispeval Kai Cipot. Izbranci Damirja Čontale so začeli dvoboj v postavi Mihelak, Beganović, Balažic, Sadriu, Pucko, Šimkus, Šroler, Zličić, Turudija, Petković in Shabanhaxhaj, v drugem polčasu pa so dobili priložnost Raduha, Kuzmić, Kobie, K. Cipot, Buček, Kous, Tripi, Brkić, Šarić, Daku in Klepač. 

Prva zmaga Gorice v letu 2023

Vrtnice so dočakale prvo zmago v tem koledarskem letu. V Umagu so na igrišču z umetno travo visoko premagale srbskega prvoligaša Radnički Beograd s 3:0. Izkazal se je dvakratni strelec Miroslav Iličić, v polno pa je zadel tudi Alen Krajnc. Trener Miran Srebrnič je pogrešal kar nekaj prvokategornikov, od prve minute pa je zaigral z enajsterico Likar, Mlakar, Mevlja, Cerovec, Andrejašič, Ahmetaj, Hrka, Petrović, Krajnc, Leban in Iličić. V drugem delu so prejeli priložnost še Dajčar, Korošec, Agić, Baruca, Marinič, Ankrah in Vekić.

Bravo ostal brez Šaranića in izgubil v Zagrebu

Najmlajši slovenski prvoligaš, NK Bravo, v zadnjih letih pogosto sodeluje z zagrebškim Dinamom. Serijski hrvaški prvak ima pod svojim okriljem ogromno kakovostnih in obetavnih igralcev, ki zaradi močne konkurence ne dočakajo priložnosti v prvi članski ekipi, zato se kot sposojeni nogometaši zagrebškega kluba dokazujejo drugje. Kar nekaj jih je, ki to počnejo v Sloveniji. Tudi pri Bravu.

Ivan Šaranić zapušča Slovenijo brez doseženega zadetka v 1. SNL. Spomladi se bo dokazoval v Varaždinu. | Foto: Vid Ponikvar Ivan Šaranić zapušča Slovenijo brez doseženega zadetka v 1. SNL. Spomladi se bo dokazoval v Varaždinu. Foto: Vid Ponikvar V jesenskem delu sta tako barve Šiškarjev branila hrvaški napadalec Ivan Šaranić in črnogorski branilec Stefan Milić. Zadnji se pred začetkom spomladanskega dela vrača v Maksimir, je pa v Spodnjo Šiško namesto njega prišel Maro Katinić. Še en mladi Hrvat, ki bo poskušal nabirati kilometrino v članskem nogometu v 1. SNL in v primerjavi s Šaranićem narediti boljši vtis. Devetnajstletni Šaranić, ki ogromno obeta, njegova tržna vrednost je še lani znašala 1,5 milijona evrov (po oceni Transfermarkta), tako da je spadal med najdražje igralce 1. SNL, namreč na 14 prvenstvenih nastopih še ni zadel v polno. Med strelce se je vpisal le dvakrat v pokalnem tekmovanju. Tako se je odločil, da bo zapustil Slovenijo in se vrnil v domovino, kjer bo v spomladanskem delu kot posojeni igralec Dinama nastopal za Varaždin.

V preteklosti so kot posojeni nogometaši Dinama za Bravo igrali tudi zdajšnji vratar Širokega Brijega (BiH) Renato Josipović ter napadalec Maribora Roko Baturina, ki je v spomladanskem delu sezone 2019/20 naredil izjemen vtis in na 16 nastopih za Šiškarje dosegel osem zadetkov.

Roman Pilipčuk
Sportal Hajduk brez največjih asov razorožil Celjane, Koper vstal od mrtvih

"Bravo za Dinamo, bravo za Bravo"

Hrvaški vratar Brava Matija Orbanić je prejel dva zadetka v zadnjih 15 minutah srečanja. | Foto: Vid Ponikvar Hrvaški vratar Brava Matija Orbanić je prejel dva zadetka v zadnjih 15 minutah srečanja. Foto: Vid Ponikvar Bravo je bil v torek v Zagrebu. Dinamo se pripravlja na nadaljevanje prvenstva, v soboto bo gostil zadnjeuvrščeno Gorico, za katero bi lahko takrat debitiral nekdanji slovenski reprezentant Tim Matavž. Zagrebčani so v zadnji pripravljalni tekmi premagali Bravo z 2:0, dvoboj pa je potekal v zelo zahtevnih igralnih razmerah. Močno je deževalo, igrišče je bilo polno vode, tako da so imeli nogometaši ogromne težave. ''Bravo za Dinamo, bravo za Bravo,'' so udeležencem srečanja, da so lahko v takšnih razmerah sploh zdržali na igrišču in odigrali tekmo, čestitali na klubski strani Dinama.

Hrvaški prvak je bil občutno boljši, si priigral večje število priložnosti, zmago pa si je zagotovil šele v zadnjem delu dvoboja, ko je trener Ante Čačić poslal v ogenj kopico mlajših igralcev. Mrežo Brava sta zatresla Jakov Gurlica in Daniel Štefulj.

Trener Brava Dejan Grabić je v prvem polčasu zaigral v postavi Lubej Fink - Jakšić, Križan, Katinić, Španring – Selan, G. Trdin; Kurtović, Svetlin (37. Marjanac), Kramarič – Flakus Bosilj, v drugem polčasu pa so barve ljubljanskega prvoligaša branili Orbanić – Jakšić (84. Hovnik), Križan, Katinić (84. K. Trdin), Kavčič – Selan (84. Porič), G. Trdin (84. Pučnik); Kurtović (83. Kurež), Nsana, Kramarič (56. Trontelj) – Marjanac.

Bruno Petković, ki je prejšnji mesec izstopal na SP 2022 v Katarju, je proti Bravu odigral le 28 minut. | Foto: Reuters Bruno Petković, ki je prejšnji mesec izstopal na SP 2022 v Katarju, je proti Bravu odigral le 28 minut. Foto: Reuters

Za slabo voljo gostov iz Ljubljane je poskrbel Tamar Svetlin, ki je moral v 37. minuti zaradi poškodbe predčasno z igrišča, pri gostiteljih pa jo je skupil hrvaški reprezentant Bruno Petković, strelec nepozabnega zadetka na četrtfinalni tekmi SP 2022 proti Braziliji, ki je moral prav tako zaradi poškodbe v slačilnico že pred koncem prvega dela.

NK Mura : St. Patrick's Athletic, kvalifikacije konferenčna liga, Tio Cipot
Sportal Tio Cipot odhaja v Italijo, Muri 700 tisoč evrov

Olimpija

Datum Tekma Strelci za Olimpijo
19. 1. Olimpija – Rakow Czestochowa (Pol/1)  
28. 1. Olimpija – Orijent (Hrv/2)  
1. 2. Olimpija – Rudeš (Hrv/2)  

Koper

Datum Tekma Strelci za Koper
7. 1. Koper : Osijek (Hrv/1) 4:4 Ochieng, Stanojević, Nkada, Požeg Vancaš
14. 1. Koper : Radomlje (Slo/1) 3:2 Palčič, Ochieng, Kambič
15. 1. Koper : Dekani (Slo/2) 3:4 Hrvatin, Kotnik, Edomwonyi
21. 1. Koper – Crvena zvezda (Srb/1)  
25. 1. Koper – Zorja Lugansk (Ukr/1)  
27. 1. Koper – Šahtar Doneck (Ukr/1)  
1. 2. Koper – Rudar Velenje (Slo/2)  
3. 2. Koper – DAC 1904 Dunajska Streda (Slk/1)  

Celje

Datum Tekma Strelci za Celje
12. 1. Celje : Dinamo Zagreb (Hrv/1) 1:1 Bajde
14. 1. Celje : Hajduk Split (Hrv/1) 0:2 /
19. 1. Celje – Aluminij (Slo/2)  
23. 1. Celje – Kolubara Lazarevac (Srb/1)  
26. 1. Celje – Čukarički Beograd (Srb/1)  
31. 1. Celje – DAC 1904 Dunajska Streda (Slk/1)  

Maribor

Datum Tekma Strelci za Maribor
18. 1. Maribor : Aluminij (Slo/2) 2:0 Iličić, Vipotnik
22. 1. Maribor – Čukarički Beograd (Srb/1)  
25. 1. Maribor – Slavia Sofia (Bol/1)  
28. 1. Maribor – Dinamo Kijev (Ukr/1)  
1. 2. Maribor – Šahtar Doneck (Ukr/1)  

Domžale

Datum Tekma Strelci za Domžale
11. 1. Domžale : Jadran Dekani (Slo/2) 6:0 Barišić 3, Kovačević 2, Podlogar
14. 1. Varaždin (Hrv/1) : Domžale 2:1 Vuk
18. 1. Domžale : Fehervar (Mad/1) 0:3 /
20. 1. Domžale – Kolubara Lazarevac (Srb/1)  
27. 1. Domžale – Aluminij (Slo/2)  

Mura

Datum Tekma Strelci za Muro
13. 1. Mura : Sturm Gradec (Avt/1) 1:3 Daku
18. 1. Mura : Bistrica (Slo/2) 3:1 Shabanhaxhaj 2, K. Cipot
23. 1. Mura – Ried (Avt/1)  
28. 1. Mura – Shkendija (SMk/1)  
1. 2. Mura – Dečić Tuzi (ČG/1)  
2. 2. Mura – Dnipro (Ukr/1)  
7. 2. Mura – Aluminij (Slo/2)  

Bravo

Datum Tekma Strelci za Bravo
17. 1. Dinamo Zagreb (Hrv/1) : Bravo 2:0 /
21. 1. Bravo – Slovačko (Češ/1)  
27. 1. Bravo – Hartberg (Avt/1)  

Gorica

Datum Tekma Strelci za Gorico
11. 1. Gorica : Javor Ivanjica (Srb/1) 1:2 Petrović
14. 1. Jadran Dekani (Slo/2) : Gorica 2:1 Iličić
15. 1. Gorica : Radomlje (Slo/1) 2:4 Petrović, Širok
18. 1. Gorica : Radnički Novi Beograd (Srb/1) 3:0 Iličić 2, Krajnc
21. 1. Gorica – Brinje Grosuplje (Slo/2)  
25. 1. Gorica – Kolubara Lazarevac (Srb/1)  
1. 2. Gorica – Primorje (Slo/2)  
4. 2. Gorica – Aluminij (Slo/2)  

Radomlje

Datum Tekma Strelci za Radomlje
7. 1. Radomlje : Hajduk Split (Hrv/1) 1:3 Čuić
14. 1. Koper (Slo/1) : Radomlje 3:2 Sokler, Vrhovac
15. 1. Radomlje : Gorica (Slo/1) 4:2 Čuić 2, Sokler, Nuhanović
19. 1. Radomlje - Pobeda Prilep (SMk/1)  
25. 1. Radomlje - Brinje Grosuplje (Slo/2)  
28. 1. Radomlje - Rudeš (Hrv/2)  
3. 2. Radomlje - Dob (Slo/2)  
4. 2. Radomlje - Mačva Šabac (Srb/1)  

Tabor

Datum Tekma Strelci za Tabor
15. 1. Tabor : Kolubara Lazarevac (Srb/1) 1:3 Seliškar
Sportal Jamajčan novi član Mure
Mirlind Daku
Sportal Avstrijski podprvak boljši od Mure, ki je predstavila pet novincev
Ne spreglejte