Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Sobota,
14. 1. 2012,
21.15

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Anže Lanišek Anže Lanišek Urša Bogataj Urša Bogataj

Sobota, 14. 1. 2012, 21.15

8 let

Lanišek in Bogatajeva verjela v uspeh

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Anže Lanišek in Urša Bogataj sta prva Slovenca z medaljama na zimskih olimpijskih igrah za mlade. V smučarskih skokih sta osvojila zlato in bron.

Na 75-metrski skaklnici je nastopilo 23 tekmovalcev in 14 tekmovalk, ki so skakali izmenično po serijah. Sprva so s prvo serijo opravila dekleta, nato še fantje, potem pa sta sledili še finalni seriji. Že po polovici se je pokazalo, da slovenska predstavnika sodita v sam svetovni vrh v starosti do 16 let, saj je Anže Lanišek suvereno vodil, Urša Bogataj pa je bila druga. Slednja je v drugi seriji drugo mesto predala nemški tekmovalki, razred zase pa je bila Japonka Sara Takanaši, ki se je veselila zlata. Podobno vlogo je pri fantih prevzel naš skakalec, saj je bil prav tako kot Japonka najdaljši v obeh serijah.

''Zelo dobra tekma, super skakalnica in še sam sem dobro skočil. Pričakoval sem uvrstitev na stopničke, glede zmage pa sem bil skeptičen, saj je Norvežan ves čas zelo dobro skakal (končal je na drugem mestu, op.p.). Pred tekmo sem bil nekoliko nervozen, ker nisem opravil poizkusnega skoka, ker sem pozabil številko. V šali smo dejali, da je to vse del taktike, na koncu pa se je k sreči dobro izteklo," je žarel od sreče Lanišek, dokončno pa se je lahko oddahnil šele po tehtanju, saj je tehtnica - glede na velikost in dolžino smuči – pokazala le 0,3 kg v njegovo prid. V nasprotnem primeru bi sledila diskvalifikacija.

''Zelo sem vesela, da mi je uspelo. Uresničile so se mi sanje. Vedela sem, da se lahko uvrstim med prve tri, a hkrati tudi, da je tu pet punc, ki tekmujejo v svetovnem pokalu in so zelo dobre. Trema je bila huda, saj imam z njo težave tudi na drugih tekmah. Vendar je trener našel nekaj pravih besed in me pomiril. Vzdušje je bilo super, veliko je bilo tudi navijačev," pa je povedala Bogatajeva, ki se s skoki ukvarja že pet let, navdušil pa jo je oče na domači skakalnici v Polhovem Gradcu. ''Čudovito, uspelo jima je to, kar se učimo – dva dobra skoka. Nič nismo komplicirali, zmenili smo se, da zadevo enostavno oddelamo. Oba sta zelo predana skokom in upam, da je to samo ena stopnička na njuni poti," pa je dejal trener smučarskih skakalcev v Innsbrucku Jože Berčič.

Ne spreglejte