Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
24. 7. 2021,
10.37

Osveženo pred

2 leti, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

13

Natisni članek

Tokio 2020

Sobota, 24. 7. 2021, 10.37

2 leti, 8 mesecev

Kolesarstvo, cestna preizkušnja (234 km)

Izjemen začetek olimpijskih iger: Pogačar do bronaste olimpijske medalje!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

13

Tadej Pogačar | Tadej Pogačar je samo šest dni po zmagi na francoskem Touru osvojil še olimpijsko medaljo. Na cestni dirki je bil odličen tretji.  | Foto Anže Malovrh/STA

Tadej Pogačar je samo šest dni po zmagi na francoskem Touru osvojil še olimpijsko medaljo. Na cestni dirki je bil odličen tretji.

Foto: Anže Malovrh/STA

Neverjetno, izjemno, ampak resnično! Tadej Pogačar je dvema zmagama na Dirki po Franciji danes dodal še olimpijsko medaljo! Fotofiniš je odločil, da mu na olimpijski cestni preizkušnji z 234 kilometri in natanko 4.865 višinskimi metri, pripada odličje bronastega leska. Naslov olimpijskega prvaka je osvojil Ekvadorec Richard Carapaz, z naslovom podprvaka pa se je moral zadovoljiti Belgijec Wout van Aert. Pogačarjeva medalja je prva olimpijska medalja za slovensko kolesarstvo. 

Najboljša trojka na cestni dirki olimpijskih iger v Tokiu: olimpijski prvak Richard Carapaz, podprvak Wout Van Aert in dobitnik olimpijskega brona Tadej Pogačar.  | Foto: Anže Malovrh/STA Najboljša trojka na cestni dirki olimpijskih iger v Tokiu: olimpijski prvak Richard Carapaz, podprvak Wout Van Aert in dobitnik olimpijskega brona Tadej Pogačar. Foto: Anže Malovrh/STA

Pogačar: Vse sem dal od sebe

Tadej Pogačar, vodilni kolesar lestvice Mednarodne kolesarske zveze, je bil po novem izjemnem uspehu brez besed. 

"Noro! Težko je opisati vse emocije. Brez besed sem. Vse sem dal od sebe, nisem vedel, ali sem drugi ali tretji, ampak ni pomembno, medalja je le medalja," je v prvi izjavi po dirki povedal 22-letnik s Klanca pri Komendi, ki ocenjuje, da je bila današnja dirka ena najtežjih v njegovi karieri.

"Vroče je bilo in zelo vlažno. Trpel sem. Na zadnjem klancu sem poskusil z napadi, ti pa so se potem kar vrstili. Vse sem dal od sebe in na koncu mi je uspelo priti do medalje. Vedno sem imel v mislih zlato medaljo, a sem zadnja dva kilometra ugotovil, da je Carapaz premočan in se osredotočil na zaključni sprint, v katerem mi je adrenalin dal dodatnega pospeška. Ja, medalja bi bila skoraj srebrna. Neverjetno. Ogromno mi omeni. Olimpijske igre sem začel spremljati še prej kot kolesarstvo," je v pogovoru za nacionalno televizijo povedal izmučeni, a presrečni Pogačar, ki ni pozabil pohvaliti preostalih treh slovenskih tekmovalcev na današnji dirki, Jana Tratnika, ki je večino dirke diktiral tempo glavnine, Jana Polanca in Primoža Rogliča, ki je priznal, da še vedno čuti posledice padca na Touru.

Zasavec je na koncu osvojil 28. mesto, Polanc je bil 43., Jan Tratnik pa je po veliko opravljenega dela končal na 67. mestu.

Tadej Pogačar | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Prva olimpijska medalja za slovensko kolesarstvo

Pogačarjeva medalja je prva olimpijska medalja za slovensko kolesarstvo. Do zdaj ji je bil najbližje prav Pogačarjev športni direktor pri ekipi UAE Emirates in selektor slovenske reprezentance Andrej Hauptman, ki je bil leta 2004 na cestni dirki v Atenah peti. V prvi izjavi po razpletu je dejal, da je Pogačarjeva bronasta medalja vredno toliko kot zlata.

Ekvadorec Richard Carapaz je novi olimpijski prvak v cestnem kolesarstvu! | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Ekvadorec Richard Carapaz je novi olimpijski prvak v cestnem kolesarstvu! Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Na dirki, ki se je začela ob 4. uri po slovenskem času in ob 11. uri po lokalnem, je bilo pestro že od prvih kilometrov. V ospredju se je dokaj hitro vzpostavila skupina ubežnikov, ta favoritom ni predstavljala večje nevarnosti, ki si je vmes pridobila že skoraj 20 minut prednosti.

Ko so se v glavnini vloge porazdelile, je Tratnik dolgo časa narekoval ritem in lovil ubežnike. Na prelazu ob vznožju gore Fudži so na pomoč priskočili še Italijani, skupaj pa so vse ubežnike ujeli pred najtežjim vzponom.

Pravi napadi so se pričakovano začeli na prelazu Mikuni (6,8 km/10,1 %) 40 kilometrov pred ciljem, ki ga je Pogačar že pred dirko označil s pridevnikom brutalno. Ritem so na čelu narekovali Belgijci, na najstrmejšem delu pa je napadel prav Pogačar in povsem razbil skupino favoritov.

OI trasa cestna dirka Tadej Pogačar | Foto: Anže Malovrh/STA Foto: Anže Malovrh/STA

Pobudo sta nato prevzela Pogačarjev moštveni kolega Brandon McNulty in Carapaz, ki se je Američana otresel dobrih pet kilometrov pred ciljem in na koncu sam pripeljal skozi cilj. Imel je dovolj prednosti, da je proslavljal že preden je prečkal ciljno črto.

 V sprintu za dve kolajni se je nato pomerilo osem kolesarjev. Najmočnejši je bil Van Aert, malenkost za njim pa je ciljno črto prečkal Pogačar. Trojka z zmagovalnega odra je pomembno krojila tudi letošnji Tour. 

navijači Tokio | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

V živo: potek olimpijske cestne dirke (234 km)

Rezultati cestne preizkušnje:
ZLATO: Richard Carapaz (Ekv)
SREBRO: Wout van Aert (Bel)
BRON: Tadej Pogačar (Slo)

CILJ: Richard Carapaz je novi olimpijski prvak, srebro je po fotofinišu pripadlo Woutu van Aertu, bronasto odličje pa izjemnemu Tadeju Pogačarju. In to samo šest dni po zmagi na Dirki po Franciji! 

O srebru je odločal fotofiniš. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko O srebru je odločal fotofiniš. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

trasa zadnjih 5 km | Foto: Samo še kilometer do cilja - Že zdaj je jasno, Carapaz je novi olimpijski prvak! Kdo si bo prislužil srebro in bron?

3.5 km do cilja
- Carapaz drvi proti naslovu olimpijskega prvaka!

5 km do cilja - Napad Carapaza, McNulyt ne zmore tako hudega tempa. Pogačar in zasledovalci so povsem blizu. Obetajo se hudi boji na dirkališču. 

14 km do cilja - Carapaz in McNulty povečujeta prednost, a tudi zasledovalci še niso obupali. Van Aert organizira zasledovalno skupino, v kateri je tudi Pogačar. Boj za naslov olimpijskega prvaka je še vedno odprt!

22 km do cilja - Pred kolesarji je samo še 17 km spusta, ki jim sledi še zadnjih pet kilometrov na dirkališču Fudži, kjer se bo razpletla prva kolesarska preizkušnja na teh olimpijskih igrah. Carapaz in McNulty imata že skoraj 40 sekund prednosti! 

Kagosaka Pass | Foto: 25 km do cilja - Napad Carapaza in McNultyja, ki sta si nabrala že 26 sekund prednosti. Zasledovalna skupina ne najde skupnega ritma.

27 km do cilja - V vodilni skupini je zdaj 13 kolesarjev. Jakob Fuglsang, olimpijski podprvak iz Ria, se je odločil za napad. Pogačar in Kwiatkowski mu sledita. 

34 km do cilja - Za kolesarji je že 200 kilometrov! Vodilni skupini se je pridružil tudi van Aert, ki zaradi svoje raznovrstnosti (odličen je tako na klancih kot v sprintih) velja za enega največjih favoritov za današnjo zmago. Napadi se vrstijo. 

35 km do cilja - Ekvadorec Richard Carapaz in Poljak Michael Kwiatkowski, moštvena tovariša pri ekipi Ineos Grenadiers, sta močno pospešila, uspelo se jima je priključiti Pogačarjevi skupini. Tempu je uspel slediti še Italijan Alberto Bettiol, priključil se jim je tudi Rigoberto Uran. Na čelu dirke je zdaj šesterica, ki je že prečkala prelaz Mikuni. Sledi kratek spust in nato še zadnji vzpon dneva, prelaz Kogasaka, ki pa ni tako zahteven. 

Mikuni pass | Foto: 37 km do cilja - Pogačar se je odločil za silovit napad, Roglič popušča. Pogiju lahko sledita le Američan Brandon McNulty, moštveni kolega pri ekipi UAE Emirates, in Kanadčan Michael Woods. Van Aert na čelu zasledovalne skupine.

40 km do cilja - Kolesarji grizejo v najbolj strm klanec olimpijske dirke, na prelaz Mikuni, ki ima na najbolj strmih odsekih klanca kar 17-odstotni naklon! V ospredje se je pomaknil tudi Roglič, skupaj s Pogačarjem vztrajata pri prvih pozicijah. 

48 km do cilja - Ubežniki so ujeti, vajeti glavnine prevzemajo Francozi, ki stavijo na Gauduja in Martina.

52 km do cilja - Napad treh izjemno nevarnih kolesarjev Belgijca Remca Evenepela, Italijana Vincenza Nibalija in Irca Eddieja Dunbarja! Danski kolesarji so se hitro odzvali in napad nevtralizirali. Do začetka vzpona na prelaz Mikuni je še osem kilometrov, ubežniki pa ohranjajo le še nekaj sekund prednosti.

60 km do cilja - Nove težave za Polanca. Na dirkališču se je zapletel ob ograjo in moral počakati na tehnično pomoč. Nekaj minut za tem je svoj nastop na olimpijski dirki sklenil nekdanji zmagovalec Toura Geraint Thomas, ki jo je skupil v padcu na začetku dirke.

69 km do cilja - Tratnik je prvi obraz današnje dirke. Še vedno vztraja na čelu glavnine, ki je zdaj že dosegla dirkališče, kjer je tudi postaja za okrepčitev. Tik za Idrijčanom vozijo trije Poljaki (Bodnar, Kwiatkowski in Majka), na petem in šestem položaju sta Pogačar in Polanc. 
Jan Tratnik je danes odlično opravil svoje delo. Večji del dirke je narekoval tempo glavnine. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Jan Tratnik je danes odlično opravil svoje delo. Večji del dirke je narekoval tempo glavnine. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

75 km do cilja - Karavana se bliža dirkališču Fuji International Speedway, kjer bodo kolesarji najprej opravili dva sedem kilometrov dolga kroga, in se nato spet odpravili navkreber. Do cilja sta še dva vzpona, najprej prelaz Mikuni (6,8 km, 10,1-odstotni povprečni naklon), ki ga je Pogačar označil za brutalnega, nato še manj zahteven Kagosaka, ki so ga kolesarji danes spoznali že na 100. kilometru trase.

79 km do cilja - Glavnina se je med spustom razbila na tri dele. Vsi Slovenci so na varnem v prvi skupini, žal pa jo je skupil Ciccone, ki se je srečal z asfaltom.

90 km do cilja – Glavnina je prečkala prelaz Fuji Sanroku in se zdaj spušča proti dolini, zraven pa si polni glikogenske zaloge. Ubežniki imajo le še pet minut prednosti.

Fuji | Foto: 94 km do cilja - Sprememba na čelu glavnine! Pobudo prevzema Italijan Giulio Ciccone, ki narekuje oster tempo. Pogačar mu brez težav sledi, nekdanji svetovni prvak Valverde je popustil.

99 km do cilja - Jan Tratnik narekuje oster tempo, ki je bil premočan tudi za olimpijskega prvaka Van Avaermaeta. Ubežnikom pohaja sapa, njihova prednost se je prepolovila na dobrih 10 minut. Z vlago in kilometri se uspešno spopada tudi Tadej Pogačar, ki se vozi v ospredju, medtem ko sta Polanc in Roglič za zdaj skrita v glavnini.

103 km do cilja - Jan Polanc ima težave s kolesom!

108 km do cilja - Ubežniki so začeli "plezati" na tretji kategoriziran vzpon dneva Fudži Sanroku. Do vrha jih čaka 14,5 kilometra, cesta ima šestodstotni povprečni naklon. V ubežni skupini je le še pet kolesarjev (Nic Dlamini, Michael Kukrle, Juraj Sagan, Polychronis Tzortzakis in Orlius Aular), ki imajo pred glavnino le še 13 minut prednosti.  

117 km do cilja - Za kolesarji je natanko polovica olimpijske dirke! Do cilja je še 117 kilometrov. Glavnina se približuje dirkališču Fuji International Speedway, kjer bo tudi končni cilj. Sledi vzpon na Fudži Sanroku (14,3 km, šestodstotni), ki s 1.451 metri predstavlja najvišjo točko na trasi. Najtežjih bo prvih osem kilometrov, ko ima cesta povprečni naklon okoli osem odstotkov.

7.15 (125 km do cilja) - Pobudo na čelu glavnine so prevzeli Belgijci, ki imajo v svojih vrstah tudi dva največja favorita za končno zmago, in sicer Wouta van Aerta in Remca Evenepoela. V ubežni skupini je samo še pet kolesarjev. Njihova prednost pred glavnino je skopnela na manj kot 15 minut.

6.35 (150 km do cilja) - Ubežna skupina je že dosegla vrh prelaza Douši in se zdaj že spušča proti jezeru Jamanaka. Glavnina je medtem že ulovila De Langa, ki se je neuspešno poskušal priključiti ubežni osmerici.

Dushi road | Foto: 6.20 (156 km do cilja) - Padec! Na tleh sta se znašla tudi Britanca Geraint Thomas in Tao Geoghegan Hart, a sta se hitro vrnila na kolo in nadaljujeta z dirko. Še dva kilometra do prvega kategoriziranega cilja.

6.15 (160 km do cilja) - Ubežniki so si nabrali že skoraj 20 minut prednosti. Na čelu glavnine se izmenjujeta Tratnik in branilec olimpijskega naslova Belgijec Greg Van Avermaet.

6.00 (169 km do cilja)
- Slovenci prevzemajo pobudo. Jan Tratnik se je pomaknil na čelo glavnine in narekuje tempo, namibijski državni prvak Tristan De Lange pa se je odlepil od glavnine ter se odpravil v lov za ubežno skupino. Še 15 kilometrov do vrha vzpona Douši.

5.45 (175 km do cilja) - Povprečna starost kolesarjev na olimpijski dirki je 29 let in 75 dni. Z 41 leti in 89 dnevi je najstarejši španski veteran Alejandro Valverde, ki nastopa že na petih igrah pod olimpijskimi krogi, najmlajši pa edini kitajski kolesar na dirki Wang Ruidong, ki šteje 21 let in 16 dni.

Navijači ob progi navijajo tudi za slovensko reprezentanco.  | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Navijači ob progi navijajo tudi za slovensko reprezentanco. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko
5.30 (185 km do cilja) - Največ kolesarjev na olimpijski dirki prihaja iz ekipe Ineos, ki ima v Tokiu 12 kolesarjev. Sledi Astana z 11 in UAE ter Trek-Segafredo s sedmimi. Iz ekipe UAE so si olimpijski nastop poleg Pogačarja in Polanca prislužili še Rafal Majka, Brandon McNulty, Alexandr Riabushenko, Marc Hirschi in Ryan Gibbons. Ubežniki so si nabrali že skoraj 13 minut prednosti, a je pričakovati, da bo že prvi vzpon zanje preveč zahteven.

5.15 (195 km do cilja) - Kolesarji, ki bodo za glavnino zaostali za več kot 12 minut, bodo z dirke izločeni. Karavano je začel močiti rahel dež, a je bila osvežitev kratkotrajna.

5:00 (200 km do cilja) - Ubežna skupina osmih kolesarjev ima pred glavnino že več kot osem minut prednosti. Cesta se počasi, a zlagoma začenja vzpenjati proti prelazu Douši, kjer kolesarje na 80. kilometru čaka prvi kategorizirani vzpon (1.092 m. n. v., 4,3 km, 6,2-odstotni klanec).

4:30 (225 km do cilja) - Po slabih desetih kilometrih je v ospredje pobegnila osmerica kolesarjev, med katerimi ni favoritov niti specialistov za vzpone, zato v glavnini ni nobenega razburjenja. Med ubežniki so: Južnoafričan Nic Dlamini, edini temnopolti kolesar na letošnji Dirki po Franciji, Čeh Michael Kukrle, Slovak Juraj Sagan, ki usmerja ubežno skupino, Romun Eduard-Michael Grosu, Grk Tzortzakis Polychronis, kolesar iz Venezuele Orluis Aular, Kitajec Ruidong Wang in kolesar iz Azarbejdžana Elchin Asadov.


4.00 - Štart! Začela se je olimpijska preizkušnja, ki bo dala novega ali starega olimpijskega prvaka v cestni vožnji. Naslov brani Belgijec Greg Van Avermaet. Kolesarji bodo prvih osem kilometrov odpeljali v zaprti vožnji. 3.50 - Dobro jutro! V parku Mušašinonomori na obrobju Tokia je vse pripravljeno na olimpijsko cestno preizkušnjo. Na štartu je 128 kolesarjev iz 58 držav, tudi štiričlanska slovenska reprezentanca, ki sodi med eno najmočnejših na dirki. Poleg prvega in tretjega kolesarja lestvice UCI Tadeja Pogačarja in Primoža Rogliča sta v slovenski reprezentanci še Jan Tratnik in Jan Polanc. Slovenija ima štiri kvote, saj so se te delile že leta 2019, ko Slovenija ni bila med prvimi petimi reprezentancami na lestvici Mednarodne kolesarske zveze, ki imajo možnost nastopa s petimi kolesarji.

Okužbe s koronavirusom udarile tudi po kolesarski karavani

Zaradi okužbe z novim koronavirusom je dirko moral izpustiti nemški veteran Simon Geschke, ki je za okužbo izvedel sinoči in je razumljivo pretresen, z virusom pa sta se okužila tudi maser španske reprezentance, ki bo stavila na izkušenega Alejandra Valverdeja, in češki kolesar Michal Schlegel.

OI trasa cestna dirka | Foto:

Kaj vse čaka kolesarje?

Trasa letošnje olimpijske dirke je po mnenju strokovnjakov ena najtežjih na igrah pod petimi krogi. 234-kilometrska trasa je speljana od parka Mušašinonomori na obrobju Tokia, mimo gore Fudži do cilja na dirkališču Fuji International Speedway.

Vmes se bo dogajalo marsikaj. Kolesarje čaka pet kategoriziranih vzponov (na prelaz Kagosaka bodo grizli dvakrat), kjer bodo nanizali natanko 4.865 višinskih metrov.

OI trasa cestna dirka | Foto: Po skoraj ravninskem začetku se bodo kolesarji na 40. kilometru začeli postopoma vzpenjati na prelaz Doši (1.092 metrov), kjer bo na 80. kilometru prvi kategorizirani vzpon (4,3 km, 4,1-odstotni povprečni naklon). 

Karavana se bo nato zapeljala mimo jezera Jamanaka, sledi kratek spust in nato novo vzpenjanje na prelaz Kagosaka (2,2 km, 4,7-odstotni klanec), ki mu sledi daljši spust.

Nekaj več kot 90 km pred ciljem kolesarje čaka vzpon na prelaz Fudži Sanroku (14,3 km, šestodstotni vzpon), ki s 1.451 metri nadmorske višine predstavlja najvišjo točko na trasi. Najtežjih bo prvih osem kilometrov, ko ima cesta povprečni naklon okoli osem odstotkov.

Dirka naj bi se odločala v zadnjih 30 kilometrih, po več kot 200 kilometrih obračanja pedalov, ko se bodo kolesarji spopadli s prelazom Mikuni (6,8 km, 10,1-odstotni vzpon, na nekaterih odsekih pa je naklon kar 17-odstotni, Pogačar je vzpon že označil za brutalen), ki bo najverjetneje odločil zmagovalca ali pa vsaj razredčil skupino favoritov.

Sledi še en kratek vzpon čez prelaz Kagosaka (2,2 km, 4,6-odstotni vzpon) in nato spust ter še nekaj kilometrov po dirkališču Fuji Speedway Circuit.

Preberite še:

Tadej Pogačar Imola
Sportal Spopad za olimpijski prestiž pod mogočno goro Fuji
otvoritev Tokio
Sportal Cesarjevo odprtje preglasilo protestnike
Ne spreglejte