SiolNET. Sportal Odbojka
0,23

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Začele so se priprave na vrhunec sezone: Slovenci branijo srebrno medaljo

0,23

termometer

Slovenija Japonska
Foto: FIVB

Slovenska moška odbojkarska reprezentanca se je zbrala v Kranjski Gori, kjer je začela priprave na evropsko prvenstvo, ki ga bo konec avgusta gostila Poljska in na katerem bodo slovenski odbojkarji branili srebrno odličje.

Po sklepnem turnirju svetovne lige v Avstraliji, na katerem so naši fantje pometli z Nizozemci in Japonci in se veselili zmage, je selektor Slobodan Kovač svojim varovancem namenil dva tedna počitka, v četrtek pa je izbrana vrsta začela priprave na evropsko prvenstvo. Na pripravah, ki bodo trajale skoraj šest tednov, se je zbralo vseh 17 odbojkarjev, ki jih je Kovač uvrstil na seznam, odpovedi tudi tokrat ni bilo. 

"Pred dvema letoma je bila Slovenija presenečenje prvenstva, zdaj od nas vsi pričakujejo več in se bodo na nas pripravljali povsem drugače." "Pred dvema letoma je bila Slovenija presenečenje prvenstva, zdaj od nas vsi pričakujejo več in se bodo na nas pripravljali povsem drugače." Foto: FIVB

Časa za optimalno pripravo dovolj

''Šest tednov je dovolj, da se lahko dobro pripravimo na prvenstvo, da veliko časa preživimo skupaj in da vsi naredimo vse, da bomo kar najboljši, čim bolje uigrani in čim bolje pripravljeni. Samo na ta način lahko posežemo visoko. Na prvenstvu nas čakajo težke tekme, imamo težko skupino, a dokazali smo, da imamo kakovostno ekipo in da lahko premagamo vsakega,'' je uvodoma dejal Kovač.

'Vemo, da se v Evropi igra najboljša odbojka in že samo slavje Francozov v svetovni ligi veliko pove o tem, kako težko bo na evropskem prvenstvu. Pred dvema letoma je bila Slovenija presenečenje prvenstva, zdaj od nas vsi pričakujejo več in se bodo na nas pripravljali povsem drugače. A imamo zelo dobro reprezentanco in prepričan sem, da bomo ena izmed ekip, ki se bodo borile za visoka mesta.''

Pajenk zadovoljen z dozdajšnjim delom

Alen Pajenk Foto: Vid Ponikvar Evropsko prvenstvo bo tako že tretje tekmovanje, v katerem bodo odbojkarji nastopili v letošnji reprezentančni sezoni, a čeprav je sezona izjemno naporna, se fantje izziva že zelo veselijo.

''Priprave začenjamo z dobrimi občutki, saj smo izpolnili oba cilja, ki smo si ju zadali pred sezono. Izgubili smo le eno tekmo, če ne štejem prijateljskih. Lahko smo zadovoljni z našim dozdajšnjim delom, z napredkom do tistih odločilnih tekem v svetovni ligi in prepričan sem, da bomo tudi formo pred evropskim prvenstvom uspešno stopnjevali. Na evropskem prvenstvu bo sicer že od začetka treba igrati zelo dobro, ne smemo si privoščiti spodrsljajev ali padcev,'' je na zboru reprezentance v hotelu Kompas v Kranjski Gori dejal Alen Pajenk.

Kapetan vlogo favoritov prepušča drugim

Tine Urnaut Foto: FIVB Tine Urnaut prav tako poudarja, da motivacije v izbrani vrsti, kljub le dvema tednoma počitka, ne manjka. In čeprav so naši fantje že večkrat dokazali, da spadajo v evropski vrh, slovenski kapetan vlogo favoritov prepušča drugim reprezentancam.

''Francozi, Italijani in ekipe, ki so nastopile na lanskih olimpijskih igrah, pa tudi tiste, ki so nastopale v prvi kakovostni skupini svetovne lige, so zagotovo večji favoriti za najvišja mesta. Mi na evropsko prvenstvo prihajamo z rezultatom, ki smo ga dosegli v Bolgariji, a se istočasno zavedamo, da nas čaka zelo težko delo. Vsaka reprezentanca bo proti nam igrala motivirano, saj bo igrala proti evropskim podprvakom. Za nas bo zato najpomembneje, da se bomo osredotočili na vsako tekmo posebej in da bomo tisti dan, ko bomo na igrišču, dali vse od sebe. Prepričan sem, da lahko, če v igri vse naredimo tako, kot znamo, premagamo prav vsako ekipo.''

Kako bodo potekale priprave?

Reprezentanca se bo v Kranjski Gori pripravljala do 22. maja, nato bodo odbojkarji treninge nadaljevali v Mariboru, sklepni del priprav pa bodo opravili v Ljubljani. V začetku avgusta Slovence čakata pripravljalni tekmi s Poljaki, tik pred začetkom prvenstva pa bodo Kovačevi varovanci gostovali še v Srbiji.

Lahko Slovenci ponovijo pravljico iz pred dveh let, ko so v Bolgariji osvojili drugo mesto?

  • Da. 31
  • Ne. 9
Oddanih 40 glasov

Kdaj se začne EP?

Evropsko prvenstvo se bo za slovenske odbojkarje začelo 24. avgusta v Krakovu, s tekmo proti Španiji, zatem pa se bodo v okviru skupine C pomerili še z Rusijo in Bolgarijo. 

Seznam reprezentance Slovenije (17 odbojkarjev):

Podajalci: Dejan Vinčić, Gregor Ropret, Aleš Kök
Sprejemalci: Tine Urnaut, Klemen Čebulj, Alen Šket, Matej Kök, Žiga Štern
Blokerji: Alen Pajenk, Danijel Koncilja, Jan Kozamernik, Sašo Štalekar, Matic Videčnik
Korektorja: Mitja Gasparini, Tonček Štern
Prosta igralca: Jani Kovačič, Urban Toman 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 34
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin