Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Uroš Iskra

Petek,
6. 5. 2016,
11.15

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,38

Natisni članek

Aleksandar Boričić odbojka slovenska odbojkarska reprezentanca Andrea Giani

Petek, 6. 5. 2016, 11.15

6 let, 7 mesecev

Andrea Giani: Vedno sem mislil, da v športu štejejo le rezultati, a kot kaže, ni tako

Uroš Iskra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,38

Andrea Giani, Italijan, ki je lansko jesen poskrbel za eno največjih športnih senzacij ne samo v Sloveniji, pač pa tudi v Evropi in svetu, je spet prišel v Slovenijo in s svojimi junaki začel priprave za svetovno ligo, kjer bodo Slovenci nastopili prvič.

Andrea Giani je že v svoji krstni sezoni na klopi slovenske reprezentance delal čudeže. Najprej je zmagal v evropski ligi, ki je bila tudi vstopnica, s katero bodo Slovenci prvič nastopili med elito, še večji in mnogo bolj odmeven rezultat pa je dosežek v Sofiji, kjer je slovenska reprezentanca, ki prej na evropskih prvenstvih ni prišla dlje kot do "razigravanja" za četrtfinale, osvojila srebrno medaljo. V finalu je morala priznati premoč le Franciji.

Giani ni imel nobenega časa za počitek, saj se je kmalu po evropskem prvenstvu začela klubska sezona. Na začetku se je z Verono še malce lovil, ta je dodobra premešala svoje vrste, do konca sezone pa poskrbel za neverjeten dosežek tudi v klubu. Verona, ki je sploh prvič nastopila v pokalu challenge, je to tekmovanje tudi osvojila. V finalu je Giani premagal ruskega tekmeca Fakel Novi Urengoj in spet dokazal, da spada med najboljše trenerje na svetu.

Raje kot sebe pohvalil druge

"Dobre sezone nismo imeli le mi, strokovno vodstvo, ki deluje v Veroni, pač pa tudi igralci, ki igrajo po Evropi. Kot veste, je Tine Urnaut igral v finalu lige prvakov, Klemen Čebulj pa je bil na zaključnem turnirju lige prvakov tretji," je dejal italijanski strokovnjak in potrdil, da imajo z reprezentanti v svojih glavah le en sam cilj. Že v krstni sezoni hočejo skočiti iz tretjega v drugi kakovostni razred svetovne lige.

"Motivacije nam ne manjka, a časa je zelo malo. V pretekli sezoni smo imeli pet mesecev, tudi evropska liga nam je bila neke vrsta priprava, zdaj pa imamo le dva meseca časa, da pridemo do idealne forme in izpolnimo cilj. V svetovni ligi nas čaka osem tekem, ki jih bomo morali odigrati na najvišji ravni, prostora  za napake ne bo. To je naš cilj, ki ga moramo doseči," je odločen Giani.

A naloga ne bo lahka, saj je v tretji skupini tudi Nemčija, nevarni pa bodo tudi Črna gora, Španija, Grčija in Portoriko.

To, kar se je zgodilo Sloveniji, ga bo le še podžgalo. | Foto: To, kar se je zgodilo Sloveniji, ga bo le še podžgalo.

Giani: V odbojki je čuden sistem 

Italijanski strokovnjak, ki so ga Slovenci že vzeli za svojega, je spregovoril tudi o tem, da Slovenija kljub velikemu uspehu ni imela niti možnosti, da bi se uvrstila na olimpijske igre. Zmanjkalo ji je namreč le nekaj točk.

"Videli smo, da to, da smo osvojili evropsko ligo in bili drugi na evropskem prvenstvu, ni bilo dovolj, da bi imeli sploh možnost nastopiti na kvalifikacijah za olimpijske igre. V odbojki je čuden sistem, saj se gleda vsota točk več zaporednih let. Lani smo bili na svetovni lestvici 39., zdaj smo 25., napredovali smo za 14 mest, na evropski lestvici pa skočili le za eno mesto, z 11. na 10," še zdaj ne more verjeti, da je sistem, kakršen je.

 

Rokometaši s 14. mesta v Rio, srebrni odbojkarji niti v kvalifikacije

Česa podobnega ni v nobenem drugem športu. Poglejmo samo rokometaše. Na letošnjem evropskem prvenstvu so zasedli 14. mesto in izpadli že po skupinskem delu, a so vseeno lahko nastopili na kvalifikacijskem turnirju in se tam tudi uvrstili v Rio 2016.

Ko je gledal turnir v Berlinu, je bil žalosten

Gianija je razjezilo tudi to, da so na kvalifikacijskem turnirju v Berlinu, ki so ga na koncu dobili Rusi, nastopile reprezentance, ki so veliko slabše od Slovenije. "Gledal sem turnir in opazil, da so tam nastopale ekipe, ki so veliko slabše kot mi, a so še vedno imele vsaj možnost, da se potegujejo za Rio, mi pa smo ostali doma," je bil neposreden 46-letni Italijan, ki je ob vsem tem prišel do grenkega spoznanja.

"S športom se ukvarjam od četrtega leta. Vedno sem misli, da v športu štejejo le in samo rezultati, a kot kaže, ni tako. Slovenija bi po takem uspehu morala imeti priložnost nastopiti na olimpijskih igrah, saj je to res, če izvzamemo nogomet, vrhunec in najpomembnejši dogodek ekipnih športov," se je ponovil Giani. Pripomnil je, da je zelo motiviran tudi za naprej in da bo to prenesel tudi na svoje igralce. Vse skupaj ga je le še podžgalo.

Predsednik CEV Aleksander Boričić:  | Foto: Predsednik CEV Aleksander Boričić:

Boričić: Razumem Gianija, a pravila so taka, treba jih je spoštovati

"Razumem Gianija. Prvič ste osvojili nekaj takega, zraslo vam je srce in želite še več, a pravila so taka, kot so, treba jih je spoštovati. To se ni zgodilo prvič, lahko bi se zgodilo, da bi bil nekdo evropski prvak, a če je to osamljen uspeh te države, ne bi odšel na olimpijske igre. Na kvalifikacije odidejo le najboljše ekipe na evropski lestvici. Slovenija ni zbrala dovolj točk, povsem logično," je Gianiju odgovoril predsednik CEV Aleksandar Boričić

Ne spreglejte