Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
14. 1. 2016,
11.01

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Marko Nikolić Srbija

Četrtek, 14. 1. 2016, 11.01

8 let

Zmerjal ga je, da je plešasti prepotentnež, ki sploh ne bi smel biti trener (video)

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Novi trener Olimpije predstavlja večini slovenskih ljubiteljev nogometa neznanko, saj se o mladem Srbu, ki je nazadnje vodil beograjski Partizan, ne ve prav veliko. Kako ga doživljajo nekateri Srbi?

V želji, da bi izvedeli več o nasledniku Marijana Pušnika, smo se obrnili na Beograd in za pomoč zaprosili srbske stanovske kolege. Novinarji so želeli ostati neimenovani.

O Marku Nikoliću, ki je pred kratkim prevzel slovenske jesenske prvake, so povedali, da je bil do odhoda iz Rada (2013) všeč srbski javnosti. Nogometna javnost ga je uvrščala v skupino boljših in sposobnejših trenerjev v Srbiji. Napovedovala se mu je bogata kariera, a je nato, zlasti po prihodu v Partizan, s svojim obnašanjem in nekaterimi izjavami mnogim stopil na žulj.

O tem priča tudi videoposnetek, na katerem znanec slovenskih prvoligaških zelenic, nekdanji trener Domžal Stevan Mojsilović, ki je takrat vodil Rad, o Nikoliću ni našel pohvalnih besed. Še več, označil ga je z žaljivim izrazom "plešasti prepotentnež" in navedel, da ustvarja nepotreben pritisk na vsakem koraku.

"Zanj bi bilo bolje, da opravlja le svoje delo in ne vtika svojega nosu v druge. Če bi obstajala resna trenerska zveza, bi mu odvzela dovoljenje za opravljanje dela, saj se ukvarja z vsem, razen s svojim delom. Uničil je Rad, Vojvodino, zdaj pa še Partizan," ni skrival nezadovoljstva Mojsilović, ko je beseda nanesla na zdajšnjega trenerja Olimpije. To je izrekel po tekmi s Crveno zvezdo, ki jo je takrat vodil Slaviša Stojanović (prav tako nekdanji trener Domžal) in z njo postal srbski prvak. Mojsilović, ki je v Domžalah veljal za trenerskega posebneža, njegovi rezultati pa niso bili preveč bleščeči, je nekdanjega slovenskega selektorja označil kot svetel primer, kako se trener obnaša v javnosti.

Z navijači je vedno vzpostavil dober odnos

Srbski novinarji so nam zaupali, da je novi trener Olimpije poročen in da je pred kratkim postal oče. Prihaja iz Banjice, beograjskega predela, kjer je doma klub Rad. "Nikoli ga nisem gledal, a mi je prijatelj, ki je bil njegov soigralec pri Radu, dejal, da ni z ničemer izstopal. Bil je ljubljenec navijačev Rada, nekateri govorijo, da je velik navijač 'gradbincev' (vzdevek za nogometaše Rada, op. p.). Je tudi najmlajši trener v zgodovini Partizana," so nam povedali srbski viri in dodali, da je Nikolić, ki je pri Radu kot nogometaš vztrajal deset sezon, vzpostavil imeniten odnos z navijači črno-belih.

Navijaška skupina Grobari ga je oboževala, po mnenju našega sogovornika najbolj zaradi tega, ker je v izjavah pogosto napadal Crveno zvezdo. Posredno je napeljeval k temu, da so država in pa ljudje, zadolženi za regularnost tekmovanja, naklonjeni večnemu tekmecu. Radi so ga imeli vsi navijači. Tudi Forsovci (navijači Rada – United Force) in Slaninari (navijači Vojvodine).

Partizan ga je zamenjal, ker je kopnela prednost

Novopečeni trener Olimpije je znal na novinarskih konferencah pred manj pomembnimi tekmami napraviti spektakel, ko je govoril o nepravici in privilegiranem statusu Crvene zvezde. Naleta Stojanovićevih rdeče-belih v prvenstvu ni znal ustaviti, tako da je v sezoni 2013/14 s Partizanom osvojil le drugo mesto. Bil je prvi trener, ki je po šestih zaporednih naslovih prvaka Partizana ostal brez prvega mesta.

Nikolić je v sezoni 2013/14 spomladi s Partizanom dobil le eno pomembno tekmo. Crveno zvezdo je premagal z 2:1, a je takrat že zaostajal, tako da mu ni pomagala k preboju na vrh. Razočaral je z remijem v Novem Pazarju (0:0), remiziral je tudi pri Vojvodini v Novem Sadu (1:1), na koncu pa izgubil še v Kruševcu (0:2). To se je zgodilo tik pred velikim beograjskim derbijem. Po tem porazu pa je bil malodane že odločen prvak.

"Čeprav mu je vodstvo kluba izpolnilo vsako željo in pripeljalo okrepitve po njegovem okusu, mu ni uspelo. Pred njim je Vuk Rašović z veliko slabšo ekipo priigral prednost pred Zvezdo," so dejali in dodali, da je Nikolić kot trener Partizana najbolj stavil na postavitev 4-2-3-1, na nekaterih tekmah pa je vztrajal tudi z dvema napadalcema v konici napada.

Partizan ga je zamenjal, ker je v sezoni 2014/15 ogrozil prednost pred največjim tekmecem. Jeseni je imel pred Crveno zvezdo veliko prednost, nato je ta skopnela. Če se bo to ponovilo pri Olimpiji, ki je prezimila kot jesenski prvak, potem Nikolić ne bo upravičil pričakovanj vodstva kluba.

Ne spreglejte