Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Nedelja,
17. 5. 2015,
14.35

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

NK Maribor NK Maribor Zlatko Zahović NK Domžale Marcos Tavares Ljudski vrt

Nedelja, 17. 5. 2015, 14.35

8 let

Zlatko Zahović je novo zvezdico proglasil za čudež

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
"Menijo, da je lahko postati državni prvak, a to ni res," je Zlatko Zahović, športni direktor Maribora in gonilna sila uspešnega vijoličastega projekta, pojasnjeval po petem zaporednem naslovu.

Privrženci mariborskega kluba ga že več let kujejo v zvezde. Doživljajo ga kot odločilni dejavnik, ki je vijolice spravil iz rdečih finančnih številk in jih dvignil do spoštovanja vrednega statusa v evropskem okolju. Maribor je po novem petletni kralj 1. SNL. V soboto si je z zmago nad Domžalami zagotovil že peti zaporedni naslov in še drugič v klubski zgodovini (prvič je vladal Sloveniji od leta 1997 do 2003) postal serijski prvak. "Tisti, ki ne spremljajo pozorno nogometnega dogajanja v Sloveniji ali pa ne pozna nogometa, menijo, da je lahko postati državni prvak. Lahko jim povem, da se motijo, saj je to vse prej kot lahko. Oni pač gledajo vse skozi denar, a je bil Maribor prvak tudi takrat, ko je imel dosti manj denarja kot Domžale ali pa Olimpija. Ni vse v denarju, ampak v nečem drugem," je opozoril Zlatko Zahović, ki je s ponosom spremljal nogometaše Maribora, kako so si dali duška po zagotovljenem 13. državnem naslovu in zelo naporni sezoni, v kateri so na igrišče stopili skoraj 60-krat, kar je neprimerno več od tekmecev v Prvi ligi Telekom Slovenije.

Težko je preklopiti z Gelsenkirchna na Domžale

Sezono je poimenoval Od Mostarja do Domžal in se spomnil odgovornih začetkov v kvalifikacijah za ligo prvakov, ko je Maribor najprej naletel na prvaka Bosne in Hercegovine ter izločil mostarski Zrinjski. Takrat je načel evropsko zgodbo, ki je pozneje poskrbela za veliki vrhunec, preboj v skupinski del lige prvakov. Evropa je vzela določen odstotek moči in zbranosti, a je Maribor le zbral dovolj energije, da je upravičil vlogo favorita in se v domačem prvenstvu kljub številnim težavam s poškodovanimi, bolnimi in kaznovanimi igralci zavihtel na vrh.

"Naša ekipa ne zna delovati brez pritiska. Proti Domžalam smo se odzvali šele takrat, ko smo imeli igralca manj. Z vsem spoštovanjem do tekmeca, a težko je preklopiti z Gelsenkirchna (znamenito gostovanje Maribora v ligi prvakov in remi pri Schalkeju, op. p.) na Domžale. A ta ekipa ima nekaj več. Ima tudi kapetana Tavaresa. Vesel sem, da sem lahko njegov športni direktor. To je moj privilegij. Igralci so tisti, ki naredijo klub dober. In to je Tavares," se je poklonil morda najbolj prepoznavnemu simbolu kluba, ki v Ljudskem vrtu navdušuje že od leta 2007.

Vedno nasmejani brazilski Štajerec je najboljši strelec NK Maribor v klubski zgodovini, je trenutno prvi strelec Prve lige Telekom Slovenije, v tej sezoni pa je dosegel dva izjemno pomembna gola. Prvega v Glasgowu, ko je spravil na kolena Celtic in Maribor popeljal med najboljše v Evropi, drugega pa v soboto pred polnimi tribunami proti Domžalam, ko je potrdil težko prigarano trinajstico.

Maribor ima visoko stopnjo čustvene inteligence

V soboto si je z zmago nad Elsnerjevo četo, prvo v tej sezoni, in sploh prvim zadetkom, ki je končal v mreži Nejca Vidmarja, tudi matematično zagotovil nov naslov, ki omogoča nastop v kvalifikacijah za ligo prvakov v prihodnji sezoni.

"To je bila zelo težka sezona. Če pogledamo analize našega kluba in bližnjih ekip, ki so igrale v ligi prvakov, kar ni običajno za klub naše veličine, je velik dosežek, da si ponovno prvak in imaš spet možnost igrati v kvalifikacijah za ligo prvakov. Dunajska Austria se recimo po igranju v ligi prvakov išče že dve leti zapored. To je povezano s čustveno inteligenco kluba. Mi smo se zmožni v vsakem primeru odzvati na dobre in slabe trenutke," je izpostavil vrlino mariborske nogometne institucije, ki je z najbolj želeno lovoriko kronala še eno sezono.

Mariborčani po uspešno opravljenem delu že počasi pogledujejo v novo sezono. "Borili se bomo za ligo prvakov, liga Europa pa je naša realnost," ni preveč požrešen v ciljih za sezono 2015/16. Zahović se bo trudil, da bi Maribor spet mešal štrene velikanom v elitnem tekmovanju, najbolj pa bi bil srečen, če bi na evropskih zelenicah ponovno vztrajal do zime, kar bi pomenilo, da se je uvrstil v enega izmed skupinskih delov. Nič ne bi imel proti, če bi vijolice zaigrale v evropski ligi, v kateri so se v prejšnji sezoni že uvrstile v izločilni del.

Načrt glede morebitnih okrepitev ima že pripravljen. Po slavju, ki bo v mestu ob Dravi trajalo nekaj dni, se bo vrnil k delu, ponovno pa bo težil k temu, da iz igralcev, ki jih drugi ne opazijo ali pa jih označijo kot težavo, iztisne kar največ in jih v vijoličastem dresu pripravi na višje cilje.

Čudež, da je Maribor ponovno prvak

Maribor bi lahko v soboto uradno postal prvak še pred začetkom dvoboja z Domžalami, a so jim načrte preprečili Celjani. Ponovno, saj so bili za vijolice usodni že v pokalnem tekmovanju. Celjani so z zmago nad Olimpijo poskrbeli, da je Maribor za potrditev novega naslova potreboval vsaj točko na srečanju z Domžalami.

"Ni skrivnost, da sem pred tekmo v Ljubljano poklical Mileta (Milenka Ačimovića, športnega direktorja Olimpije, op. p.) in mu dejal, da si želimo Olimpijo v Evropi. Olimpija je velik klub. Dejal sem jim, da bo Maribor naredil vse, da jim pomaga, saj je zmaga del mariborskega genskega zapisa. Olimpiji ni uspelo, a upam, da bo prihodnja sezona boljša," mu je žal, če bodo Ljubljančani v čakalni vrsti za Evropo ostali pred zaprtimi vrati.

V domačem tekmovanju bi si želel močnejše konkurence, še boljših tekmecev, a to ni nujni pogoj. Po svoje mu položaj, v katerem kot po tekočem traku osvaja lovorike, kar odgovarja, saj si tako lažje zagotovijo možnost preboja v Evropo, kjer se delijo bogate nagrade.

"Nam je to super. Če smo v ligi prvakov ali ligi Europa, tekmeci pa imajo slabše ekipe, nam to odgovarja. Ne trpimo zaradi tega, ker dosegamo prave rezultate. Če bi zaradi tega trpeli, bi to bila druga stvar. Všeč nam je, da v domačem prvenstvu z lahkoto menjamo in spočijemo igralce ter zdržimo medijski pritisk. Da je Maribor letos spet prvak, je čudež, a to ni več vprašanje za NK Maribor," se je ozrl k drugim slovenskim klubom, ki za zdaj še niso zmožni, da bi se bolj enakovredno kosali z vijolicami in jih premagali v prvenstvenem maratonu. Zahovića to ne moti, še manj pa navijače, ki so lahko uživali v novi vijoličasti "čagi".

Ne spreglejte