Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
7. 10. 2009,
22.58

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 7. 10. 2009, 22.58

8 let

Zlata generacija tresla mreže (video)

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
''Zlata generacija'' slovenskega reprezentančnega nogometa, ki se je uvrstila na EP 2000 in SP 2000, je znova stopila skupaj in v prijateljski tekmi humanitarnega značaja ugnala Romsko reprezentanco.

Še ne tako davno je pod vodstom Srečka Katanca šokirala svet in si priigrala nastop na zaključnem turnirju evropskega prvenstva 2000 in svetovnega prvenstva 2002, se nato leta 2005 v domiselnem spektaklu uradno poslovila od navijačev za ''dobrim starim'' Bežigradom, nato pa se na nogometnih zelenicah pod skupno streho niso več srečevali.

Vse do 7. oktobra, ko se je večina članov ''zlate generacije'' rade volje odzvala povabilu Romske športne zveze Slovenije in njenega predsednika Jožeta Horvata – Didija ter s tem ovekovečila prireditev ''Z žogo proti diskriminaciji''. Nogometna zveza Slovenije (NZS) je ob tem dogodku v Fazaneriji prispevala velikanski transparent s pomenljivo vsebino ''Stop rasizem – spoštuj vsakogar'' ter ''Žoga nas združuje''.

Še niso pozabili nogometa

Nekdanji reprezentantje so pred okrog 200 gledalcev – obisk dvoboja je bil presenetljivo nizek – dokazali, da še zdaleč niso pozabili vseh nogometnih vragolij. Navsezadnje si kar trije izmed štirih strelcev zadetkov v Murski Soboti še vedno služijo prvoligaški kruh, nekateri pa so se – posebej zaradi humanitarnega predznaka prireditve – po nekajletnem nenastopanju le odločili, da bodo ponovno oblekli državni dres.

Romska reprezentanca Slovenije (uvodnih deset minut sta kot častna gosta odigrala tudi brata Kontrec iz glasbene skupine Langa) je kolikor toliko enakovreden odpor nudila le na začetku, ko se je zatresel okvir vrat ''Zlate generacije'', nato pa so stvar v svoje noge prevzeli: Marko Simeunovič, Spasoje Bulajič, Džoni Novak, kapetan Darko Milanič, Marinko Galič, Amir Karič, Aleš Čeh, Miran Pavlin, Zoran Pavlovič, Zlatko Zahovič in Mladen Rudonja, v drugem polčasu (oba polčasa sta namesto 45 trajala le 30 minut) pa so na igrišče stopili še Mladen Dabanovič, Sašo Gajser in Franc Cifer.

Druženje nogometnih prijateljev se je zavleklo pozno v noč, občinstvo v Murski Soboti pa je lahko še enkrat zaploskalo velikim mojstrom, ki so pred desetimi leti (17. novembra 1999 so se uvrstili na EP) ponesli v nogometni svet sporočilo o moči majhne Slovenije.

Ne spreglejte