Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Sreda,
3. 6. 2009,
9.25

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 3. 6. 2009, 9.25

8 let

Vsaj dva meseca bi rad počival

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Po 20 mesecih se je Bojan Prašnikar poslovil od Cottbusa in prekinil pogodbo z Energiejem. Kdaj in kje bo nadaljeval trenersko pot, še ne ve.

''Rekel sem si, da bom zdaj vsaj dva meseca počival. Takšne so želje, kaj se bo zgodilo, pa je v nogometu težko napovedati,'' nam je v torek zaupal Bojan Prašnikar, ki je v soboto, dan pred drugo tekmo kvalifikacij za obstanek v elitni nemški ligi (Energie je že pred tem izgubil realne možnosti za obstanek, saj je doma proti Nürnbergu izgubil z 0:3), uradno naznanil odhod iz Cottbusa. ''To, da odhajam, sem vedel že pred tekmami dodatnih kvalifikacij za obstanek. Ko smo zasedli 16. mesto v prvenstvu, smo se z vodilnimi ljudmi v klubu usedli in se dolgo pogovarjali. Delali smo smernice za prihodnost in ugotovili, da bo nekaj potrebno spremeniti. Ker sem dojel, da se bo kaj drugega, tu mislim predvsem na finančni vložek v ekipo, težko spremenilo, sem ugotovil, da je najbolje, če odidem. Moj odhod ni bil povezan s porazom na prvi tekmi kvalifikacij proti Nürnbergu. Že prej smo vedeli, da se bodo naše poti razšle, a smo se odločili, da vse skupaj v javnost spravimo kasneje, kar je bilo najbolje za moštvo,'' je povedal 56-letni trener, ki je v nedeljo z 0:2 klonil tudi na povratni tekmi, zato se Cottbus po treh letih seli v drugo ligo. ''To ni nič šokantnega. Energie je ekipa, ki mora na vsake toliko časa izpasti v drugo ligo. Glede na to, da je bila že tri leta zapored med elito, je bilo to pričakovano. V Cottbusu so ljudje realni in niso delali drame,'' je še povedal Prašnikar, ki je s klubom pogodbo prekinil sporazumno.

Razširil je obzorja

Z delom, ki ga je opravil v Nemčiji, je zadovoljen. ''Skorajda dve leti sem vodil ekipo v eni izmed najmočnejših lig na svetu. Vodenje kluba na takšni ravni ti razširi trenerska obdobja. Zdaj sem izkusil nekatere stvari, ki jih prej nisem, zato sem boljši trener. Vsekakor je to nekaj povsem drugega, kot je treniranje klubov iz manjših lig, kot je slovenska. Prenos naše tekme dodatnih kvalifikacij, denimo, je šel v kar 77 držav. Mislim, da sem s tem povedal vse,'' je zanimivost razkril najbolj trofejni slovenski trener in dodal: ''Voditi klub na takšni ravni ni tako lahko, kot se marsikomu zdi. V Nemčiji si vselej pod pritiskom, saj je nogomet tam zelo popularen. Mediji so vedno na preži, na tujce pa vselej gledajo drugače kot na domačine. Vseskozi si pod pritiskom in daleč od družine, zato je težko. A vseeno je bilo vodenje Energieja izjemna izkušnja.'' V zadnjem času so se na zdaj že nekdanjo Prašnikarjevo ekipo lepili problemi. Poškodbe, nezadovoljstvo navijačev, prepiri v moštvu… ''Nekaj nesoglasij znotraj ekipe je bilo, a niti približno ne takšni, kot so se omenjali v medijih. Šlo je za povsem normalne stvari, ki se dogajajo v vseh klubih. Tako v največjih kot tudi v tistih manjših so 'zvezdniki', ki imajo svoje muhe. Nezadovoljstva navijačev razen na tekmi proti Schalkeju nisem občutil, poškodb pa je bilo kar nekaj. Vsi našteti problemi so nam vzeli nekaj malega in prav to je bilo tisto, kar je bilo bržčas odločilno. Cottbus je ekipa, ki si kaj takšnega ne more privoščiti,'' je še dejal nekdanji selektor Slovenije, ki Energieju napoveduje svetlo prihodnost, z ljudmi v klubu pa je ostal v dobrih odnosih.

Delal bi tudi v Sloveniji

''Z vodstvom smo ostali veliki prijatelji. Tudi za večino igralcev velja enako. Ko sem se v ponedeljek vozil iz Cottbusa, me je poklicalo kar nekaj nogometašev. Lepo smo se pogovorili in si zaželeli najboljše. To je tudi normalno, saj smo se kar nekaj časa skupaj borili in ekipi želeli najboljše,'' so bile besede trenerja z dolgoletnimi izkušnjami.

In kakšni so načrti za prihodnost? ''Z nekaterimi klubi sem že bil v kontaktih, a več o tem ne bi govoril. Za zdaj o tem, kje bom delal v prihodnosti, nisem veliko razmišljal. Vse do nedelje sem bil namreč povsem osredotočen na to, da svoje delo opravim, kar se da dobro, v ponedeljek sem se cel dan vozil in šele zdaj bo čas, da strnem vse misli,'' je povedal Prašnikar in dodal, da ga mika tudi delo v slovenskem nogometnem prostoru. ''Povsod, kjer bi bil del pravega projekta, sem pripravljen sodelovati,'' je zaključil pogovor in dodal, da z Olimpijo, v povezavi s katero se je njegovo ime omenjalo v zadnjem času, ni bil v nobenih kontaktih.

Ne spreglejte