Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
25. 11. 2016,
10.35

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

Natisni članek

NK Olimpija NK Olimpija NK Maribor NK Maribor naj gol NK Domžale ND Gorica Prva liga Telekom Slovenije infografika

Petek, 25. 11. 2016, 10.35

6 let, 7 mesecev

Vodilni klubi v Prvi ligi Telekom Slovenije

Kdor se zadnji smeje, se najslajše smeje #infografika

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83
Olimpija Navijači | Foto Grega Valančič/Sportida

Foto: Grega Valančič/Sportida

V tej sezoni Prve lige Telekom Slovenije so čast vodilnega položaja okusili štirje klubi. Največkrat se je na prestolu mudila Olimpija, večkrat kot vsi drugi skupaj, a ji to prinaša le delno zadovoljstvo, saj na aktualni razpredelnici gleda v hrbet Mariboru.

Ko sta se v uvodnem krogu najvišje zmage razveselila Domžale in Gorica, oba sta zmagala z 2:0, sta za trenutek nakazala, da sezona 2016/17 morda le ne bo minila zgolj v znamenju prevlade večnih tekmecev Olimpije in Maribora, prvih favoritov za osvojitev državnega naslova.

Po prvem krogu sta bila najvišje uvrščena kluba iz Domžal in Nove Gorice, a se je položaj na vrhu hitro zasukal v prid velikanov iz dveh največjih slovenskih mest.

 

Zmaji in vijolice, ki v tej sezoni branijo državni oziroma pokalni naslov, so se po drugem krogu znašli na vrhu skupaj. Oba sta dvakrat zmagala, imela sta tudi enako razliko v zadetkih (3:0). Nato je Olimpija izkoristila rezultatsko krizo Maribora, pogojeno z zahtevnimi nastopi v Evropi.

Domžale in Gorica sta se vračala na prvo mesto

Luka Elsner je bil z Domžalami uvrščen med prvim in petim mestom, z Olimpijo pa zaseda le prvo oziroma drugo mesto.  | Foto: Žiga Zupan/Sportida Luka Elsner je bil z Domžalami uvrščen med prvim in petim mestom, z Olimpijo pa zaseda le prvo oziroma drugo mesto. Foto: Žiga Zupan/Sportida Želje vodstva so bile, da si takrat zagotovi velikansko prednost, a ni bila kos izzivu. V 5. in 7. krogu je ostala brez prvega mesta, ki sta si ga za kratek čas prilastila Domžale in Gorica, razočaranje zaradi neprepričljivih predstav zeleno-belih pa je s trenerskega mesta odneslo Italijana Rodolfa Vanolija.

Nasledil ga je Luka Elsner, ki je po Domžalah (1. in 5. krog) na vrh razpredelnice popeljal tudi Olimpijo. Po zmagi v derbiju v Stožicah, ko je z 1:0 premagal Gorico, se je ustalil na prvem mestu. Navijači Olimpije so se navadili na vodilni položaj.

Kdo bo osvojil Prvo ligo Telekom Slovenije v sezoni 2016/17?

  • Domžale
    2,87 %
    6 glasov
  • Gorica
    0,96 %
    2 glasov
  • Maribor
    59,81 %
    125 glasov
  • Olimpija
    35,41 %
    74 glasov
  • Kdo drug
    0,96 %
    2 glasov
Oddanih 209 glasov

Branilci državnega naslova so ga zasedali šest zaporednih krogov, kar je najdaljši niz v tej sezoni. V obdobju, ko je Gorica padla v rezultatsko krizo in strmoglavila na peto mesto, Domžale pa začele navduševati z napadalnim pristopom izpod taktirke Simona Rožmana, se je prebudil tudi Maribor.

Maribor dal v višjo prestavo in prehitel Olimpijo

Darko Milanič je nazadnje izgubil v prvenstvu pred tremi meseci, ko je za veliko senzacijo v Ljudskem vrtu poskrbel Aluminij. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Darko Milanič je nazadnje izgubil v prvenstvu pred tremi meseci, ko je za veliko senzacijo v Ljudskem vrtu poskrbel Aluminij. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Zadnji poraz v tej sezoni je doživel pred tremi meseci, ko je doma nepričakovano pokleknil proti Aluminiju. Po velikem spodrsljaju so izbranci Darka Milaniča pokazali drugačen obraz in ostali neporaženi vse do danes. Hitro so se približali Olimpiji, nato pa izkoristili njeno ranljivost in jo dvakrat prehiteli na vrhu. Prvič v 14. krogu, drugič pa v zadnjem odigranem krogu, v katerem so Ljubljančani ostali brez načrtovane zmage v Novi Gorici.

Mariborčani so se tretjič v tej sezoni znašli na vrhu. Olimpija se je že 12-krat, a ji to prav nič ne pomaga k izrazitejšemu občutku samozadovoljstva, saj na aktualni lestvici ni prva. Predsednik Olimpije Milan Mandarić je večkrat poudaril, da bi ga v tej sezoni zadovoljila le ubranitev naslova. Ker nogometna prvenstva niso teki na kratke proge, ampak prvoligaške bitke bolj spominjajo na izčrpen maraton, velja pričakovati spremembe na vrhu tudi v prihodnje.

Večna tekmeca si izmenjujeta štafeto

Ker sta se Maribor in Olimpija po slabi polovici sezone nekoliko oddaljila od tekmecev, bosta neposredno odločala o tem, kdo bo v prihodnje zavzemal vodilni položaj. V zadnjih petih krogih sta si štafeto, ki jo drži v rokah vodilno moštvo, izmenjala kar štirikrat.

Vijolice so v zadnjem prvenstvenem nastopu v Domžalah premagale Radomlje in se povzpele na vrh. | Foto: Vid Ponikvar Vijolice so v zadnjem prvenstvenem nastopu v Domžalah premagale Radomlje in se povzpele na vrh. Foto: Vid Ponikvar

Prevlada zmajev na prvem mestu, na katerem so bili kar 12-krat v 17 odigranih krogih, predstavlja ljubljanskemu klubu le delno zadovoljstvo, saj v nogometu šteje sedanjost, ne pa preteklost. Zato se danes najbolj smeji Mariborčanom. Kdor se bo v tej sezoni zadnji smejal, se bo najslajše smejal, saj bo to pomenilo, da bo konec maja 2017 proslavljal naslov slovenskega prvaka. Če to ne bo Olimpija, ji bo prevlada na vodilnem položaju med sezono 2016/17 le v slabo tolažbo ….

Najlepši zadetki 17. kroga Prve lige Telekom Slovenije:

Ne spreglejte