Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
4. 9. 2017,
12.25

Osveženo pred

12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58

Natisni članek

Srečko Katanec Gregor Bajde Mitja Viler Valon Ahmedi Lior Einbrom Dare Vršič Damjan Bohar Marwan Kabha kvalifikacije za SP 2018 UEFA liga prvakov Darko Milanič Chievo NK Olimpija NK Olimpija Prva liga Telekom Slovenije NK Tabor Sežana pokal Slovenije NK Maribor NK Maribor

Ponedeljek, 4. 9. 2017, 12.25

12 mesecev

Maribor pred nadaljevanjem sezone

Vijoličasti čudež, ki se ne dogaja pogosto

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58
Darko Milanič | Foto Žiga Zupan/Sportida

Foto: Žiga Zupan/Sportida

Slovenski prvoligaški klubi se med reprezentančnim premorom pripravljajo na nove izzive v prvenstvu, ki sledijo konec tedna. Izjeme so le Krško, Triglav in prvak Maribor, ki se je zaradi zgoščenega jesenskega koledarja, nastopov v skupinskem delu lige prvakov, odločil, da bo obveznost v osmini finala pokala opravil prej od drugih. Vijolice bodo tako v Sežani gostovale že v torek in brez pomoči reprezentantov, ki so v zadnjih dneh Maribor spremenili v prestolnico mednarodnih debitantov.

Prvi nastop v državnem dresu je eden najbolj dragocenih spominov, kar jih lahko premore nogometaš. V taboru Maribora jih bodo po vrnitvi z reprezentančnih akcij lahko po novem obujali še trije, prav lahko pa se zgodi, da se jim bo pridružil še četrti.

Konec prejšnjega tedna so namreč drug za drugim v reprezentančnem dresu debitirali Mitja Viler (Slovenija), Valon Ahmedi (Albanija) in Marwan Kabha (Izrael). Lahko bi se jim pridružil tudi Gregor Bajde, ki ga je selektor Srečko Katanec v reprezentanco vpoklical po zdravstvenih težavah Nika Omladiča.

Milanič: Realnost NK Maribor je naš vsakdanjik

Strateg Maribora bo v torek pogrešal tudi novopečenega izraelskega reprezentanta Marwana Kabho. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Strateg Maribora bo v torek pogrešal tudi novopečenega izraelskega reprezentanta Marwana Kabho. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Slovenijo danes čaka pomembna domača kvalifikacijska tekma s Slovaško, Maribor pa se bo jutri podal na Kras, kjer se bo v osmini finala pokala Slovenije pomeril z drugoligašem Taborom. Tekma se bo v nesojenem prvoligaškem domu Ankarana začela ob 16. uri, trener vijolic Darko Milanič pa bo pogrešal številne reprezentante, tudi najnovejšega poletnega novinca, mladega izraelskega reprezentanta Liorja Einbroma.

Milanič se je odločil, da skrajša reprezentančni premor. Tako Mariborčane pokalna obveznost čaka v torek, prvenstvena pa že v petek, ko se bodo na štajerskem derbiju pomerili s Celjani.

"Fantje so se dobro odpočili, kar smo videli na prvem treningu, atmosfera je odlična. Naše misli so zdaj usmerjene samo v pokalno tekmo. Na pokalnih dvobojih ne gre brez previdnosti, zato se moramo čim prej usmeriti k realnosti. Realnost pa je naš vsakdanjik. Tega, kar delamo danes, jutri več ne moremo popraviti. In to, kar smo delali v zadnjih dveh mesecih odlično, moramo zdaj nadaljevati," pred pokalnim srečanjem s klubom CherryBox 24 Tabor Sežana sporoča nekdanji kapetan slovenske izbrane vrste.

V sredo bosta odigrani še dve tekmi osmine finala pokala Slovenije. V Novem mestu bo gostovalo Krško, v Kopru pa kranjski Triglav.

Ohraniti zmagovalno miselnost

Dare Vršič je bil v prejšnji sezoni najboljši nogometaš Prve lige Telekom Slovenije. | Foto: Vid Ponikvar Dare Vršič je bil v prejšnji sezoni najboljši nogometaš Prve lige Telekom Slovenije. Foto: Vid Ponikvar Maribor ne namerava ničesar prepustiti naključju. V prejšnji sezoni v pokalu ni uresničil ciljev in izpadel v polfinalu, v torek pa ne želi podoživeti klavrne usode velenjskega Rudarja, ki je pred tedni v prvem krogu pokala Slovenije v Sežani izgubil z 1:3 in izpadel.

Vijolice želijo na Krasu ohraniti zmagovalno miselnost, jo nato nadaljevati 8. septembra v Ljudskem vrtu proti Celju, ko bi se lahko pomerila nekdanja sodelavca pri Olimpiji, vijoličasti povratnik Dare Vršič in novi trener Celja Dušan Kosič. V sredo, 13. septembra, sledi veliki evropski vrhunec, domača tekma lige prvakov proti moskovskemu Spartaku.

Olimpija izgubila v mestu ljubezni

Aleksander Šeliga je moral po žogo v mrežo po strelu leto dni starejšega Italijana. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Aleksander Šeliga je moral po žogo v mrežo po strelu leto dni starejšega Italijana. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Maribor po sedmih krogih Prve lige Telekom Slovenije ni vodilni prvoligaš, ampak na lestvici gleda v hrbet Olimpiji. Čeprav je zbral enako število točk, ima slabšo razliko v zadetkih. Zmaji so med reprezentančnim premorom gostovali v Italiji pri Chievu. Izgubili so z 0:1, edini zadetek pa je z bele točke dosegel 38-letni veteran Sergio Pellissier. Ta je premagal leto dni mlajšega Aleksandra Šeligo, ki je v drugem polčasu svoje igralno mesto odstopil povratniku Aljažu Ivačiču. Trener Igor Bišćan je povsem premešal začetno zasedbo, ki je začela zadnji derbi z Mariborom (0:0).

V začetni postavi sta ostala ista le dva igralca. Prvič, odkar je prišel iz Argentine, je od prve minute zaigral Andres Vombergar. Aris Zarifović je stresel okvir vrat, v prvi postavi sta se po dolgem času znašla Denis Klinar in Danijel Miškić, nared je tudi Kingsley Boateng. V drugem delu je dobil priložnost tudi mladinec Jurij Španja.

Olimpija se pripravlja na nedeljsko gostovanje v Krškem, ki je v tej sezoni največje pozitivno presenečenje lige in zaseda tretje mesto. Ljubljanski klub čaka nevarno gostovanje, ki je bilo leta 2015 (1:2) usodno za Marijana Pušnika.

Ljudje so veseli, da se je vrnil Vršič

Milanič je zelo zadovoljen, da se je ekipi pridružil Vršič. "Skupaj z njim se bomo potrudili, da bo spet kmalu v formi, v kateri je bil lani. Pozna zadeve in okolje. Ljudje so zelo veseli, da je tukaj. Upam, da se bo tako dobro počutil, kot se je še pred kratkim. Glede Einbroma, je jasno, da v moštvu potrebujemo različne značilnosti. Z Daretom smo dobili nekaj dodatnega, z Einbromom pa bomo dobili prodornost, igro ena na ena in hitrost. Ravno v tem smislu, da imamo ustrezno raznolikost v ekipi," je napovedal hitro spoznavanje mladega Izraelca z mariborsko ekipo, ko se vrne z reprezentančne akcije.

Mariborčane kmalu čaka evropski vrhunec sezone, uvodna tekma skupinskega dela lige prvakov proti Spartaku. | Foto: Grega Valančič/Sportida Mariborčane kmalu čaka evropski vrhunec sezone, uvodna tekma skupinskega dela lige prvakov proti Spartaku. Foto: Grega Valančič/Sportida

Trener je prepričan, da se bo hitro vključil. "Tako kot vsi, saj je slačilnica zdrava. Nikdar ni bilo težav s prilagajanjem," je napovedal, da se bo izraelski novinec kmalu navadil na nove delovne razmere.

Ne spreglejte