Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
21. 2. 2019,
10.37

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,53

1

Natisni članek

Schalke Manchester City Juventus Atletico Madrid UEFA liga prvakov VAR

Četrtek, 21. 2. 2019, 10.37

1 leto

Sistem VAR na sredinih tekmah lige prvakov

Novost Uefe ponovno parala živce in dvigala prah

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,53

1

Schalke Manchester City Sodnik | Sodnik Carlos del Cerro Grande je imel v Gelsenkirchnu veliko dela. | Foto Reuters

Sodnik Carlos del Cerro Grande je imel v Gelsenkirchnu veliko dela.

Foto: Reuters

V Gelsenkirchnu je bil oškodovan Manchester City, v Madridu pa Atletico. Takšna je groba ocena spornih sodniških odločitev, ki sta jih sodnika v sredo na tekmah osmine finala lige prvakov sprejela s pomočjo sistema VAR. Ljubiteljev nogometa pa ne moti le to, da se za nekaterimi odločitvami dviga prah, ampak tudi prekinitev ob sprejemanju odločitve, ki traja predolgo in razbija ritem srečanja.

Jan Oblak
Sportal Oblak in Atleti nedotaknjeni v Madridu, lepa prednost za Manchester City

Evropska nogometna zveza (Uefa) je letos odprla vrata sistemu VAR (Video Assistant Referee). Sodnikom pomaga v izločilnih dvobojih lige prvakov, krovna zveza pa se je za omenjeni korak odločila v želji, da bi bila srečanja z ogromnimi vložki deležna čim bolj pravičnih sodniških odločitev. Delivci pravice imajo tako možnost, da zaprosijo za pomoč stanovske kolege, ki prek številnih zaslonov pozorno spremljajo dogajanje na igrišču, posneto z najrazličnejšimi kamerami.

S sistemom VAR je imel prejšnji teden opravka v ligi prvakov tudi Damir Skomina. | Foto: Reuters S sistemom VAR je imel prejšnji teden opravka v ligi prvakov tudi Damir Skomina. Foto: Reuters

Nekateri sodniki za pomoč zaprosijo večkrat, spet drugi pa presodijo, da za to na podlagi dogodkov na igrišču ni večje potrebe. Težava pa nastane, če se sodnik odloči za VAR takrat, ko so nogometaši določene ekipe prepričani, da je že pravilno presodil, in se jim zdi takšen način preverjanja nepotreben. Ko takrat sodnik spremeni odločitev, sledi šok. Zlasti pri nogometaših in navijačih ekipe, ki v tem primeru potegne krajšo. To se je, na primer, zgodilo Ajaxu prejšnji teden, ko je slovenski nogometni sodnik Damir Skomina na podlagi ogleda videoposnetka razveljavil njegov zadetek za vodstvo z 1:0. S tem je sprožil burne odzive in kritike, Koprčanu pa je v bran stopila Uefa in pojasnila, da se je odločil povsem pravilno.

Odločitev je vzela sodniku veliko časa

Meščani so v Nemčiji zmagali, čeprav so še pet minut pred koncem z igralcem manj zaostajali z 1:2. | Foto: Reuters Meščani so v Nemčiji zmagali, čeprav so še pet minut pred koncem z igralcem manj zaostajali z 1:2. Foto: Reuters Če se sistem VAR na torkovih tekmah lige prvakov v Lyonu in Liverpoolu, ki nista postregli z zadetki (obe sta se končali z 0:0), ni znašel v središču pozornosti, pa je bilo povsem drugače dan pozneje. V Gelsenkirchnu je bil po grobih ocenah oškodovan Manchester City, v Madridu pa Atletico. Zakaj?

Angleški prvak je v Nemčiji premagal Schalke s 3:2. Čeprav je imel igralca manj, je v zadnjih petih minutah preobrnil zaostanek, dosegel dva zadetka in se veselil pomembne zmage, ki mu odpira vrata četrtfinala. Po prvem polčasu mu ni kazalo tako dobro. Sprva je navijače meščanov v dobro voljo spravil Sergio Agüero, ki je izkoristil veliko napako vratarja Schalkeja in z lahkoto zatresel mrežo za 1:0.

Kako doživljate sistem VAR na tekmah lige prvakov?

  • Enkratno. Nič me ne moti.
    71,83 %
    255 glasov
  • Med tekmo se prevečkrat uporablja.
    1,41 %
    5 glasov
  • Odločitve sodnika trajajo predolgo in zmanjšujejo užitek.
    19,44 %
    69 glasov
  • Sistem VAR je nepotreben, moralo bi biti po starem.
    7,32 %
    26 glasov
Oddanih 355 glasov

Gostitelji so želeli čim prej izenačiti. To jim je 20 minut pozneje tudi uspelo. Vprašanje pa je, ali bi lahko izenačili na 1:1, če sodnik ne bi zaprosil za pomoč sistema VAR. Na dvoboju v Gelsenkirchnu zaradi tehničnih težav ni mogel uporabljati videozaslona, ki stoji ob igrišču in je namenjen prav njemu. Znašel se je v nezavidljivem položaju in sprejel odločitev, da bo v popolnosti zaupal stanovskim kolegom, nastanjenim v kontrolni sobi, kjer so jim na voljo raznoliki posnetki številnih kamer. Sprva je po strelu Daniela Caligiurija, ko se je žoga odbila od Nicolasa Otamendija, pokazal na izvajanje kota, potem ko so ga skušali presenečeni nogometaši Schalkeja prepričati, da je Argentinec igral z roko, pa je za pomoč zaprosil sistem VAR.

Nogometaši Schalkeja sporočajo Cityju, da še ni konec!

Čeprav so bila mnenja v javnosti deljena, nekateri so bili prepričani, da je bila roka v naravnem položaju, je sodnik presodil, da je branilec ustavil žogo na nepravilen način. Prekinitev je trajala zelo dolgo, na družbenih omrežij ni manjkalo kritik, kako takšni premori ubijejo dinamiko srečanja in ohladijo razigrane nogometaše. "Sodnik se o tem odloča predolgo. Ogrožena je spontanost nogometa. Lahko se izgubi. Želimo si hitrejših odločitev," je za BT Sport dejal nekdanji branilec Arsenala Martin Keown. Podobno razmišlja tudi nekdanji angleški zvezdnik Rio Ferdinand.

Guardiola ostaja zagovornik VAR

Josep Guardiola verjame, da bo sistem VAR iz tedna v teden povzročal manj negodovanja. | Foto: Reuters Josep Guardiola verjame, da bo sistem VAR iz tedna v teden povzročal manj negodovanja. Foto: Reuters Kakorkoli že, Otamendi je takrat prejel še rumeni karton in zaradi tega sredi drugega polčasa, ko je prejel še eno rumeno opozorilo, moral predčasno z igrišča, Nabil Bentaleb pa je lahko izvedel kazenski strel. Alžirec je v izdihljajih prvega polčasa izvedel še eno 11-metrovko. Tokrat sodnik Carlos del Cerro Grande ni zahteval pomoči VAR, ampak pokazal na belo točko zaradi prekrška Fernandinha nad Salifom Sanejem. Poznejši posnetek je razkril, da o prekršku ni bilo dvoma, a je bil nogometaš Schalkeja tudi v nedovoljenem položaju. Tega sodnik ni izvedel, saj se ni odločil za pomoč sistema VAR.

Čeprav je bil Manchester City takrat oškodovan, je njegov strateg Josep Guardiola po dvoboju dejal, da ostaja velik zagovornik sistema VAR. "To sta bili dve enajstmetrovki. A tudi nedovoljen položaj," je Katalonec opozori na položaj Saneja v akciji, po kateri je Schalke dosegel drugi gol. "Vseeno zaupam sistemu VAR. Ko vpelješ nov sistem, je podobno kot takrat, ko začne moštvo voditi nov trener. Ljudje že v manj kot nekaj mesecih pričakujejo, da boš vsako tekmo dobil s 6:0. VAR potrebuje še nekaj časa, da se bo izboljšal. Tokrat sodnik ni mogel uporabiti videozaslona, a prihodnjič bo že bolje. Podpiram idejo, da je sistem VAR prisoten, saj težim k temu, da se sodniki odločajo pravično. Včasih ne morejo pravilno oceniti in potrebujejo pomoč. To je glavni namen sistema VAR," je pojasnil trener Cityja.

Cristiano Ronaldo
Sportal Cristiano Ronaldo se je po lekciji Atletica obnašal kot užaljen otrok

Juventus se je dvakrat izvlekel, v tretje ...

Nemški sodnik Felix Zwayer je v Madridu dvakrat zaprosil za pomoč sistema VAR. | Foto: Reuters Nemški sodnik Felix Zwayer je v Madridu dvakrat zaprosil za pomoč sistema VAR. Foto: Reuters VAR je bil v središču dogajanja tudi v Madridu, kjer je Oblakov Atletico Juventusu prizadejal velik udarec in ga premagal z 2:0. Prednost rdeče-belih bi lahko bila še višja, a je goste iz Torina še izdatnejšega poraza rešil VAR. V polno sta zadela Jose Gimenez in Diego Godin. Odlično predstavo gostiteljev v drugem delu (pred tem je Diego Costa zapravil veliko priložnost, Antoine Griezmann pa zadel okvir vrat) sta okronala z zadetkoma za zmago, ki rdeče-belim odpira vrata četrtfinala.

Pred zadetkoma pa je v drugem polčasu Wando Metropolitano na noge dvignil tudi rezervist Alvaro Morata. Španec je že proslavljal zadetek za vodstvo Atletica z 1:0, a ga je nato sodnik Felix Zwayer s pomočjo sistema VAR razveljavil. Po treh minutah prekinitve je presodil, da je nekdanji napadalec Reala, Juventusa in Chelseaja storil prekršek nad Giorgiom Chiellinijem. To je bil že drugi razveljavljeni zadetek Morate proti nekdanjemu klubu v dresu Atletica zaradi sistema VAR. Najprej se mu je to zgodilo na mestnem derbiju z Realom, zdaj še proti Juventusu.

Alvaro Morata se je že veselil, nato pa je sodnik razveljavil njegov zadetek. | Foto: Reuters Alvaro Morata se je že veselil, nato pa je sodnik razveljavil njegov zadetek. Foto: Reuters

Navijači Atletica so bili nezadovoljni, sodnika so izžvižgali tudi v prvem polčasu, ko je Mattia de Sciglio nepravilno oviral Diega Costo. Brazilec s španskim potnim listom je prodiral v kazenski prostor. Zadišalo je po 11-metrovki, a je poznejši videoposnetek razkril, da je bil domnevni prekršek storjen zunaj kazenskega prostora, zato je Zwayer Atleticu dosodil le prosti strel.

Kako bo šele na povratnih tekmah

Atletico je bil večkrat nezadovoljen z odločitvami nemškega sodnika. | Foto: Reuters Atletico je bil večkrat nezadovoljen z odločitvami nemškega sodnika. Foto: Reuters VAR je torej dvakrat rešil Juventus, v tretje pa se mu ni izšlo. Čeprav so nogometaši stare dame po zadetku Gimeneza obkrožili sodnika in zahtevali, naj si ogleda posnetek, saj so namigovali na storjen prekršek v napadu nogometaša Atletica, se Nemec ni odločil za ogled videoposnetka.

Ostalo je pri njegovi odločitvi. Pokazal je na sredino, Atletico je povedel z 1:0, Juventus pa doživel prvega od dveh udarcev, ki sta prvega zvezdnika Cristiana Ronalda spravila tako ob živce, da se je po porazu obnašal kot užaljen otrok.

Okrog sistema VAR se torej po sredinih tekmah dviguje kar nekaj prahu. Kako bo šele na povratnih tekmah osmine finala, ko se bo odločalo o napredovanju in potnikih v četrtfinale ...

Jan Oblak
Sportal Jan Oblak se je razgovoril kot še nikoli
Ne spreglejte