Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Četrtek,
17. 12. 2015,
17.13

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Domen Črnigoj

Četrtek, 17. 12. 2015, 17.13

8 let

V vsega treh mesecih je presegel vsa pričakovanja

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Mladi, a nadvse izkušeni slovenski nogometaš Domen Črnigoj se je vrnil domov po prvih nekaj mesecih, ki jih je prebil v tujini. "Izšlo se je sanjsko," pravi po prvih treh mesecih igranja v Švici.

Pred mesecem dni je dopolnil komaj 20 let, a so bila poleti, ko je zapustil Koper, za njim že štiri leta igranja na prvoligaški ravni. V slovenski prvi ligi je tako zbral kar 89 nastopov. Toliko, kolikor jih nekateri nogometaši ne zberejo nikoli. Zato ne čudi, da si je poleti nadvse želel oditi v tujino. Želja se je Primorcu izpolnila. Odšel je v Švico, kjer je okrepil tamkajšnjega prvoligaša Lugano.

Marsikdo je bil ob tem skeptičen, a zdaj, po prvi polovici sezone, se lahko takšnim le nasmehne. Za njim je izkušnja, ki je celo boljša, kot si je upal pomisliti. Igra redno, klubu ne gre slabo, na zimski odmor, ki bo trajal do 8. januarja, ko se bo vrnil v Švico in s soigralci začel priprave na drugi del sezone, pa je odšel s sijajno popotnico. Zadel je na zadnjih dveh tekmah, ki ju je odigral. Najprej v prvenstvu pri zmagi nad Grasshopperjem, to je bil njegov švicarski prvenec, potem še na tekmi proti Könizu za polfinale v švicarskem pokalu.

Ves štadion je skandiral njegovo ime

"Gola sta prišla res ob pravem času. Prvi pri zmagi, ki je poskrbela za miren zimski premor, saj smo na mestu, ki zagotavlja obstanek. Drugi za zmago v pokalu in napredovanje med najboljše štiri. Moram priznati, da se počutim odlično. Tudi zato, ker so moje igre očitno začeli ceniti tudi navijači. Ko sem dosegel prvi gol v Luganu, je ob vzklikanju mojega imena sodelovala le polovica štadiona. Zdaj, v pokalu, je skandiral ves štadion. Dvakrat sem bil izbran za najboljšega igralca tekme, bil sem tudi v enajsterici kroga. Očitno so me ljudje spoznali. To opazim tudi na ulici. Ljudje me ustavljajo, prosijo za fotografijo in podpis. Ni mi težko, v tem uživam," pravi Domen Črnigoj, ki v Švici uživa v dobrem nogometu pred številnimi gledalci.

"Na domačih tekmah je šest, sedem tisoč navijačev. Drugje jih je še več. V Baslu tudi po 20, 30 tisoč. Nogomet je dober, igra se napadalno, hitro, medijsko je švicarska liga odlično podprta. Tudi vloga, ki mi jo je namenil trener, mi ustreza. Postavil me je na sredino igrišča. V sistemu 4-3-3 igram veliko bolj napadalno, kot sem v Kopru. Do izraza tako prihajajo nekatere moje lastnosti, ki jih prej nisem mogel pokazati, kar me veseli. Skratka, vse je super," je navdušeno razlagal mladenič iz Škofij.

Trenira zelo rad, veliko dela tudi individualno z očetom, nekdanjim nogometašem in rokometnim trenerjem. "Treba je malo govoriti in veliko delati," ugotavlja. Nadvse ceni tudi delo Zdeneka Zemana, Čeha, ki je sedel na klopeh Rome, Lazia, Napolija in še nekaterih velikih klubov ter izkušenega trenerja, s katerim sodeluje v Švici. "Takoj ko sem prišel, mi je rekel, da si je ogledal posnetke mojih tekem in ugotovil, da spadam na sredino igrišča in ne na krilo, tam sem igral pred tem. Zdaj ugotavljam, da je imel povsem prav. Je zelo dober trener, ki goji napadalno igro. Govori bolj malo, a je zelo sproščen," o 68-letnemu trenerju, ki je strasten kadilec, govori slovenski vezist. "Na tekmah in treningih ne kadi, saj ne sme, a brez skrbi. Vseskozi si najde trenutek ali dva za to slabo razvado," se je ob tem zasmejal.

Ni vedel, kam prihaja

V Švici živi sam, občasno na obisk pride družina. V prostem času rad obiskuje tekme hokejistov in odbojkarjev, z življenjem v Luganu je zelo zadovoljen.

"Vsi so me lepo sprejeli, ljudje so odprti in prijazni. Z jezikom nimam težav. Italijanščina je v tem delu Švice uradni jezik, govorim jo že od prej. Ko sem prihajal, sploh nisem vedel, kam grem, saj sem imel še nekatere druge ponudbe, a zdaj lahko z veseljem ugotovim, da bolje ne bi moglo biti. Prišel sem v klub, ki se je po 13 letih vrnil v prvo ligo, pritiska ni, trener mi zaupa, igramo napadalno. Denar vsaj za zdaj sploh ni pomemben, saj si želim predvsem uspeti, a sem tudi po tej plati zelo zadovoljen. Super je," pravi Črnigoj, ki ima v prihodnosti, z Luganom ima pogodbo do konca naslednje sezone, seveda višje cilje.

Počasi, zdaj mu ne manjka prav nič

"Če ne bo poškodb in bom nadaljeval tako, kot sem začel, utegnem oditi že pred iztekom pogodbe, a počasi. Bomo videli, kaj bo. Trenutno uživam, nič mi ne manjka in mislim le na Lugano. Da bi odšel že to zimo, se mi ne zdi pametna ideja, čeprav nekaj ponudb je. Sem šele prišel, komaj sem se navadil na tukajšnje razmere, rad bi ostal še nekaj časa in napredoval," je za konec pogovora povedal nogometaš, ki je komaj izstopil iz najstniških let, a deluje zelo zrelo.

Ne spreglejte