Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Sobota,
2. 9. 2017,
2.06

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,75

14

Natisni članek

Srečko Katanec kvalifikacije za svetovno prvenstvo

Sobota, 2. 9. 2017, 2.06

6 let, 6 mesecev

Selektor Slovenije po porazu v Trnavi

Srečko Katanec: Nikakor ne bom odstopil

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,75

14

"Ne, niti približno nisem pomislil na to, da bi odstopil," je po porazu proti Slovaški v Trnavi z 0:1, po katerem je Slovenija praktično ostala brez možnosti za nastop na svetovnem prvenstvu v Rusiji prihodnje leto, povedal selektor Srečko Katanec.

Trnava | Foto:

Srečko Katanec ne razmišlja o odstopu. | Foto: Reuters Srečko Katanec ne razmišlja o odstopu. Foto: Reuters "Zaslužena zmaga Slovaške, ki nas je prekašala v vseh prvinah igre. Tehničnih in predvsem fizičnih. Do 60., 70. minute smo se še nekako obranili, potem ni šlo več. To je naše realno stanje. Zakaj nimamo moči za 90 minut, je drugo vprašanje, o katerem se bomo morali pogovarjati kdaj drugič," je po porazu, po katerem je Slovenija v kvalifikacijski skupini F padla na četrto mesto in ima zdaj za drugim, ki prinaša dodatne kvalifikacije za svetovno prvenstvo, štiri točke zaostanka, povedal Srečko Katanec.

"Zdaj se moramo sestaviti in poskusiti premagati Litvo, ki nas čaka v ponedeljek. Ne bo nam lahko," je opozoril takoj za tem in prevzel odgovornost za bledo predstavo Slovenije, ki je bila povsem nenevarna.

"Seveda sem tudi jaz vzrok za to, kar se nam je zgodilo. Jaz sem tisti, ki vodi to reprezentanco. Od odgovornosti nikoli ne bežim in s tem nimam težav. Ko izgubimo, sem tako ali tako strelovod za vse kritike. Vem pa, da jaz in moji sodelavci svoje delo opravljamo tako, kot bi ga morali. Če poznate koga, ki bi moral biti danes na zelenici, pa ga ni bilo, kar povejte. Vem, da imate v mislih deset igralcev, ki igrajo v vrhunskih klubih, tako da …" je selektor ostal zvest samemu sebi in v težkih trenutkih postregel s precejšnjo dozo cinizma.

Na Slovaškem od Kevina Kampla ne bi imeli nič

Tudi tokrat se selektor ni mogel izogniti vprašanju o Kevinu Kamplu. Zvezdniku nemškega nogometa, ki ga spet ni bilo v reprezentanci. "Po ponedeljkovi tekmi bom govoril o njem. Je pa stvar takšna, da nam danes ne bi pomagal niti on. V klubu ni igral, tudi tam se je sprl s trenerjem. Od njega Slovenija ne bi imela nič. Sploh ne proti takšni reprezentanci, kot je Slovaška," je Katanec povedal o novopečenem članu RB Leipziga, ki je v četrtek postal najdražji slovenski nogometaš vseh časov.

Njegovo razočaranje je zaradi tega nekoliko manjše

"Manjkalo je predvsem veliko več agresije," je vzrok za drugi zaporedni poraz v teh kvalifikacijah in še drugo zaporedno slabo predstavo Slovenije po porazu na Škotskem našel njen selektor.

V teh kvalifikacijah je Slovenija trikrat zmagala, dvakrat remizirala in dvakrat izgubila. | Foto: Reuters V teh kvalifikacijah je Slovenija trikrat zmagala, dvakrat remizirala in dvakrat izgubila. Foto: Reuters

"Dejstvo je, da tekme nismo odigrali na takšni ravni, kot bi jo morali. Kje so glavni vzroki za to, zdajle težko povem. Po tekmah so glave vroče. Dejstvo je, da so imeli Slovaki premoč in so zasluženo zmagali. Od tega ne bežim. Vem pa tudi to, da sem na igrišče postavil najmočnejšo reprezentanco, kar jo Slovenija trenutno premore. Zakaj je to tako, veste tudi sami, če to seveda hočete, ampak to je že druga pesem," je še povedal Katanec, ki je po skromnem večeru v Trnavi našel vsaj eno pozitivno stvar.

"Izgubili smo proti res kakovostni reprezentanci. Zaradi tega je moje razočaranje nekoliko manjše," je povedal. Takoj za tem je dodal, da so te kvalifikacije za Slovenijo verjetno že izgubljene, a vseeno sporočil, da se ne bo predal do zadnjega.

Novinarje je pozval, naj ga kritizirajo

"Praktično ali ne, trenutno ne razmišljam o tem, kaj se bo dogajalo po koncu kvalifikacij. Mislim predvsem na Litvo in to, kako do ponedeljka dvigniti fante. Nismo v najboljšem položaju, a zdaj moramo premagati našega naslednjega nasprotnika. Potem nas čakata še dve tekmi, na koncu pa bomo videli, kaj in kako," pravi Ljubljančan, ki je svoj drugi selektorski mandat začel februarja leta 2013.

Slovaki so v šestem poizkusu prišli do prve zmage nad Slovenci. | Foto: Reuters Slovaki so v šestem poizkusu prišli do prve zmage nad Slovenci. Foto: Reuters

"Razočarani smo vsi. Že točka bi bila dobra, a za uvrstitev na svetovno prvenstvo moraš biti na določeni ravni, na kateri mi trenutno nismo. Lahko me kritizirate. Zakaj pa ne? Če ni igre, kar kritizirajte. Trenutno kličem tiste, ki so najboljši in najbolj izkušeni. Kličem igralce, ki se med seboj poznajo. Nemogoče je med samim tekmovanjem sestavljati novo reprezentanco. To preprosto ne gre, ker se od nas vedno zahteva, da se uvrstimo na veliko tekmovanje," je za konec, preden se je z nogometaši odpravil na nočni polet proti Ljubljani, povedal trener, ki je Slovenijo popeljal na evropsko in svetovno prvenstvo.

Toda to je bilo že dolgo časa nazaj, v letih 2000 in 2002. Danes je njegova selektorska zgodba drugačna in veliko manj uspešna.

Debitanta sta zadovoljila

Amedej Vetrih je zadovoljil selektorja. | Foto: Reuters Amedej Vetrih je zadovoljil selektorja. Foto: Reuters Katanec je v Trnavi poskrbel, da sta za Slovenijo prvič nastopila dva nogometaša. Oba prihajata iz slovenske lige. Vezist Domžal Amedej Vetrih je presenetljivo igral od prve minute. Branilec Maribora Mitja Viler se je na igrišču na začetku tekme znašel nenadejano, po poškodbi Bojana Jokića.

"Oba sta odigrala korektno. Amedej je odigral zelo dobro, a je zdržal vsega eno uro, po tem je že dvigoval roko in kazal, da ga zateguje mišica. Oba sta odigrala zelo solidno, toda na drugi strani sta imela zelo dobre nogometaše, ki zahtevajo zelo agresivno igro. Na to morajo biti igralci navajeni. Če tega ni, se pojavijo težave," je o debitantih povedal selektor.

Ne spreglejte