Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
5. 11. 2015,
16.29

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
slovenska nogometna reprezentanca Srečko Katanec Ukrajina

Natisni članek

Četrtek, 5. 11. 2015, 16.29

8 let, 3 mesece

Srečko Katanec ni več zagrenjen: Slovence želim spraviti v boljšo voljo

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Srečko Katanec se spopada z največjim izzivom, odkar je ponovno slovenski selektor. Pred tekmama z Ukrajino je dobro razpoložen. Negativno energijo sta zamenjala sproščenost in jasno izražen cilj.

Če slovenski selektor v zadnjih mesecih ni bil najboljše volje in je prek javnih polemik večkrat izražal nezadovoljstvo zaradi sodnikov, novinarjev, navijačev in še koga, je dober teden pred zelo pomembnim gostovanjem v Ukrajini nekoliko drugače. Srečko Katanec je na novinarsko konferenco, ki je prvič potekala v Nacionalnem nogometnem centru Brdo, prispel dobre volje.

Po prihodu se je rad pošalil z mimoidočimi, kar je dalo vedeti, da so se njegove misli po napornih jesenskih mesecih prevetrile. Takrat se je šel tiho vojno z marsikom in v njegovih izjavah je bilo prepogosto zaznati preveč nezadovoljstva. Dajal je občutek, kot da mu je odveč opravljati odgovorno vlogo selektorja. Bil je zagrenjen, na njegovih licih ni bilo več sproščenega nasmeha.

Vstopnice gredo kot vroče žemljice

V četrtek, 5. novembra, pa je pred predstavnike sedme sile stopil prerojen Srečko Nazionale. V karieri je že dokazal, da zmore preskakovati ovire v dodatnih kvalifikacijah, mesec miru, ko si je lahko oddahnil po kvalifikacijskih stresih in končnem tretjem mestu, pa je dobro del tako njemu kot tudi nogometni javnosti. Bližata se zelo veliki tekmi. Takšnih Slovenija ni poznala že šest let, v kratkem pa bi bilo lahko zaznati že zametke evforije. Po zadnji kvalifikacijski tekmi je zaupal željo, da bi Slovenija stopila skupaj in najboljše nogometaše, kar jih premore deželica na sončni strani Alp, v dodatne kvalifikacije pospremila s pozitivno energijo. Želja se mu je bolj ali manj uresničila. Ne povsem, a po večini.

V medijih ni bilo zaslediti nadaljevanja kritičnih pogledov na nekatere slabše predstave, ki so si jih slovenski nogometaši privoščili v skupinskem delu kvalifikacij za EP 2016 in v očeh selektorja ter igralcev naleteli na zgražanje.

Odštevanje do vrhuncev v Lvovu in Mariboru zato poteka veličastno, Slovenija spet diha z nogometno reprezentanco in verjame, da bi jo lahko sredi novembra zelo osrečila. O tem priča tudi odlična prodaja vstopnic za povratno tekmo v Mariboru. Če bo šlo vse po napovedih, jih bo zmanjkalo še danes.

Včasih je vladala drugačna energija

Selektor pogreša le več podpore zaljubljencev v nogometno igro. Še več, kot jo čuti zdaj. Leta 1999, ko je poskrbel za prvo slovensko nogometno pravljico, je bilo drugače. Takrat ga je spremljala na vsakem koraku, zdaj pa se je položaj spremenil. "Ozračje je bilo veliko bolj pozitivno, kot je danes. Takrat je vladala drugačna energija. Takrat je vse cvetelo. Šli smo v Evropo, prihajal je evro," se spominja prigod izpred 16 let, ko so ljudje selektorja in člane nogometne reprezentance pozdravljali na vsakem koraku in jih bodrili. Ti časi so minili, selektorju pa je žal, da ni več takšnih prigod, saj bi bila samozavest igralcev še višja.

"Vsaka pozitivna beseda dviga igralce. Dviga reprezentanco. Vsak izrečen "bravo" ali pa "dajmo, fantje". To smo včasih doživljali, ko smo tekli okrog Brda pri Kranju, in taka podpora nas je dvignila. Kaj drugega pa bi lahko dvigovalo fante?" je zaupal podrobnosti, ki so prirasle k srcu njegovih varovancev.

''Nikoli nisem obljubljal, da gremo na EP in SP''

Ni mu jasno, zakaj so se srca navijačev v teh 16 letih tako ohladila, da je zdaj drugače. "Nikoli nisem obljubljal gradov. Nikoli nisem obljubljal, da gremo na EP in SP, saj se zavedam, do kje segajo naše meje. Če ljudem serviraš nekaj, česar v prihodnosti ne moreš izpolniti, so ljudje nezadovoljni," je pojasnil, zakaj ni želel pretiravati v napovedih, ko je Slovenija tekmovala v skupinskem delu kvalifikacij za EP 2016.

Včasih so navijači do potankosti poznali spored srečanj in nestrpno čakali na zgodovinske tekme v Kijevu, Bukarešti … Kako pa je zdaj? "Ko se sprehajaš po mestu, ljudje sprašujejo, katere tekme sploh igrate … Mogoče pa smo se že navadili igrati dodatne kvalifikacije in je to postalo samoumevno," se je vprašal, zakaj se to dogaja, in dal primerjavo z nekdanjimi brati.

"Ko BiH premaga Ciper in se vrne domov, je to vsedržavno slavje. Ko pa smo mi premagali Ciper, nas je komaj kdo pogledal. Ne cenimo več tega, kar dela reprezentanca. Želim, da bi vsi razmišljali pozitivno. Tako tisti, ki bodo gledali tekmo doma, kot tisti, ki bodo na štadionu. Vsi," je zaupal največjo željo. Tako v Lvovu, kjer bo Slovenijo na delu spremljalo okrog 500 navijačev, kot tudi v Mariboru, kjer bo za njo navijal poln Ljudski vrt.

Motiv, da bi slovensko reprezentanco popeljal na EP 2016 v Ukrajino, je ogromen. "Močno si želim, da bi uspeh slovenske reprezentance pripeljal ljudi k malce boljši volji," je prepričan, da bi preboj Slovenije na nogometni spektakel v Francijo močno odmeval v domovini.

Tudi najboljši lahko podležejo pritisku

Dodatne kvalifikacije doživlja kot velik izziv, ki pa so mu bili slovenski nogometaši v preteklosti bolj ali manj že kos. "Fantje ne smejo biti preveč sproščeni. Morajo biti pod pritiskom, a v pravšnji meri. Če ne bodo, potem ne bo nič. V dodatnih kvalifikacijah ne more biti nihče preveč miren. Igra se na izločanje, tudi najboljši lahko v danih okoliščinah podležejo pritisku."

Dvoboja z Ukrajino se je lotil v prepričanju, da bo izkoristil vse razpoložljive sile, ki premorejo dovolj izkušenj. Mišo Brečko ima bogate, a je izpustil zadnji reprezentančni akciji. Ko je že marsikdo pomislil, da je Trboveljčan izpadel iz Katančevih misli, se je branilec Nürnberga pojavil na seznamu kandidatov za tekmi leta. "Za dve tekmi, ki bosta odigrani v treh dneh, potrebujem izkušene fante. Mišo nam lahko pomaga," je pojasnil, da bi lahko odločale izkušnje. Ima sladke težave, saj nihče izmed reprezentantov ni poškodovan, nared je tudi prvi strelec te generacije Milivoje Novaković.

"Nova bo pripravljen, a še enkrat pravim, da ne bo igral sam. Potrebujemo 14, 15 igralcev. Tako mi kot tudi Ukrajinci. Oni imajo določene težave s kaznovanimi igralci, ki jih mi na srečo nimamo. Upajmo, da bo tako ostalo tudi pred drugo tekmo," lahko prvi dvoboj v Lvovu dočaka z najmočnejšo postavo, medtem ko bodo Ukrajinci zaradi kazni rumenih kartonov pogrešali dva prvokategornika.

To bi bilo preveliko tveganje

Izkoristil bo izkušene kandidate, ki jim je zaupal že na prejšnjih tekmah. Novincev to pot ni, tudi tistih iz Prve lige Telekom Slovenije. Edini kandidat, ki igra v domačem klubu, je tretji reprezentančni vratar Nejc Vidmar.

"Bilo bi neodgovorno in neprofesionalno, če bi na dveh tekmah z Ukrajino igrali nogometaši iz slovenske lige. To bi bilo preveliko tveganje tako zame kot tudi za omenjene igralce," je na vprašanje, ali mu je padel v oči kakšen nogometaš Olimpije oziroma Maribora, pojasnil Katanec, ki bo v ponedeljek pozdravil igralce na Brdu pri Kranju in jih nato napotil v Nacionalni nogometni center (NNC) Brdo, ki že komaj čaka na nove prigode s člansko izbrano vrsto.

Pred začetkom novinarske konference je selektor Katanec stopil na vrh tribun največjega pripravljalnega igrišča. Zagledal se je v igrišče, na katerem bo pripravljal kandidate za dvoboja z Ukrajino. Bil je sproščen, nikakor zagrenjen in dobre volje. Tekmeca se ne boji, a ga spoštuje, hkrati pa verjame, da imajo njegovi izbranci dovolj kakovosti, da lahko izločijo Ukrajino. Takšen je bil Srečko, ki je pred davnimi leti že pisal slovenske pravljice.

Ne spreglejte