Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Ponedeljek,
1. 10. 2012,
18.23

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 10. 2012, 18.23

7 let, 12 mesecev

Spektakel na Planet TV: Argentinci napadajo Messija

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Dva tedna sta minila od spektakla na Santiagu Bernabeu, ki sta nam ga priredila Real Madrid in Manchester City, že je pred nami nov. V Lizboni se bosta v torek zvečer udarili Benfica in Barcelona.

Pet golov, dramatičen preobrat in spektakularen nogomet ste lahko na Planet TV spremljali v prvem krogu lige prvakov. Le upamo lahko, da bo tudi torkov večer na štadionu La Luz v Lizboni vsaj podobno spektakularen. Ni razlogov, da ne bi bil. Na eni strani Benfica s Pablom Aimarjem na čelu, na drugi Barcelona z neverjetnim Lionelom Messijem in preostalimi zvezdniki, ki jih kar mrgoli.

Škoda, da v vrstah Portugalcev ne bo paragvajskega golgeterja Oscarja Cardoza, ki je poškodovan. Najboljšega strelca Lizbončanov bo skušal nadomestiti Brazilec Rodrigo Lima, ki se je v odsotnosti Paragvajca odlično znašel. Domači trener bo pogrešal tudi branilca Luisaa, ki je že nekaj časa kaznovan. Pri gostih bodo trenerju na voljo praktično vsi nosilci, vračajo se Carles Puyol, Andres Iniests in tudi Adriano. Manjkala bosta le Gerard Pique, ki še ni povsem okreval, ne bo niti mladega Thiaga Alcantare, ki je poškodbo staknil minuli konec tedna in bo odsoten kar nekaj časa.

Vodilna v prvenstvih in neporažena

Oba kluba sta konec tedna zmagala. Oba po preobratih. Benfica je v gosteh pri Pacosu de Ferreiri zaostajala z 0:1, pa z dvema goloma Lime prišla do zmage z 2:1. Veliko bolj razburljiva je bila pot, ki so jo do zmage v Sevillii prehodili Katalonci. Zaostajali so že z 0:2, bili do samega zaključka tekme v zaostanku z 1:2, nato pa zabili dva gola – strelca sta bila Cesc Fabregas in David Villa -, in prišli do zmage s 3:2. Že šeste v šestih tekmah v španskem prvenstvu, v katerem so seveda na vrhu. Na prvem mestu je v portugalskem prvenstvu tudi Benfica. V petih tekmah je trikrat zmagala in dvakrat remizirala.

Pa liga prvakov? V prvem krogu skupine G so Portugalci remizirali brez zadetka v Glasgowu pri Celticu, Barcelona pa je težje od pričakovanega prišla do zmage na Camp Nouu proti moskovskemu Spartaku s 3:2, potem ko je sredi drugega polčasa še zaostajala z 1:2. Rešitelj je bil kdo drug kot Argentinec Messi.

Na zmago čakajo že 30 let

Kaj pravi preteklost? Zanimivo, Benfica na evropsko zmago proti španskim klubom pred domačimi navijači čaka neverjetnih 30 let. Leta 1982 je v pokalu UEFA z 2:1 odpravila Betis Sevillo. Katalonci so na Portugalskem doslej gostovali desetkrat. Trikrat so zmagali, trikrat remizirali in štirikrat izgubili. Ne preveč dobra statistika, torej. A nazadnje so izgubili v daljni sezoni 1987/88 v prvem krogu pokala UEFA proti Belenensesu z 1:2, pa še takrat napredovali v drugi krog.

Nazadnje je Barcelona proti portugalskemu klubu igrala leta 2011, ko je v evropskem superpokalu z 2:0 premagala Porto, nazadnje pa v Lizboni gostovala v sezoni 2008/09, a ne pri Benfici, pač pa pri Sportingu. Zmagala je s 5:2, takrat se je med strelce vpisal tudi Messi. Statistika torej govori močno v prid Kataloncev, a se Lizbončani zagotovo ne bodo kar tako predali.

Portugalski stroj na argentinski pogon

S kakšno enajsterico bo postregel trener Barcelone Tito Vilanova, ki, povsem razumljivo, kar dosti rotira? V obrambo se vrača Puyol, v zvezno vrsto Iniesta, povsem v napadu bo le Messi, medtem ko naj bi po krilih napadala strelca s tekme v Sevillii, Villa in Fabregas, ki je zadel dvakrat.

Pri Benfici, ki naj bi igrala v sistemu 4-4-2, bo v napadu ob Brazilcu Limi verjetno mladi Španec Rodrigo, sicer produkt mladinske šole Reala, ki bo proti Barceloni še toliko bolj motiviran. Ob Aimarju velja omeniti še mladega argentinskega krilnega napadalca Eduarda Salvia, ki je pred prihodom v Lizbono igral za Atletico Madrid in dobro pozna španski nogomet. Še en vezist Enzo Perez, ki naj bi zasedel mesto na sredini zvezne vrste, je Argentinec, podobno pa velja tudi za branilca, nekdanjega člana Reala Ezequiela Garayja, ki igra v obrambni vrsti, in vezista Nicolasa Gaitana. Lahko bi zapisali, da je Benfica portugalski stroj na argentinski pogon.

Ne spreglejte