Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
31. 10. 2022,
22.56

Osveženo pred

1 leto, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,33

3

Natisni članek

Vinicius Junior Edinson Cavani Robert Lewandowski Jan Oblak Jan Oblak FC Barcelona Real Madrid Atletico Madrid La Liga špansko prvenstvo

Ponedeljek, 31. 10. 2022, 22.56

1 leto, 6 mesecev

Špansko prvenstvo, 12. krog

Po remiju Reala Barca zaostaja samo še točko

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,33

3

Real Madrid Vinicius | Edini gol za Real Madrid na tekmi z Girono je zabil Vinicius Junior. | Foto Reuters

Edini gol za Real Madrid na tekmi z Girono je zabil Vinicius Junior.

Foto: Reuters

Nogometaši Atletica so po dramatičnem izpadu iz lige prvakov navijačem priredili novo razočaranje. V 12. krogu la lige so izgubili na gostovanju pri Cadizu (2:3), predzadnjem med uvrščenimi. Jan Oblak je prejel prvi gol že v 25. sekundi srečanja, zadnjega pa globoko v sodnikovem podaljšku. Igrala se je že 98. minuta, ko ga je premagal Ruben Sobrino in poskrbel za sladko zmago Cadiza. Barcelona je z golom Roberta Lewandowskega v gosteh ugnala Valencio. Real Madrid je z Girono igral 1:1 in ima tako samo še točko prednosti pred Katalonci. Nedeljski spopad za četrto mesto je pripadlo Betisu iz Seville.

Luka Modrić
Sportal Oblak se je vrnil z zmago, po Realu zmagala še Barca

Madridčani so se pomerili z Girono, ki je bila pred dvobojem predzadnja na lestvici. A statusa favorita domačim ni uspelo upravičiti, dolgo so se mučili s trdoživimi in v obrambi zelo discipliniranimi tekmeci. Strli so jih šele z zadetkom Viniciusa v 70. minuti. A je deset minut pozneje ogled posnetka VAR pokazal, da je Marco Asensio igral z roko pred svojim golom, enajstmetrovko pa je izkoristil Cristhian Stuani.

Domači so sicer v 90. minuti še enkrat spravili žogo v mrežo, toda spet je posredoval VAR in pokazal, da je pred udarcem Rodryga vratar gostov žogo že imel pod nadzorom, tako da zadetek ni obveljal. V maratonskem sodnikovem dodatku pa je Girona zdržala nalete domačih, ki so tako dobili le točko. 

Nov šok za Oblaka in Atletico

Napadalec Atletica Alvaro Morata je moral zaradi poškodbe zapustiti igrišče v Cadizu že po 10 minutah, njegov klub pa je na koncu ostal brez točke (2:3). | Foto: Reuters Napadalec Atletica Alvaro Morata je moral zaradi poškodbe zapustiti igrišče v Cadizu že po 10 minutah, njegov klub pa je na koncu ostal brez točke (2:3). Foto: Reuters Atletico ima opravka z enim najbolj ponesrečenih tednov, odkar ga vodi Diego Simeone. Med tednom je po nepozabni drami ostal brez zmage nad Bayerjem (2:2), s katero bi ostal v igri za napredovanje v osmino finala lige prvakov, v soboto pa je ostal brez točk pri predzadnje uvrščenemu Cadizu. Izgubil je z 2:3, s tem pa zapravil priložnost, da bi po razočaranju v Evropi izboljšal uvrstitev v la ligi in se še bolj približal vodilnemu dvojcu Real - Barcelona.

Joao Felix dosegel dva, a ...

Joao Felix je prišel v igro v 60. minuti, nato z dvema zadetkoma v zadnjih minutah rednega dela izenačil na 2:2, zapravil še priložnost za vodstvo za 3:2, na koncu pa izgubil dvoboj. | Foto: Reuters Joao Felix je prišel v igro v 60. minuti, nato z dvema zadetkoma v zadnjih minutah rednega dela izenačil na 2:2, zapravil še priložnost za vodstvo za 3:2, na koncu pa izgubil dvoboj. Foto: Reuters Dvoboj v Cadizu je bil razburljiv od prve do zadnje minute. Že v 25. sekundi je nezbranost obrambe gostov kaznoval Theo Bongonda. Rezultat se ni spreminjal vse do 81. minute, ko je Jana Oblaka premagal še Alex. Madridčani so se znašli v škripcih, zaostajali so z 0:2, a se po zaslugi rezervista Joaa Felixa vrnili v igro. Portugalec, najdražja okrepitev v zgodovini kluba, je najprej s spektakularnimi škarjicami znižal na 1:2, v 89. minuti pa izenačil rezultat na 2:2.

V sodnikovem podaljšku bi lahko postal veliki junak srečanja, saj se mu je 96. minuti ponudila priložnost za nov zadetek, s katerim bi Atletico povedel v vodstvo s 3:2, a mu je sreča obrnila hrbet. Da je bilo nezadovoljstvo gostov še večje, je le dve minuti pozneje, v zadnji akciji na srečanju, napadalec Ruben Sobrino poskrbel za delirij na stadionu. Zabil je za zmago 3:2. Cadiz je tako dočakal prvo domačo zmago v sezoni, Atletico pa je prvič v tej sezoni doživel poraz na gostovanju.

Veliko slavje nogometašev Cadiza:

Vodilni Real Madrid mu lahko v primeru nove zmage na lestvici uide že na 11 točk prednosti. Za še slabšo voljo v taboru Atletica, za katerimi je teden kot iz nočnih mor, sta poskrbeli poškodbi Alvara Morate in Geoffreyja Kondogbie. Izkušeni španski napadalec je moral zapustiti igrišče že po desetih minutah, francoski zvezni igralec, ki igra za izbrano vrsto Centralne afriške republike, pa po 72 minutah.

Lewandowski v sodnikovem podaljšku utišal Mestallo

Robert Lewandowski je popeljal Barcelono do jubilejne desete zmage v tej sezoni. | Foto: Reuters Robert Lewandowski je popeljal Barcelono do jubilejne desete zmage v tej sezoni. Foto: Reuters Valencia v zadnjih sezonah ni tako uspešna, kot je bila nekoč. Na začetku tega tisočletja je bila dvakrat prvak, v zadnjem desetletju pa nikoli boljša kot četrta. Za njihove standarde so bile še posebej slabe zadnje tri sezone, ko so bili deveti, 13. in lani znova deveti. Tekma z Barcelono je bila pred leti pravi derbi. V pretekli sezoni o zmagovalcu sicer ni bilo dvoma, saj so Katalonci zmagali s 4:1 in 3:1. Valencia je Barcelono v ligi nazadnje premagala januarja 2020.

Pri tem je ostalo tudi po sobotnem spopadu na Mestalli. Čeprav se je redni del končal brez zadetkov, je Poljak Robert Lewandowski, z naskokom najboljši strelec španskega prvenstva, v sodnikovem podaljšku zagotovil Barcelono zmago, s katero se je vsaj do nedelje, ko bo madridski Real pričakal Girono, povzpela na prvo mesto. Katalonci so dočakali jubilejno deseto zmago v tej sezoni, v kateri so z neuspehom v ligi prvakov poskrbeli za razočaranje navijačev. Zadolženi katalonski velikan je po drznem nakupu številnih dragih okrepitev pričakoval od sezone bistveno več. Za zdaj gre izbrancem Xavija dobro vsaj v domačem prvenstvu, kjer razen poraza na el clasicu v Madridu niso naleteli na boljšega tekmeca. 

Špansko prvenstvo, 12. krog:

Petek, 28. oktober:
Mallorca : Espanyol 1:1 (0:0)

Sobota, 29. oktober:
Cadiz : Atletico Madrid 3:2 (1:0)
Jan Oblak (Atletico) je branil vso tekmo in zbral štiri obrambe.

Almeria : Celta Vigo 3:1 (0:1)
Sevilla : Rayo Vallecano 0:1 (0:0)
Valencia : Barcelona 0:1 (0:0)

Nedelja, 30. oktober:
Osasuna : Valladolid 2:0 (2:0)
Real Madrid : Girona 1:1 (0:0)
Athletic Bilbao : Villarreal 1:0 (0:0)
Real Sociedad : Betis 0:2 (0:0)

Ponedeljek, 31. oktober:
Elche : Getafe 0:1 (0:0)

Lestvica strelcev:

13 - Lewandowski (Barcelona),
7 - Iglesias (Betis), Joselu (Espanyol), 
6 - Aspas (Celta Vigo), Muriqi (Mallorca), Valverde (Real Madrid), Vinicius Jr. (Real Madrid),
5 - Benzema (Real Madrid), Griezmann (Atletico Madrid), Leon (Valladolid), Mendez (Real Sociedad), Morata (Atletico Madrid), Williams (Athletic)

Ne spreglejte