Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sobota,
1. 2. 2014,
10.16

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Luis Aragones

Sobota, 1. 2. 2014, 10.16

7 let, 12 mesecev

Španija žaluje: odšel je trener, ki je ustvaril mit o nepremagljivi furiji

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Luis Aragones, nekdanji španski reprezentant in selektor, je v 76. letu izgubil boj z zahrbtno boleznijo. Španijo je leta 2008 popeljal do evropskega naslova in naznanil prevlado, ki še vedno traja.

Nogometni svet žaluje. Luis Aragones, ikona madridskega Atletica in španske izbrane vrste, je v madridski bolnišnici izgubil boj z zahrbtno boleznijo. Pred petimi leti je v Carigradu na klopi Fenerbahčeja končal izjemno bogato trenersko kariero, ki jo je zaznamoval naslov evropskega prvaka s špansko reprezentanco. Rdečo furijo je na evropski prestol popeljal leta 2008 in na Dunaju naznanil prevlado, ki še vedno traja, saj je španska izbrana vrsta po njegovem odhodu osvojila še dva velika naslova (svetovno prvenstvo 2010 in evropsko prvenstvo 2012), v vlogi selektorja pa ga je nasledil Vicente Del Bosque.

Aragones je bil odličen napadalec madridskega Atletica. Štirikrat ga je popeljal do španskega naslova, trikrat kot najboljši strelec. V 372 nastopih je dosegel kar 172 zadetkov, s špansko reprezentanco je leta 1964 postal evropski prvak. Njegov vzdevek je bil Zapatones (veliki čevlji), slovel je po atraktivnem izvajanju prostih strelov.

Po koncu kariere se je posvetil trenerskemu poklicu. Največkrat je vodil Atletico, sodeloval pa je še s šestimi španskimi prvoligaši, skoraj vsemi najboljšimi razen madridskega Reala. Tako je v sezoni 1987/88 vodil tudi Barcelono. Z reprezentanco je na stara leta svetu predstavil novo špansko pogruntavščino, s katero je osvajal najvišja mesta. To je bila tiki-taka, igralni slog, ki temelji na hitrih in kratkih podajah ter visokem odstotku posesti žoge, njegovo kariero pa je v zadnjih letih nekoliko očrnila afera, ko naj bi znamenitega francoskega napadalca Thierryja Henryja med srečanjem zmerjal z rasističnimi opazkami. Španska zveza je plačala kazen, Aragones pa ni nikoli več ponovil napake.

Ne spreglejte