Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
10. 10. 2013,
12.17

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Srečko Katanec slovenska nogometna reprezentanca Mišo Brečko Valter Birsa

Četrtek, 10. 10. 2013, 12.17

8 let

Smola: Katanec še nikoli z enako enajsterico

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Sedem tekem, sedem različnih začetnih enajsteric. Selektor Srečko Katanec letos na slovenski klopi nima sreče. Zaradi poškodb, kartonov in še česa drugega je moral redno spreminjati prvo postavo.

Nič kaj drugače ne bo v petek, saj bo Slovenija postregla še z osmo različno začetno postavo v tem letu. Tako se prekletstvo poškodb, s katerimi ima opravka slovenska reprezentanca, nadaljuje in povzroča sive lase tistim, ki izbirajo udarno enajsterico. Če izluščimo enajst reprezentantov, ki so pod Katančevim vodstvom največkrat začeli dvoboj od prve minute, pridemo do postave, ki jo sestavljajo S. Handanović, Jokić, Cesar, Ilić, Brečko, Krhin, Kurtić, Kirm, Kampl, Birsa in Novaković. Slovenija je v tej postavi začela dvoboj le enkrat. Na gostovanju pri Islandiji, ki je Sloveniji prineslo zgodovinsko zmago, saj v zgodovini kvalifikacijskih dvobojev v gosteh še nikoli ni tako učinkovito rešetala mreže domačinov.

Selektor bi bil presrečen, če bi lahko v petek v Ljudskem vrtu na igrišče poslal omenjeno zasedbo, a so mu načrte spet prekrižale zdravstvene težave. Tako kot še vedno, od kar se je vrnil na položaj vodje slovenskega strokovnega štaba. Za dvoboj z vikingi sta odpadla tako Valter Birsa (ob Mišu Brečku sploh edini, ki se je letos v prvi enajsterici pojavil prav na vseh tekmah) kot Bojan Jokić. Ne bosta pa manjkala le nekdanji vrtnici, ki se dokazujeta v italijanskem in španskem prvenstvu, konkurence pred izjemno pomembnim srečanjem z Norveško ne bo zaostril tudi poškodovani Josip Iličić. Pomemben igralec za slovensko izbrano vrsto, ki nima tako številčnega nabora kakovostnih igralcev kot večje države. Na zadnji tekmi na Cipru je s strelskim prvencem dokazal, da lahko pomaga reprezentanci in predstavlja dodano vrednost, a so mu poškodbe v tem letu zagrenile že toliko reprezentančnih akcij (enkrat je manjkal tudi zaradi kartonov), da vse skupaj deluje že kot neokusna šala. Od prve minute ni novopečeni as Fiorentine v državnem dresu začel niti enkrat.

Ko igra Kampl od začetka, Slovenija zmaguje

Za še večje težave Katanca skrbi načet gleženj Kevina Kampla, ki je v življenjski formi. Ko 22-letnik iz Solingena igra od prve minute, Slovenija zmaguje. Tako je bilo letos štirikrat. Če bo stisnil zobe in se znašel med prvokategorniki tudi v petek, bo to krasna napoved za uresničitev slovenskega cilja, treh točk in zgodovinskega skalpa predstavnika skandinavskega nogometa.

Katanec nima sreče, saj mu je še pred vsakim srečanjem iz seznama odpadel kateri izmed kandidatov, ki ga na tekmi ne bi doletela le stranska vloga. A 50-letni Ljubljančan v tem ni iskal izgovorov za morebiten neuspeh. S tem se je hitro sprijaznil in si ni belil glave. Praznino je zapolnil z menjavami, ki se niso ustrašile pritiska, pač pa pomagale do izjemnega zmagovalnega niza v kvalifikacijah, treh zaporednih zmag nad Islandijo, Albanijo in Ciprom. Da lahko Katanec nadoknadi izgubo najboljših, je dokazoval že pred desetletjem, ko je na nekaterih odločilnih tekmah za preboj na največje tekmovanje ostal tudi brez prvega zvezdnika Zlatka Zahovića, a vseeno našel pot do senzacionalnega podviga. Recept je našel v poudarjenem moštvenem duhu, veliki pripadnosti in borbenosti, s katero je strl tudi tako močne orehe, kot sta bila pred leti Ukrajina in Romunija. Se bo zgodovina ponovila tudi v petek?

Ne spreglejte