Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
18. 5. 2016,
12.29

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,08

2

Natisni članek

Turčija Švedska slovenska nogometna reprezentanca Srečko Katanec

Sreda, 18. 5. 2016, 12.29

6 let, 7 mesecev

Katanec vpoklical tudi Kronavetra, Jovića, Mevljo, Matjašiča in Sorčana

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,08

2

Slovenska nogometna reprezentanca se bo v ponedeljek začela pripravljati na prijateljski tekmi s Švedsko (30. maj v Malmu) in Turčijo (5. junij v Ljubljani). Selektor Srečko Katanec bo dvoboja izkoristil kot zadnji preizkus pred začetkom kvalifikacij za SP 2018. Na seznamu je pet novincev.

Najboljši nogometaši, kar jih po okusu Srečka Katanca premore Slovenija, se bodo kmalu pomerili z udeležencema evropskega prvenstva v Franciji. Slovenija se ni uvrstila na zaključni turnir, saj je v dodatnih kvalifikacijah izpadla proti Ukrajini. Konec maja bo gostovala na Švedskem v rojstnem mestu tamkajšnjega prvega asa Zlatana Ibrahimovića, nato pa se bo predstavila še v domovini in v Stožicah pričakala Turčijo.

Slovenski selektor je predstavil seznam kandidatov, ki bodo prišli v poštev za zadnji generalki pred jesenskim začetkom kvalifikacij za SP 2018. Za tekmo na Švedskem bi lahko prišlo do spremembe na položaju vratarja, saj bo Jan Oblak le 48 ur pred srečanjem v Malmu dejaven v ligi prvakov. V Milanu se bo z Atleticom potegoval za evropsko krono, tako da bo Katanec za srečanje proti Skandinavcem dal priložnost nekomu drugemu. Na zadnji reprezentančni akciji sta poleg Oblaka slovensko vratarsko trojico sestavljala še novopečeni slovenski prvak Nejc Vidmar in Vid Belec, ki kljub dobrim predstavam ni uspel rešiti Carpija in zapušča serie A, tokrat se jima je pridružil še vratar Gorice Grega Sorčan. Katanec je napovedal, da bo na Švedskem na slovenskih vratih Belec.

Trije novinci, ki si služijo kruh v Sloveniji

Kapetan Boštjan Cesar, rekorder po številu reprezentančnih nastopov, ima poškodovano ramo. Poškodba ni težje narave, tako da bo Ljubljančan prišel na zbor reprezentance in ostal s soigralci do sobote. Manjkala bosta izkušeni zvezni igralec Chieva Valter Birsa in desni bočni igralec zagrebškega Dinama Petar Stojanović, ki imata težave z zdravjem. Na seznamu poškodovanih sta tudi Enej Jelenič in Andraž Šporar, Robert Berić pa se je na igrišča po daljšem okrevanju vrnil šele pred dnevi. Selektor mu je ponudil priložnost, čeprav ga je Krčan poklical in mu sporočil, da še ni povsem pripravljen na vrhunske izzive. Prvič sta na seznamu vpoklicanih igralcev Miha Mevlja, ki igra v Romuniji, ter Boban Jović, član krakovske Wisle. Mevlja je navdušil Katanca z nastopom v finalu romunskega pokalnega tekmovanja.

Na seznamu se je znašel Rok Kronaveter, najboljši nogometaš Prve lige Telekom Slovenije v tej sezoni. | Foto: Na seznamu se je znašel Rok Kronaveter, najboljši nogometaš Prve lige Telekom Slovenije v tej sezoni.

V najboljši postavi Prve lige Telekom Slovenije, ki je bila predstavljena javnosti na torkovi prireditvi Gala XI, se je znašlo devet Slovencev in dva tujca. Dva Slovenca sta med sezono zamenjala klub in se podala v tujino, selektor Katanec pa je izmed omenjenih članov najboljše enajsterice na zadnji reprezentančni akciji vpoklical štiri (Vidmar, Zajc, Skubic in Vrhovec). Zdaj jim je dodal še Roka Kronavetra, ki so ga nogometaši prvoligaških klubov izbrali za najboljšega v sezoni 2015/16, s 17 zadetki pa si tudi deli vodilno mesto na lestvici najboljših strelcev. Najboljši posameznik 1. SNL je o tem spregovoril pred četrtkovim treningom Olimpije v Spodnji Šiški in pri tem ni skrival sreče. "To je ogromna čast. Ta vpoklic mi pomeni veliko," je dejal 29-letni Mariborčan, ki dokazuje, da za igranje v državnem dresu ni nikoli prepozno. "Vpoklic si je zaslužil zaradi tega, kar dela pri Olimpiji," je pojasnil selektor.

Poleg Kronavetra sta novinca, ki igrata v slovenskih klubih, še vratar Sorčan ter zvezni igralec Zavrča Jure Matjašič. Barve slovenskega kluba brani tudi Milivoje Novaković, ki danes praznuje 37. rojstni dan.

Kdo bo kandidiral za tekmi s Švedsko in Turčijo?

Vratarji: Vid Belec (Carpi, Ita), Jan Oblak (Atletico Madrid, Špa), Grega Sorčan (Gorica), Nejc Vidmar (NK Olimpija)

Branilci: Bojan Jokić (Nottingham Forest, Ang), Boban Jović (Wisla Krakov, Pol), Luka Krajnc (Cagliari Calcio, Ita), Miha Mevlja (Dinamo Bukarešta), Miral Samardžić (Rijeka, Hrv), Nejc Skubic (Konyaspor, Tur), Aljaž Struna (Palermo, Ita), Andraž Struna (PAS Giannina, Grč)

Zvezni igralci: Matic Črnic (Domžale), Josip Iličić (Fiorentina, Ita), Kevin Kampl (Bayer Leverkusen, Nem), Andraž Kirm (Omonia Nikozija, Cip), Rene Krhin (Granada, Špa), Rok Kronaveter (Olimpija), Jasmin Kurtić (Atalanta, Ita), Jure Matjašič (Zavrč), Rajko Rotman (Istanbul, Tur), Benjamin Verbič (Köbenhavn, Dan), Blaž Vrhovec (Celje), Miha Zajc (Olimpija)

Napadalci: Robert Berić (St. Etienne, Fra), Roman Bezjak (Rijeka, Hrv), Milivoje Novaković (Maribor)

Ne spreglejte