Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Uroš Iskra

Petek,
14. 11. 2014,
8.49

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

primerjava Slovenija Anglija slovenska nogometna reprezentanca angleška nogometna reprezentanca Wembley Euro 2016 nogomet

Petek, 14. 11. 2014, 8.49

4 leta, 1 mesec

Slovenci so od njih odvisni, Angleži jih sploh nimajo

Uroš Iskra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Sobota in spopad na Wembleyju med Slovenijo in Anglijo je vse bližje. Kdo je favorit, je jasno, a tudi Slovenci niso brez možnosti. Zdi se, da je največje orožje Slovenije angleško podcenjevanje.

Zanimivo je, da Angleži, odkar so se zbrali, govorijo le o sebi, kdo jim bo v soboto stal nasprotni strani, očitno ni pomembno. Morda bi se vedli drugače, če bi bil nasprotnik kdo drug, ne pa po njihovem mnenju uboga Slovenija. Angleži očitno pozabljajo, da so Slovenci premagali Švicarje in kljub spodrsljaju proti Estoniji zasedajo drugo mesto, a očitno je to vseeno premalo, da bi to pritegnilo angleško pozornost.

Kaj pa pravijo številke? So Angleži upravičeno tako samozavestni? Zagotovo lahko pritrdimo, a Anglija ni nikakršen bav bav, njihova igra ni nič posebnega, v napadu jim ne gre, vse, kar je res in v čemer so res dobri, je, da jim težko daš zadetek. Angleški vratar Joe Hart že pet tekem ni prejel zadetka, a če ne prejmeš zadetka in ga tudi ne daš, pomeni, da bi se lahko tekma na Wembleyju končala brez zmagovalca. To pa bi pomenilo veliko točko Slovenije, ki bi imela težo zmage.

Zanimivo je, da so Angleži (20.) na Fifini lestvici le 16 mest pred Slovenijo (36.), kar je veliko manj, kot bi bilo, če kot bi Slovenijo primerjali s kakšno drugo velesilo, so pa zato veliko dražji. Angleška 24-erica igralcev je ocenjena na 382 milijonov evrov, slovenski kader, ki ima enega člana manj, pa le na dobrih 63 milijonov. To je točno šestkrat manj od Anglije, a moramo vedeti, da tokrat slovenski selektor Srečko Katanec ne more računati na fante, ki so v preteklosti veliko dodali k skupni ceni Slovenije. Mislimo predvsem za Josipa Iličića in Tima Matavža, zaradi neigranja pa je za polovico nižja tudi cena Jana Oblaka (s 16 milijonov na osem milijonov).

Najdražji Anglež je pričakovano kapetan Rooney

Najdražji angleški nogometaš je pričakovano sobotni slavljenec in kapetan Wayne Rooney, ki bo proti Sloveniji že stotič nastopil za angleško reprezentanco. Zvezdnik Manchester Uniteda je vreden 45 milijonov evrov, kar je le milijon kot dvakrat več od najdražjega Slovenca Samirja Handanovića (22 milijonov evrov).

Zanimivo je še, da Angleži največ pričakujejo od igralcev v domači ligi, no, to je tudi pričakovano, saj je premier league po mnenju številnih še vedno najmočnejša liga na svetu, pri Sloveniji pa je slika ravno obrnjena. Slovenske reprezentance si nikakor ne gre predstavljati brez nogometašev, ki si kruh služijo v tujini, iz domače lige je Katanec izbral le dva – Mariborčana Želja Filipovića in Aleša Mertlja –, preostali pa igrajo za tuje nogometne ekipe.

Ne spreglejte