Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
13. 11. 2012,
12.07

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

slovenska nogometna reprezentanca Slaviša Stojanović Samir Handanović

Torek, 13. 11. 2012, 12.07

6 let, 7 mesecev

''Sarma'' se o odhodu ni šalil, o Pandevu pa

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Slovenska nogometna reprezentanca je v Skopje odpotovala z željo, da se vrne z zmago in spoznanjem, da lahko novinci upravičijo zaupanje. Izostal bo dvoboj ''italijanskih'' asov Handanović in Pandev.

Stojanovićeva četa se želi v Makedoniji predstaviti v drugačni vlogi. Po napovedih selektorja bo preizkusila nekaj alternativnih sistemskih postavitev, ki bi ji lahko v nadaljevanju kvalifikaciji olajšale pot do osvajanja točk. ''Tekma je izjemnega pomena, rezultat kot vedno pomemben. Moramo zgraditi pozitivno vzdušje, ki je zaradi slabih rezultatov načeto,'' razmišlja Slaviša Stojanović, njegova desna roka, kapetan Samir Handanović, pa je v isti sapi dodal, da se do boljšega ozračja pride le z zmagami. Tako preprosto, a tudi zahtevno, ko je govora o slovenski nogometni reprezentanci, ki je v tem letu zmagala le dvakrat. Zaradi pomanjkanja zmag je v zadnjih mesecih sledil strm padec na obeh lestvicah (kvalifikacijski ter jakostni Fife), zmaga na prijateljskem srečanju v Makedoniji pa bi znala zaustaviti padec slovenske krivulje.

Z Makedonci so ''tam nekje''

Če ne bo pravih rezultatov, ki bi Slovenijo ohranili med kandidati za nastop na svetovnem prvenstvu leta 2014, bi se lahko od državnega dresa (predčasno) poslovil kapetan. Prvi vratar Interja in izkušeni reprezentant, ki v dresu domovine nastopa tako pogosto, da mu mnogi napovedujejo častni dosežek – postati prvi Slovenec z vsaj stotimi državnimi nastopi – ostaja odločen. Kar je v intervjuju za Sportal napovedal po bolečem porazu v Tirani, še vedno drži. O tem ostaja resen in se ne šali. Se je pa ''Sarma'' nekoliko pošalil, ko smo ga vprašali, če bo v sredo kaj pogrešal starega znanca iz serie A, najboljšega makedonskega strelca vseh časov, Gorana Pandeva. ''Škoda, da ga ne bo,'' se je nasmehnil, saj se kot vratar zaveda, da mu bo s tem prizaneseno in bo deležen manj nevarnosti. Kako dobro pa Ljubljančan pozna Makedonce? ''Ne poznam jih dobro, a tudi oni ne poznajo dobro nas, tako da smo 'tam nekje'. Večina igralcev je v tujini,'' je o tekmecu na kratko spregovoril mlajši izmed bratrancev Handanović.

Stojanović noče pasti v niz negativnih rezultatov

Je Makedonija kot tekmec, ki prihaja iz nekdanje Jugoslavije, kaj drugačna od drugih? ''Ne. Je pač tekmec kot tekmec. In po tekmi bomo spet menjali majice,'' je odgovoril kapetan. Proti ''nekdanjim bratom'' je Slovenija v preteklosti igrala izrazito slabo. Dolgo časa sploh ni mogla zmagati, nato pa je le dočakala dan, ko je v Mariboru padla Srbija. Na 22. srečanju z reprezentanco, zraslo na pogorišču nekdanje skupne domovine. To je bila tudi zadnja tekma, ki jo je na slovenski klopi vodil Matjaž Kek, do zmage pa mu je z ubranjeno 11-metrovko pomagal tudi Handanović. Kekov naslednik se bo z ''nekdanjimi brati'' srečal prvič. In srčno želi, da ne bi že ob prvencu občutil grenkobe poraza. ''Nočemo pasti v niz negativnih rezultatov. Tudi Makedonija ima mlado reprezentanco. Tudi ona ima določen osip v kadru, nekaj ključnih igralcev ne bo igralo, a ima še vedno nekaj dobrih. Je v tem trenutku navdahnjena reprezentanca. Z zmago nad Srbijo je dobila zalet, v močni kvalifikacijski skupini (še s Hrvaško, Belgijo, Škotsko in Walesom, op. p.) je solidna. Je polna motiva za vsako tekmo, tudi prijateljsko, kar je prav.'' V Skopju se nagiba k drugemu igralnemu sistemu, na desnem bočnem položaju bo v odsotnosti Miša Brečka zaigral Andraž Struna, nekaj sprememb napoveduje tudi v zvezni vrsti in napadu.

Pred nadaljevanjem kvalifikacij, Slovenija se bo pomerila z Islandijo, bo izkoristil še februarski termin za prijateljske mednarodne tekme. Tekmec še ni znan.

Ne spreglejte