Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Četrtek,
19. 9. 2013,
14.34

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

NK Maribor NK Maribor Zlatko Dedić Rusija Ljudski vrt

Četrtek, 19. 9. 2013, 14.34

8 let

Rusi še vedno ne morejo pozabiti Zlatka Dedića

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Da neuspeh iz leta 2009, ko so izgubili s Slovenijo in ostali brez nastopa na svetovnem prvenstvu v Južni republiki, Ruse še vedno boli, smo se prepričali tudi ob gostovanju Rubina Kazana.

Še vedno je sladek spomin na november leta 2009, ko je Rusija, ki je imela visoke cilje – ne le v kvalifikacijah, tudi na svetovnem prvenstvu so bogati Rusi merili visoko – in jo je s klopi vodil takrat eden izmed najbolj cenjenih trenerjev Guus Hiddink, v dodatnih kvalifikacijah igrala proti majhni Sloveniji. Andrej Aršavin in preostali takratni zvezdniki ruske reprezentance so bili prepričani, da bodo zlahka odpravili nasprotnika. Na prvi tekmi v Moskvi je res kazalo, da bo tako. Vodili so z 2:0 in imeli kopico priložnosti za povišanje vodstva, a je v vratih Slovenije blestel Samir Handanović. Potem pa gol rezervista Nejca Pečnika in zmeren poraz z 1:2. Čez štiri dni je sledila povratna tekma v Ljudskem vrtu. Kdo se ne spomni tistega večera 18. novembra pred štirimi leti, ko se je v Mariboru trlo pomembnežev. Ruski predsednik Dmitrij Medvedjev, znani milijarder Roman Abramovič in še nekateri so bili tisti, ki so lahko le nemočno spremljali, kako je Zlatko Dedić po podaji Valterja Birse ob koncu prvega polčasa matiral nasprotnikovega vratarja, kako so slovenski nogometaši v drugem delu z borbeno igro ohranili vodstvo in kako so se po zadnjem sodnikovem žvižgu skupaj s poglavarjem Matjažem Kekom evforično veselili velikega uspeha.

Medtem ko so Slovenci noreli od veselja, so hladni Rusi Slovenijo zapustili s povešenimi nosovi. Robert Koren in soigralci so jim zadali rano, ki jih boli še danes, zato ne čudi, da se Rusi tistega hladnega novembrskega večera spominjajo tudi zdaj, ko na prizorišču enega izmed bolj bolečih spominov ruskega nogometa gostujejo s klubom. Rubin Kazan se bo danes zvečer v ligi Europa pomeril s slovenskim prvakom Mariborom.

Tudi trener slovenskega prvaka se na novinarski konferenci večer pred tekmo ni mogel izogniti vprašanju o tej, za slovenski nogomet prav gotovo zgodovinski tekmi. "Spomnim se te tekme. Vem, da je Rusija v Moskvi zmagala z 2:1, potem ko je vodila že z 2:0 in bila veliko boljša, ampak potem je gol zabila Slovenija in si odprla pot do napredovanja. Nato je v Mariboru zmagala in napredovala," je povedal Ante Čačić in z nasmeškom na ustih dodal: "Seveda si želim, da bi se tudi tokratna tekma razpletla podobno." Tudi Kurbana Berdijeva, trenerja Rubina, so ruski novinarji spomnili na omenjeni slovensko-ruski obračun. "Seveda se tudi jaz spominjam te tekme, ampak to trenutno ni niti najmanj pomembno. Zdaj je zgodba povsem drugačna, ne razmišljamo o tekmi, ki je bila pred štirimi leti," je hladnokrvno odvrnil. Ni kaj, Rusi očitno še naprej ne morejo pozabiti na katastrofo – kot so takrat opisali to, da so zaradi palčka Slovenije ostali brez nastopa na svetovnem prvenstvu –, ki so jo doživeli v Mariboru. Če bi izgubili tudi danes, bi bili verjetno prepričani, da je Ljudski vrt zanje zaklet. Upajmo, da bodo Slovenijo zapustili podobno razpoloženi, kot so bili leta 2009.

Ne spreglejte