Priložnost, ki jo morajo izkoristiti

Mariborčani imajo letos v Evropi srečo. Senzacija luksemburškega Dudelangea jim je na široko odprla pot do novega uspeha. Zdaj bo ponujeno potrebno izkoristiti.

1 / 3

Foto: Marko Vanovšek

2 / 3

Foto: Marko Vanovšek

3 / 3

Foto: Marko Vanovšek

Sarajevski Željezničar v drugem krogu kvalifikacij za ligo prvakov ni bil dorasel slovenskemu prvaku. Kakovost tekmeca v tretjem krogu je še slabša. Vsaj na papirju. Nasproti bo Mariborčanom stala luksemburška ovira v obliki Dudelanga, ki so jo lani zlahka preskočili s skupnim izidom 5:1. A prvak Luksemburga je v drugem krogu kvalifikacij pripravil prvovrstno senzacijo in izločil bogati Red Bull Salzburg. Dovolj glasno opozorilo, da prostora za podcenjevanje ne sme biti. Kljub temu bodo vijoličasti zagotovo naredili vse, da si že na sredini prvi tekmi v Ljudskem vrtu, ki se bo začela ob 20. uri, zagotovijo prednost, ki jim bo zagotovila mirno pot na novo evropsko gostovanje. Po odličnem štartu v novo sezono bi bila katastrofa, če bi se zataknilo tam, kjer je najmanj potrebno. Na dlani imajo še vsaj osem evropskih tekem (poraz v play-offu za ligo prvakov jih pelje v skupinski del lige Europa, zmaga pomeni uvrstitev v elitni del sanjske nogometne lige), zato si enostavno ne smejo dovoliti, da bi jim velika priložnost spolzela iz rok.

Pozor, so močnejši kot lani

''Priprave na pomembno tekmo potekajo v ustaljenem ritmu. Po treningu odhajamo v karanteno, kjer se bomo pripravljali na tekmo. Marsikaj bomo še pogledali in marsikaj dorekli,'' je na torkovi novinarski konferenci povedal trener slovenskega prvaka Darko Milanič. ''Dudelange je spoštovanja vredna ekipa, kar je dokazal že v drugem krogu, ko je izločil Red Bull Salzburg. Res je, da smo Luksemburžane lani zlahka odpravili, a letos so močnejši, kot so bili pred enim letom. Dobili so tri okrepitve. Na desnem boku, na mestu ofenzivnega vezista in napadalca. Oba napadalno usmerjena nogometaša, ki sta v ekipi na novo, sta se letos v Evropi zelo izkazala, zato bo potrebno biti pazljiv. Sta nedvomno velika pridobitev za ekipo Dudelanga. Naši tekmeci se organizirano branijo in imajo dovolj taktičnega znanja,'' je podal analizo tekmeca in dodal: ''Poskušali bomo s tem, kar delamo že leta. Z visokim ritmom igre bomo skušali zlomiti nasprotnika. Iskali bomo luknje. Želim si, da bi bil Maribor jutri dovolj hiter in konkreten pri prenosu žoge, pri podajah in bo prihajal do prostora in priložnosti.''

Ekipa Maribora je medtem že nastanjena v hotelu Betnava. Oddaljena od vrveža Ljudskega vrta, ki bo verjetno spet dodobra izpolnjen, se pripravlja na pomemben evropski izpit. Na prizorišče tekme bo prišla šele na dan tekme, le uro in pol pred pričetkom tekme. Jasno je, česa si želijo navijači. Pravzaprav to kar pričakujejo. Visoko zmago. ''Zavedamo se, da smo favorit. Te vloge smo že vajeni. Verjamem, da jo bomo spet upravičili. Verjamem tudi, da nam bodo na poti do izpolnitve cilja pomagali gledalci. Da nam bodo dali dodatno moč. Zagotovo se ne bomo skrili. Napadli bomo za zmago, a hkrati se moramo zavedati, da bi nas lahko kakršnokoli podcenjevanje še kako drago stalo. Kar se je zgodilo Salzburgu, nam mora biti v veliko opozorilo,'' je igralcem zažugal Milanič. ''Igrali bomo in tvegali v napadu, a bomo hkrati skušali biti čim bolj pozorno v obrambi. Ne bomo smeli izgubljati žog, saj je nasprotnik zelo nevaren v protinapadih,'' je druženje s sedmo silo pod tribuno Ljudskega vrta zaključil vodja strokovnega štaba najboljšega slovenskega kluba in igralce odpeljal na zadnje priprave pred sredino tekmo.

Ibraimi bo v kadru, Vilerja in Mileca ne bo

Makedonski virtuoz Agim Ibraimi, ki je na tekmi v Sarajevu pred tednom dni prejel boleč udarec in konec tedna v prvenstvu ni igral, je že treniral z moštvom in bo v kadru za sredino tekmo. To je najbolj pomembna novica pred sredinim obračunom z Luksemburžani. Zato pa trener Maribora zagotovo še naprej ne bo mogel računati na Mitjo Vilerja in Martina Mileca. Preostali mariborski nogometaši so nared.

Sodil bo Rus

Pravico na sredini tekmi bo sodil 32-letni Aleksej Nikolajev, ki je mednarodni sodnik od leta 2007, leto za tem pa je sodil že nekaj pomembnih tekem v pokalu UEFA. Leta 2011 je bil uvrščen v elitno skupino sodnikov, a bil letos spet povrnjen v prvo, za razred slabšo kategorijo. S slovenskim nogometom se je spoznal leta 2007, ko je sodil na kvalifikacijski tekmi za EP do 21 let med Norveško in Slovenijo (1:0). Trikrat je mladi ruski sodnik sodil tudi v elitnem delu lige prvakov.

Sorodne vsebine

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno

Vroči članki

Najbolj brano