Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
16. 12. 2012,
17.24

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Fernando Torres Rafael Benitez

Nedelja, 16. 12. 2012, 17.24

8 let

Pri Chelseaju gledajo pozitivno, pretehtal je kolektiv Corinthiansa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Naslov najboljšega kluba na zemeljski obli se po petih letih seli iz Evrope. Drugič je Corinthians postal svetovni klubski prvak, potem ko je v Jokohami premagal Chelsea.

Južnoameriški in evropski prvak sta bila glavna favorita turnirja za svetovni naslov, ki je drugič zapored potekal na Japonskem (naslednji dve izvedbi bosta v Maroku). Po začetni dominaciji južnoameriških, seveda brazilskih klubov, se je dominacija za kar pet let preselila na staro celino. Po Milanu, Manchester Unitedu, dvakrat Barceloni in vmes Interju iz Milana je evropsko dominacijo z zmago proti Chelseaju prekinil Corinthians. Klub iz Sao Paula je bil prvak že v prvi izvedbi turnirja leta 2000, tokrat pa mu je naslov priboril paragvajski napadalec Juan Pablo Guerrero. Ob katalonskem velikanu je to drugi klub z dvema naslovoma svetovnega klubskega prvaka.

Odločilni trenutek finala v Jokohami je bil v 69. minuti, ko je z glavo edini gol na tekmi dosegel nekdanji napadalec Bayerna in Hamburga. Gary Cahill, ki je bil ob koncu tekme tudi izključen, je odbil strel Danila, vendar je bil Guerrero po skoku najbolj iznajdljiv in med drugim razveselil večino navijačev na štadionu, predvsem pa kakšnih 15 tisoč brazilskih. "To je neverjeten občutek. Prinesti zmago tolikim našim navijačem, ki so prispeli sem, je neverjetno," je dejal Guerrero. Chelsea je imel večji del tekme pobudo, blizu izenačenja pa je bil štiri minute pred konce tekme. Takrat je Fernando Torres se je sam znašel pred nasprotnim vratarjem Cassiem, ki je bil tudi Najboljši posameznik turnirja, vendar meril točno vanj. Španski napadalec je v 92. minuti zatresel mrežo z glavo po podaji Oscarja, a je bil za malenkost v prepovedanem položaju.

Po Liverpoolu je Rafael Benitez s še enim angleškim klubom izgubil v finalu. To je bil za Španca že kar tretji tovrstni turnir, naslov pa je osvojil z Interjem. Že ob njegovem prihodu na klop Chelseaja so španskemu strategu navijači obrnili hrbet in ta poraz mu ne bo pomagal pridobiti na svojo stran navijačev. "Ne bi rekel, da sem zaskrbljen nad odzivi po povratku v Anglijo. Dobro smo igrali proti Monterreyu v polfinalu, kakor tudi v finalu. Potrebno je delati na pozitivnih straneh, pozitivnost tudi opažam, bo pa treba napredovati," je dejal Benitez in se dotaknil tudi obračuna tekme proti Corinthiansu. "Nogometaši so bili fizično močni, pripravljeni in izkušeni. Imeli smo štiri izrazite priložnosti, kar v finalu ne vidite pogosto," je povedal Benitez.

Zadovoljstva pa seveda niso skrivali pri južnoameriškem prvaku, ki je podobno kot Guerrero največ pozornosti namenil koloniji navijačev, ki je prispela iz Brazilije. "Na poti do štadiona smo ves čas slišali naše navijače. Ob vsakem dotiku z žogo so bili zelo glasni. Navijači so bili kot nogometaši, igrali so z nami. Spoštovali smo Chelsea, samozavest pa nam je dalo dejstvo, da prejemamo malo golov. Veliko je razlogov za takšno zmago, vendar najbolj pomemben je naš kolektiv. Ta zmaga nas uči pomembne lekcije. Nogometna ekipa je pomembnejša od posameznikov in talenta. Četudi imaš veliko talenta, je ekipna igra bolj pomembna. To počnemo pri Corinthiansu," je povedal 51-letni Tite, ki ga že povzdigujejo med najboljše trenerja kluba.

Ne spreglejte