Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
1. 2. 2012,
10.19

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 1. 2. 2012, 10.19

8 let

Prestopni rok: velikani počivali, rekorder Madžar

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Januarski prestopni rok ni postregel z visokimi zneski. Španski in angleški velikani so počivali z nakupi, rekorder pa je nekoliko nepričakovano postal Madžar Balazs Dzsudzsak.

Leto dni nazaj je zaključek prestopnega roka prinesel nekaj prestopov z astronomskimi odškodninskimi zneski (Fernando Torres, Andy Carroll in Luis Suarez), tokrat pa je zobe pokazala recesija in dodobra skrčila sredstva, s katerimi so se klubi lotili zimskih nakupov. Večina kandidatov, ki je v minulih tednih dvigala prah, ponujala raznovrstne snubce in vsakodnevno polnila naslovnice (Carlos Tevez, Hulk, Alexander Pato ...), ni našla novih delodajalcev, tako da se je na vrhu največjih prestopov nekoliko nepričakovano znašel Madžar Balazs Dzsudzsak. Znanje je dokazoval že pri PSV-ju, se nato pridružil bogatemu projektu Anžija Mahačkale, januarja pa prestopil k moskovskemu Dinamu. Odkupil ga je za rekordnih 19 milijonov dolarjev oziroma nekaj manj kot 15 milijonov evrov kar je do izteka prestopnega roka (vsaj v petih največjih evropskih ligah, v Rusiji in v Aziji je možnost prestopov mogoča tudi februarja) obveljalo za najvišji znesek. Najbolj se mu je približal Senegalec Papiss Demba Cisse, ki se je iz Nemčije preselil v Anglijo, pri ''srakah'' iz Newcastla pa bo delil slačilnico tudi z mladim slovenskim reprezentantom Harisom Vučkićem. Dvomestno številko so za las ujeli še Brazilec z italijanskim potnim listom Thiago Motta, ki se je iz Interja preselil k ''katarsko'' bogatemu PSG-ju, najboljši strelec francoskega prvenstva v sezoni 2010/11 Moussa Sow je Lille zamenjal s carigrajskim velikanom, Brazilec Vagner Love pa mrzlo Moskvo s toplo domovino, kjer bo nosil dres Flamenga.

Največji evropski klubi se niso izpostavljali. Real Madrid in Barcelona, ki sta v minulih letih v poletnem prestopnem roku skrbela za spektakularne prestope, kjer se je bohotilo na desetine milijonov evrov (Cristiano Ronaldo, Kaka, Xabi Alonso, Karim Benzema, Xavi Alonso, Fabi Coentrao, Angel di Maria, Zlatan Ibrahimović, Cesc Fabregas, David Villa, Alexis Sanchez ...), sta tokrat počivala. Kadrovskih sprememb, vsaj tistih, ki bi vplivale na sestavo udarne enajsterice, ni doživel niti Manchester United. Njegov mestni sosed City, ki je po prihodu arabskih vlagateljev napolnil klubsko blagajno do neslutenih višin, ni prodal Teveza, si je pa od Rome sposodil Čilenca Davida Pizarra. Tudi Chelsea, ki je pred letom dni za več kot 50 milijonov evrov odkupil Torresa, si tokrat ni privoščil za več kot 8,4 milijonov evrov vredne naložbe. Obrambo je okrepil Gary Cahill.

Recesija se je poigrala tudi z ambicijami in zmožnostmi slovenskih klubov. V 1. SNL bosta kot vse kaže ostala največja bisera, Dare Vršič in Dalibor Volaš. Morda v kratkem na njun naslov priroma kakšna ''vzhodna'' ponudba, drugače pa bosta na novo priložnost naletel šele poleti. Takrat pa bodo bolj odločni tudi največji evropski klubi. Med njimi tudi italijanski, ki si v zimskem prestopnem roku raje izposojajo kot pa odkupujejo igralce.

Ne spreglejte