Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
5. 2. 2014,
16.19

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

NK Olimpija NK Olimpija Izet Rastoder

Sreda, 5. 2. 2014, 16.19

6 let, 7 mesecev

Predsednik Rastoder sam skrbi za dohodke več kot 50 ljudi

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ljubljanski nogometni klubi so v zadnjih letih doživeli toliko žalostnega, da ne bi presenetilo, če bi se v težavah znašla še Olimpija. Če bi odšel Izet Rastoder, bi bilo poslovanje oteženo.

Kam pluje finančna barka najbolj izstopajočih ljubljanskih prvoligaških klubov? O odbojkarjih ACH Volleyja in rokometašicah Krima Mercatorja smo že pisali, tokrat pa smo se posvetili nogometnemu klubu Olimpija. Zmaji, ki domujejo v Stožicah (resda le na tekmah, saj v mestu še niso dočakali lastnega vadbenega parka), spadajo med redke udeležence Prve lige Telekom Slovenije, ki obveznosti do nogometašev poravnavajo redno.

Po žalostnih zgodbah ljubljanskih klubov, ki so drug za drugim zapuščali prvo ligo in izginjali na nogometnem zemljevidu, za zdaj še ni bojazni, da bi se to pripetilo tudi Olimpiji. "Finančno stanje NK Olimpije je stabilno, obveznosti do zaposlenih so poravnane," se glasi splošna ocena, ki ji pritrjujejo tudi igralci. Vodstvo se je v želji po prepotrebni racionalizaciji poslovanja odločilo za nekaj korakov, med njimi tudi tega, da so odšli nekateri izmed nogometašev, ki so imeli najvišje prejemke. V jesenskem delu so se hitro poslovile skoraj vse poletne okrepitve. To sta bila Zajko Zeba in Davor Bagarić, le nekaj mesecev sta v zeleno-belem dresu vztrajala Nikola Nikezić in Milan Anđelković, po koncu jesenskega dela pa se ni podaljšalo pogodbe tudi z Aleksandrom Radosavljevićem.

Mesečni izdatek za plače manjši od 60 tisoč evrov

"Z manjšanjem finančnih izdatkov se ukvarjamo že lep čas. Prepričljivo največji mesečni strošek vsakega profesionalnega nogometnega kluba so plače za igralski kader. Glede na trenutno gospodarsko stanje v Sloveniji je logično, da klubi posegamo po približevanju svojim realnim zmožnostim. Pri NK Olimpiji želimo še naprej redno izpolnjevati svoje obveznosti," nam je sporočil Tine Zupan, predstavnik Olimpije za stike z javnostjo. Po precejšnjem zmanjšanju mesečni izdatek za plače članskega moštva znaša manj kot 60 tisoč evrov, vodstvo pa bo stremelo k temu, da to številko v prihodnje še zmanjša.

Za urejeno finančno podobo in redna izplačila skrbi predsednik Izet Rastoder, ki se ga je oprijel naziv enočlanskega orkestra, saj je od njega odvisna krvna slika klubskega finančnega stanja. "Že dolgo časa sam nosi celotno breme financiranja Olimpije, ki je klub vseh Ljubljančanov, in sam skrbi za redne dohodke več kot 50 ljudi. Zagotovo bi bilo poslovanje NK Olimpije v primeru odhoda predsednika izjemno oteženo, na hipotetična vprašanja v slogu 'kaj bi bilo, če bi bilo' pa ne bi podajal mnenja," je dejal Zupan in predstavil največjo željo predsednika, ki mu v tem koledarskem letu poteče mandat. Rastoder želi, da bi Olimpija postala samozadostna.

Prodaja igralcev v tujino bi bila v veliko pomoč

V želji, da bi Olimpija postala samozadostna in z lastnimi sredstvi reševala finančne zahteve, si prizadeva klub obnašati podjetniško, porabo vsakega evra pa dvakrat premisliti: "V veliko pomoč bi nam bil tudi zaslužek v primeru prodaje igralcev v tujino. Imamo kar nekaj nogometašev, ki so zanimivi za tuje trge," je izpostavil še možnost zaslužka s pomočjo prodaje.

Odkar je v Ljubljani na pogoriščih stare zrasla nova Olimpija, je nesporen rekorder po višini plačane odškodnine Jan Oblak (Benfica), v zadnjem času pa se kot največji dragulj predstavlja Andraž Šporar. Predsednik je že nekajkrat poudaril, da bi odhod mladega reprezentanta sprejel le, če bi snubci odšteli kar nekaj milijonov evrov, s tem pa bi bila poplačana tudi njegova "dobra volja", ko iz meseca v mesec skrbi za redno prejemanje plač igralcev.

Kakšne so smernice za prihodnost? Olimpija se želi v prihodnje še bolj nasloniti na lasten kader. Ljubljanski bazen ima za daleč najbolj nogometno plodnega v Sloveniji, zato je vesela, da ima že zdaj v ekipi ogromno domačih igralcev, ki izhajajo iz širšega okolja. "Toliko jih Olimpija po osamosvojitvi še ni imela. Pomladitev, ki smo jo izpeljali v zadnjem času, ni bila naključna, pač pa posledica klubske usmeritve. Želimo si mlade, poletne, moderne Olimpije, ki bo igrala hitro, agresivno in tehnično dovršeno," je ponudil razloge, zaradi katerih bi lahko tribune v Stožicah nekoliko manj samevale.

Seznam novincev ni dokončen

S takšnim ciljem se je novim službenim izzivom naproti podal športni direktor Sašo Udovič, ki še ni končal poglavja zimskih prihodov. "Na trgu je še ogromno prostih igralcev brez pogodb, prestopni rok pa je za njih še naprej odprt. Verjamem, da bomo že v kratkem javnosti predstavili nova imena, ki bodo v nadaljevanju sezone pomagala Olimpiji," je napovedal Zupan, ki je v teh dneh skupaj z zeleno-belo odpravo na pripravah na Hrvaškem.

Bojazni, da bi nogometni klub Olimpija doživel bridki konec in spomnil na turbulentne čase, ki so po sezoni 2004/05 pokopali nekdanjega ponosnega bežigrajskega velikana, torej ni. Vprašanje pa je, kako bi se nadaljevala zgodba, če bi klub zapustil predsednik, hkrati pa tudi osrednji pokrovitelj …

Ne spreglejte