Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
17. 9. 2014,
15.03

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Portugalska Slovenija Izola NK Maribor NK Maribor Zlatko Zahović Jan Oblak Jan Oblak Braga

Sreda, 17. 9. 2014, 15.03

8 let

Portugalci spoznavali Slovenijo prek Zahovića in Oblaka

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Nogometne kroglice iz Slovenije in Portugalske se na žrebanjih ne privlačijo, saj članski reprezentanci še čakata na prvi dvoboj, klubski evropski pokali pa so poskrbeli za le štiri medsebojne tekme.

Portugalska je dežela, kjer nogomet živi na veliki nogi. Premore tri klubske velikane (Benfica, Porto in Sporting) in prvenstvo, ki je bilo zanimivo številnim slovenskim legionarjem. Največji pečat je pustil športni direktor Maribora Zlatko Zahović (Vitoria Guimaraes, Porto in Benfica), v Portu je igral tudi njegov dober prijatelj in zdajšnji klubski sodelavec Miran Pavlin, nazadnje pa je prelepo sporočilo o slovenskem nogometu na Luzu širil Jan Oblak.

Na Portugalskem se je v članski konkurenci preizkusilo še nekaj slovenskih igralcev, ki so večinoma že oblekli državni dres. Tam so igrali Ermin Raković, Nejc Pečnik, Andrej Komac, Damir Pekić in Vid Belec, veliko izkušenj pa je pridobil tudi predsednik sindikata SPINS Dejan Stefanović.

Nekaj več slovensko-portugalske povezanosti je bilo zaznati v evropskih klubskih tekmovanjih. Ples kroglic je dvakrat združil kluba s sončne strani Alp in iz dežele na skrajnem evropskem zahodu. Tako sta se pred 22 leti srečala Benfica in Izola. Primorci, vodil jih je Ivan Marjon, so proti nekdanjim evropskim prvakom pričakovano ostali brez vsakršnih možnosti za napredovanje.

Prva tekma na starem štadionu Luz se je končala z zmago orlov s 3:0, na povratni tekmi pa je v ribiškem mestu zadonela lizbonska petarda. Benfica se je s skupnim rezultatom 8:0 sprehodila v drugi krog pokala Uefa, Izoljanom pa je ostal spomin na spektakel, zaradi katerega je izolski štadion doživel temeljito prenovo, a zaradi zasoljenih cen na srečanju z Benfico ponudil tudi veliko prostih mest. Vseeno se je zbralo okrog 4.000 gledalcev, kar je rekord kluba, ki danes tava v tretji ligi.

Maribor doživel prepričljiv poraz v Bragi

Na prihodnji slovensko-portugalski dvoboj je bilo treba čakati 19 let. Pred približno tremi leti (19. oktober 2011) sta se v skupinskem delu lige Evropa pomerili enajsterici Maribora in Brage, ki je sezono prej blestela v tekmovanju in se prebila do velikega finala. Vijolice so po dveh zaporednih porazih osvojile dragoceno točko (1:1). Maribor je hitro prešel v vodstvo, v 14. minuti je v polno zadel Makedonec Agim Ibraimi, a Milaničeva četa ni zdržala do konca. Obramba je popustila in dopustila gostom, da so izenačili še pred koncem prvega dela. Dva tedna pozneje sta se ekipi pomerili še na Portugalskem, kjer so slovenski prvaki na znamenitem "kamnolomu", ki je gostil tudi srečanja EP 2004, doživeli visok poraz. V slabem vremenu so že v uvodnih sedmih minutah prejeli dva gola, na koncu pa se je Braga razveselila prepričljive zmage s kar 5:1. Častni gol za Mariborčane je dosegel Dalibor Volaš.

Na tekmah med slovenskimi in portugalskimi klubi so tako prevladovali drugi. Slovenija še čaka na prvo zmago. Danes se ponuja imenitna priložnost. Maribor je že dokazal, da se v Ljudskem vrtu ne ustraši močnega portugalskega tekmeca. Tekma se bo začela ob 20.45.

Ne spreglejte