Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
13. 10. 2014,
9.52

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

slovenska nogometna reprezentanca Litva

Ponedeljek, 13. 10. 2014, 9.52

8 let

Pokopal jih je 35-letni veteran in niso še naleteli na tako močnega tekmeca

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Nogometna evforija v Litvi je doživela konec še preden se je sploh resno razvila. Domači poraz s Slovenijo je rumeno-zelenim dal vedeti, da so v skupini še boljši in močnejši tekmeci.

Litovski selektor Igoris Pankratjevas je pred 27 leti na univerzijadi v dresu Sovjetske zveze premagal takratnega jugoslovanskega reprezentanta Srečka Katanca, v nedeljo pa je v selektorskem obračunu v kvalifikacijski skupini E za nastop v EP 2016 ostal praznih rok. Tokrat je bil srečnejši Ljubljančan. Litovec je bil razočaran, ker so njegovi izbranci izpustili priložnost, da bi po San Marinu in Estoniji pokvarili načrte še Sloveniji. Z igro niti ni bil tako nezadovoljen, je pa priznal, da so srečanje odločile bogate izkušnje dvakratnega strelca Milivoja Novakovića ter zgodnja poškodba Mindaugasa Panke, ki je zapustil igrišče že po tretjini tekme, ravno takrat pa so trenutek nepazljivosti izkoristili gostje in dvakrat zatresli litovsko mrežo.

Odločila sta Novaković in zgodnja menjava Panke

"Zmagala je bolj izkušena reprezentanca. Lep primer je Milivoje Novaković. Imel je dve priložnosti in obe izkoristil. Na razplet srečanja je vplivala tudi zgodnja menjava Panke, saj ga je zamenjal igralec, ki ni opravil ogrevanja. To je vplivalo na potek. Nismo igrali slabo. Še najbolj sem razočaran nad rezultatom. Še naprej zaupam mladi ekipi in sem prepričan, da bo dosegala še dobre dosežke," je poudaril litovski selektor in se spraševal, ali bi bilo kaj drugače, če ne bi sodnik (upravičeno) rumeno-zelenim razveljavil zadetka zaradi nedovoljenega položaja.

"Če se naš napadalec ne bi dotaknil žoge, bi lahko bilo kaj drugače. Smo pa v prvem polčasu večkrat streljali na gol kot Slovenija," je ponosno poudaril Pankratjevas.

Igrali še boljše kot proti San Marinu in Estoniji, a izgubili

"Litvo sta pokopala udarca 35-letnega veterana," so v naslov izpostavili pri največjem litovskem časniku Lietuvos Rytas, Sportas pa je zapisal: "Slovenci so prekinili litovski zmagoslavni pohod". Zvezni igralec Arturas Žulpa je pohvalil Katančevo četo in priznal, da je bila Slovenija najmočnejši tekmec, s katerim je imela Litva do zdaj opravka. To je bilo tudi pričakovano, saj je Slovenija na papirju bistveno višje od San Marina in Estonije. "Igrali smo še boljše kot na tekmah s San Marinom in Estonijo, a ostali brez točk," je potožil njegov soigralec Fedoras Černychas, veliko pozitivnega o kakovosti slovenskih reprezentantov pa je imel povedati tudi Karolis Chvedukas.

Nogometna evforija, ki se je rahlo dotaknila litovskih športnih src, se je že hitro poslovila. Sanje o tem, da bi se poleg košarkarjev elitnega evropskega tekmovanja udeležili tudi nogometaši, so vedno manjše, Litva pa je na lestvici že padla na tretje mesto. V kratkem lahko pričakuje, da bo še nižje, saj jo sredi novembra čaka zelo zahtevna ovira. Pomerila se bo namreč z ranjeno Švico.

Ne spreglejte