Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Petek,
21. 9. 2012,
7.12

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Panathinaikos Maribor

Natisni članek

Petek, 21. 9. 2012, 7.12

8 let, 3 mesece

Po veličastni zmagi: imeli so občutek, da igrajo v slovenski ligi

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Veselju nogometašev Maribora po odmevni zmagi nad Panathinaikosom ni bilo videti konca. Navijači že sanjajo o napredovanju iz skupine, igralci mirijo evforijo in ostajajo na realih tleh.

Marsikdo je verjel, da lahko Maribor premaga Panathinaikos, a da bo do zgodovinskih prvih treh točk v skupinskem delu lige Europa prišel tako suvereno in s 3:0 premagal veliko bolj bogatega in slovitega tekmeca, verjetno niso verjeli niti tisti najbolj optimistični navijači. Jasno je, da so bili tudi nogometaši Maribora vsaj malce presenečeni nad tako visoko zmago, čeprav tega na glas niso hoteli poudarjati. ''Res smo igrali dobro in premagali vrhunskega tekmeca. Videti je bilo, da je Panathinaikos igral slabo, a je bilo temu tako, ker mu mi nismo dopustili, da bi se razigral,'' je po tekmi z nasmeškom na ustih razlagal bočni branilec Aleš Mejač, ki je opravil veliko dela tako v obrambi kot v napadu. ''Ta zmaga nas ne bo uspavala. To je velik, a šele prvi korak. Gremo iz tekme v tekmo. V nadaljevanju tekmovanja nas čakata še dve vrhunski ekipi. Poskušali bomo pokvariti načrte še komu. Zavedamo se, da bodo nasprotniki favoriti, a če bomo igrali tako, kot smo tokrat, se lahko nadejamo uspeha,'' je še povedal Kranjčan in razkril cilje za naslednje evropske tekme: ''Če imamo zdaj tri točke, mora biti naslednji cilj, da jih osvojimo šest. Recimo, da bomo skušali čim prej še enkrat zmagati, potem pa bomo videli, kako in kaj naprej.''

Morajo ostati skromni

Še ena dobra predstava, s katero se vse bolj približuje reprezentančnemu dresu, je tudi za Goranom Cvijanovićem. Tudi on je seveda govoril v slogu soigralcev. ''Odigrali smo odlično tekmo. Nismo se obremenjevali s tekmecem, pač pa gledali predvsem na to, kako bi sami igrali čim bolje. Kot lahko ugotovimo, nam je res uspelo. Grke smo povsem ustavili. Vedeli smo, da sta nevarna predvsem oba krilna nogometaša Panathinaikosa, ki sta zelo hitra in izjemno tehnično podkovana. Zaustavili smo ju, tako kot tudi vse preostale gostujoče nogometaše. Na drugi strani pa smo mi igrali odlično in prišli do zmage. Povsem zasluženo,'' je povedal primorski nogometaš. Iz iste regije prihaja tudi branilec Aleksander Rajčević. In tudi zanj lahko trdimo, da iz tekme v tekmo potrjuje reprezentančni kaliber. ''V tekmo smo šli stoodstotno pripravljeni. Trener nam je temeljito razložil, kje so slabosti nasprotnika, kar smo s pridom izkoristili. Bili smo boljši in smo zasluženo zmagali,'' so bile besede 25-letnega nogometaša, ki ni podlegel evforiji in pred nadaljevanjem tekmovanja umirja strasti. ''Moramo ostati skromni, kot smo bili doslej. Še naprej moramo trdo delati. Če se bo le dalo, bomo skušali pridno nabirati točke. Če se bo ponudila priložnost, da nam uspe še kaj več, jo bomo seveda skušali izkoristiti. Tudi napredovanje iz skupine je seveda mogoče, čeprav je zdaj še mnogo prezgodaj govoriti o čem takem. Bistveno je le, da igramo dobro in napredujemo iz tekme v tekmo,'' je še dejal.

Odločile so lanskoletne izkušnje

Jasmin Handanović je dejal, da so za tokratni uspeh bistvene izkušnje, ki so jih nogometaši Maribora dobili v minuli sezoni, ko so nastopali v istem tekmovanju. ''Igrali smo veliko bolj pametno, saj smo se v minuli sezoni marsikaj naučili, zato se nam niso ponavljale napake, ki smo jih delali takrat. Smo na dobri poti, da naredimo korak naprej. Pravzaprav smo ga že naredili,'' je ugotovil izkušeni vratar in dodal: ''Zelo smo lahko zadovoljni s tem, kar smo dosegli. Gola nismo prejeli, zabili pa smo jih kar tri. Super! Igrali smo natanko tako, kot smo se zmenili. Vedeli smo, da nam bodo Grki puščali prostor, kar smo izkoristili. Garali smo od prve do zadnje minute in bili za trud nagrajeni.'' Pa še nekaj besed tistega, ki je v drugem polčasu zadel za 2:0 in praktično odločil tekmo. ''To je zgodovinska zmaga. Igrali smo res dobro. Počutil sem se, kot da bi igrali v slovenski ligi in ne proti Panathinaikosu. Že od prve minute smo igrali tako in to se nam je obrestovalo. Zasluženo smo zmagali in razveselili naše zveste navijače, kar je najbolj pomembno,'' je z zanimivo razlago postregel Agim Ibraimi. Tudi on se strinja s tem, da so bile na poti do uspeha zelo pomembne izkušnje iz minule sezone. ''Veliko smo se naučili iz tekem, kot sta bili tisti proti Club Bruggeju in Birmingham Cityju, ko smo vodili, pa potem na poceni način izgubili. To so bile boleče izkušnje, a pomembno je, da smo iz njih nekaj odnesli. Zdaj se je obrnilo drugače,'' je še dodal makedonski reprezentant, ki je pred novinarje, ki smo ga pridno čakali, stopil šele uro in pol po tekmi. Razlog? Doletela ga je neprijetna naloga. Moral je opraviti doping test.

Ne spreglejte