Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
29. 10. 2018,
10.50

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,58

3

Natisni članek

angleško prvenstvo Vichai Srivaddhanaprabha Leicester City

Ponedeljek, 29. 10. 2018, 10.50

5 let, 5 mesecev

Velika tragedija v Leicestru

Pilot z junaškim dejanjem rešil na stotine življenj, nato zgrmel v smrt

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,58

3

Leicester Vichai Srivaddhanaprabha | V sobotni nesreči helikopterja v Leicestru je umrlo pet ljudi. | Foto Reuters

V sobotni nesreči helikopterja v Leicestru je umrlo pet ljudi.

Foto: Reuters

Angleško mesto Leicester je zavito v črnino. Nesreča helikopterja, v kateri je umrlo pet ljudi, med njimi tudi 60-letni lastnik Leicester Cityja Vichai Srivaddhanaprabha, je pretresla svet. Na dan prihaja vedno več podrobnosti, ena izmed njih pa razkriva, da je pilot Eric Swaffer z junaškim dejanjem tik pred usodnim padcem rešil na stotine življenj.

Leicester City je le dve leti po najbolj veličastnem trenutku v klubski zgodovini, ko je priredil senzacijo vseh senzacij in v druščini močnih angleških velikanov v nasprotju z vsemi napovedmi suvereno osvojil naslov angleškega prvaka, izkusil pravo nočno moro. Po sobotnem dvoboju angleškega prvenstva med lisicami in West Hamom (1:1) je v neposredni bližini štadiona King Power strmoglavil helikopter, v katerem je bil tudi premožni lastnik kluba Vichai Srivaddhanaprabha.

Leicester
Sportal Strmoglavil helikopter z lastnikom Leicester Cityja #video

Helikopter padel na prazno parkirišče

Nesreča helikopterja, vrednega okrog sedem milijonov evrov, se je zgodila zaradi tehnične napake. Odpovedala je elipsa na zadnjem delu helikopterja. | Foto: Reuters Nesreča helikopterja, vrednega okrog sedem milijonov evrov, se je zgodila zaradi tehnične napake. Odpovedala je elipsa na zadnjem delu helikopterja. Foto: Reuters V nesreči sta umrla pilot Eric Swaffer in njegovo dekle Izabela Roza Lechowicz, pa tudi klubska sodelavca Nusara Suknamai, ki je leta 2005 v tekmovanju za mis Universe na Tajskem zasedla drugo mesto, in Kaveporn Punpare. Pilot se je po pričevanju očividcev z junaškim dejanjem tik pred strmoglavljenjem helikopterja izognil še večjemu številu smrtnih žrtev.

Helikopter, ki se je znašel v plamenih, je namreč treščil ob tla v trenutku, ko je štadion zapuščalo na tisoče navijačev, a ga je Swafferju le uspelo usmeriti na prazno parkirišče, proč od polnih ulic in cest.

S tem je rešil ogromno življenj, saj je bilo takrat v neposredni bližini štadiona 30 tisoč ljubiteljev nogometa. Swaffer je bil dolgoletni sodelavec tajskega mogotca in izkušen pilot z več kot 20-letnimi izkušnjami.

Svet je izgubil velikega človeka

"Naše misli so v trenutku velike izgube ob družini Vichaia Srivaddhanaprabhe in preostalih umrlih. Svet je izgubil velikega človeka. Izgubil je prijazno, gostoljubno in darežljivo osebo. Njegovo življenje je vodila ljubezen do družine in tistih, ki so z njim sodelovali. Leicester City je pod njegovim vodstvom deloval kot družina," so po veliki tragediji zapisali pri angleškem premierligašu, ustanovljenem leta 1884. 

Pred štadionom King Power v spomin na umrle vlada ogromna žalost. Navijaški šali, sporočila in žalni šopki se kopičijo, vpis v žalno knjigo bo na objektu lisic mogoč do torka. | Foto: Reuters Pred štadionom King Power v spomin na umrle vlada ogromna žalost. Navijaški šali, sporočila in žalni šopki se kopičijo, vpis v žalno knjigo bo na objektu lisic mogoč do torka. Foto: Reuters

Leicester City bi moral v torek odigrati tekmo angleškega ligaškega pokala proti Southamptonu, ki pa je bila že odpovedana. 

Kdo je bil Vichai Srivaddhanaprabha (1958-2018)?

Obogatel je z verigo brezcarinskih prodajaln King Power. | Foto: Reuters Obogatel je z verigo brezcarinskih prodajaln King Power. Foto: Reuters Umrli tajski bogataš Vichai Srivaddhanaprabha si je napolnil žepe in bančne račune z verigo brezcarinskih prodajaln King Power. Po njej je poimenoval tudi štadion v Leicestru, ki je v zadnjih sezonah poskrbel za nepozabne trenutke, saj je leta 2016 proslavljal naslov angleškega prvaka, na njem pa so lisice igrale tudi četrtfinalno tekmo lige prvakov.

Srivaddhanaprabha, ki je veljal za molčečega moža, je začel sodelovati z Leicester Cityjem leta 2010. Takrat so lisice končale sezono v tekmovanju championship, drugem kakovostnem razredu klubskega nogometa na Otoku, na petem mestu. Tajec je kupil Leicester City za 39 milijonov angleških funtov, ki jih je odštel Milanu Mandariću.

Lisice je tako prevzel po sklenitvi dogovora z zdajšnjim predsednikom Olimpije. Štiri leta pozneje je napovedal, da želi klub dvigniti med najboljših pet v Angliji.

Tajec je leta 2010 prevzel Leicester City iz rok Milana Mandarića. | Foto: Guliverimage/Getty Images Tajec je leta 2010 prevzel Leicester City iz rok Milana Mandarića. Foto: Guliverimage/Getty Images

Napovedal je, da bo za nakup okrepitev namenil okrog 200 milijonov evrov. Napoved je uresničil že po dveh letih. Čeprav je za okrepitve porabil le okrog 80 milijonov evrov, je sestavil dobro uigrano ekipo, ki je pod vodstvom Claudia Ranierija na presenečenje nogometne javnosti postala najboljša v Angliji.

Ljubljenec navijačev in velik človekoljub

Veselje na avtobusu po praznovanju angleškega naslova (2016) | Foto: Reuters Veselje na avtobusu po praznovanju angleškega naslova (2016) Foto: Reuters To je bila senzacija vseh senzacij, Leicester City pa je postal vzor vsem klubom, ki se v druščini bogatih velikanov počutijo prikrajšane in dvomijo o tem, ali bi se sploh lahko dokopali do prvega mesta. Lastnik iz Azije je postal velik ljubljenec navijačev, domača univerza mu je podelila častni diplomski naslov. Sledil je budizmu, sodeloval v človekoljubnih projektih, ob rojstnodnevnih praznovanjih pa poskrbel, da je vsak navijač Leicestra dobil brezplačno pivo in slaščico.

Otroški bolnišnici v Leicestru je doniral dva milijona funtov. V soboto je nameraval s helikopterjem odpotovati na letališče Luton, nato pa se z letalom odpraviti na Tajsko. Načrt se mu je ponesrečil le nekaj trenutkov po vzletu helikopterja v Leicestru ...

 

Ne spreglejte