Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
2. 2. 2016,
18.46

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

NK Krško NK Rudar NK Krka NK Celje NK Zavrč ND Gorica NK Domžale NK Maribor NK Maribor NK Olimpija NK Olimpija Prva liga Telekom Slovenije

Torek, 2. 2. 2016, 18.46

8 let

Olimpija zapravila skoraj milijon evrov, Maribor le drobtinice

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

V zimskem prestopnem roku sta bila najbolj dejavna kluba Luka Koper in Zavrč. Najgloblje je v žep segla novopečena rekorderka Olimpija, Maribor je prežal za okrepitvami brez zahtevane odškodnine.

Slovenski prvoligaški klubi so imeli do konca januarja priložnost, da v svoje vrste pripeljejo igralce s še veljavnimi pogodbami z drugimi klubi. Večina je raje sklepala dogovor z nogometaši, ki so imeli že proste papirje in so se zato novemu delodajalcu pridružili brez odškodnine, nekaj pa je bilo tudi takšnih, ki so segli globoko v žep. V tem pogledu izstopa Olimpija.

Jesenski prvak še ni končal z iskanjem zimskih novincev. Pogleduje še za dodatnim napadalcem, je pa januarja sklenil dogovor s tremi igralci. Dva že dobro poznata 1. SNL. Jeseni sta izstopala iz povprečja. Za oba je Olimpija plačala skoraj milijon evrov. Samo za pobožnega nigerijskega najstnika Blessinga Elekeja, strelca 12 zadetkov v dresu Gorice, je plačala rekordnih 800 tisoč evrov.

Takšnega zneska ni za igralca plačal še nihče v zgodovini 1. SNL. Tretji novinec je izkušeni reprezentant Burkine Faso, ki pa potrebuje čas in fizično pripravljenost, da se vrne v tekmovalni ritem, saj jeseni ni nastopal. Olimpija je edina v 1. SNL, ki je januarja dobila tudi novega trenerja.

Okrepitvi bosta tudi Krefl in Rajčević

Če je Olimpija v prihod novincev vložila kar nekaj zaslužka, ki ga je prejela od Basla za prestop najboljšega igralca Andraža Šporarja, pa se je glavni tekmec Maribor osredotočil na tiste igralce, ki so bili poceni ali celo zastonj. Ima jih za dobro naložbo v prihodnost. Prišli so večinoma mladi igralci, ki že dobro poznajo 1. SNL (v dresih Kopra in Celja), drugače pa je z Brazilcem Rodolgom Defendijem, ki se bo moral privaditi na slovenski prvoligaški ritem. Nazadnje je igral na Kitajskem.

Olimpija in Maribor, ki naj bi spomladi odločila o tem, kdo bo novi prvak, bosta imeli še dodatni okrepitvi. Vračata se branilca, ki sta počivala skoraj celotni jesenski del. Zmaji imajo končno na voljo zdravega Aljaža Krefla, ki se po prihodu iz Velenja ni naigral, vijolice pa lahko spet računajo na Aleksandra Rajčevića, njihov obrambni steber.

Gorica in Domžale izgubila kar nekaj nosilcev

Domžale so izgubile dva slovenskega reprezentanta, tretji, ki ga je Srečko Katanec lani že vpoklical v reprezentanco, Dejan Trajkovski, pa je ostal. Mariborčan se nahaja na pripravah v Turčiji, kjer se uigrava s številnimi novinci iz tujine, s katerimi se bo Luka Elsner spomladi dokazoval na dveh frontah.

Gorica je ostala brez treh pomembnih igralcev. Ker so odšli nosilci igre, med njimi je tudi prvi strelec, še iščejo nadomestila. Trener Miran Srebrnič priznava, da jih bodo le stežka našli. V boljšo voljo jih je spravila rekordna odškodnina, ki jo je Olimpija plačala za Elekeja, saj je popravila klavrno stanje klubske blagajne.

Koprčani in Haložani v močno spremenjeni podobi

V Zavrču in Kopru, skupni imenovalec sta Srba Dušan Petković in Slavko Matić, ki sodelujeta kot športni direktor in trener, so se odločili za ogromne spremembe. V Halozah so jih ljubitelji nogometa ob vsakem prestopnem roku, pa tudi med sezono, že vajeni, na Bonifiki pa se je spremenilo skoraj vse.

Prišli so novi igralci, eden za drugim tujci, zamenjalo se je tudi vodstvo. Koprčani so pozdravili 16 novih tujcev, med katerimi ne manjka imen, ki so se v preteklosti družila s svetovno elito. Med njimi sta tudi Albert Riera in Zlatan Muslimović, ki imata bogate klubske in reprezentančne izkušnje. Haloze sta zamenjala z Obalo, kjer je koprski klub pozimi zapustilo kar 17 igralcev. Med njimi je bila polovica Slovencev, ki so na začetku sezone pomagali kanarčkom do superpokalne lovorike. V Zavrču je odšlo manj igralcev, le nekaj več kot deset.

Svež veter je zapihal tudi v Celju, kjer je bila večja gneča na izhodnih vratih. Knežje mesto je zapustilo ducat igralcev, prišlo pa jih je sedem, med njimi je kar nekaj takšnih, ki imajo bogate izkušnje z igranjem v 1. SNL.

 

Najmanj sprememb v Velenju

Manj so trgovali v Novem mestu, kjer bi lahko spomladi zazijala praznina zaradi odsotnosti mladega reprezentanta Žige Kastrevca, ki se je na presenečenje mnogih preselil v predmestje Madrida, kjer se dokazuje v drugi ekipi španskega prvoligaša Getafeja.

Zimski promet ni bil gost niti v Velenju in Krškem. Zadnjeuvrščeni klub je prejel konkretno mariborsko darilo. Vijolice so mu poslale štiri mlade posojene nogometaše, ki so željni nabiranja izkušenj v prvoligaškem okolju. Pri vijolicah jih zaradi velike konkurence niso mogli dobiti toliko, kolikor so jih želeli, v Krškem jih bodo dočakali na pretek.

Ne spreglejte