Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Sreda,
20. 8. 2014,
18.00

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

NK Maribor NK Maribor Celtic Glasgow Zlatko Zahović

Sreda, 20. 8. 2014, 18.00

8 let

Odkar je v klub prikorakal Zlatko Zahović, se je vse spremenilo

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Nogometaši Maribora bodo pot do lige prvakov iskali proti Celticu in prvo tekmo igrali doma, povratno pa v gosteh. Kako so se obnesli v preteklosti, ko so bili v podobnem položaju?

Pravijo, da je bolje, če prvo tekmo, ko gre na izpadanje, igraš v gosteh in potem doma napadeš napredovanje, a ob pogledu na statistiko tekem Maribora lahko ugotovimo, da ni vedno tako.

V bogati tradiciji nastopanja v evropskih pokalih se je Maribor že kar dvajsetkrat znašel v položaju, ko je napredovanje iskal, potem ko je prvo tekmo igral doma in drugo v gosteh. Kakšna je njegova uspešnost? Resda ne najboljša, napredoval je le osemkrat (dvakrat je izločil Dudelange, po enkrat pa Hamrun, Genk, Hibernian, Glasgow Rangers, Dudelange, Željezničar Sarajevo in Maccabi Tel Aviv), izpadel pa dvanajstkrat (izločili so ga Atletico, Borussia Dortmund, Austria Dunaj, Ajax Amsterdam, PSV Eindhoven, Visla, Glasgow Rangers, Apoel Nikozija, Dinamo Zagreb, Hajduk Kula, Sparta Praga in Sevilla), a ta statistika je varljiva.

V zadnjih letih šest uspehov in trije neuspehi

Če upoštevamo le obdobje od leta 2007, ko je v klub prikorakal Zlatko Zahović in je začel nastajati Maribor, kot ga poznamo danes, se vse skupaj spremeni. Kar šestkrat po njegovem prihodu so Mariborčani, ko so igrali prvo tekmo doma, napredovali (dvakrat so izločili Dudelange, po enkrat pa Hibernian, Glasgow Rangers, Željezničar Sarajevo in Maccabi Tel Aviv), le trikrat pa izpadli (proti Hajduku iz Kule, Sparti Pragi in Sevilli).

Le enkrat v petih poskusih so prvo igrali doma

Kolikokrat so bili do zdaj na zadnji stopnički pred vstopom v klubski nogometni raj, skupinski del lige prvakov? Že petkrat, a jim je uspelo le enkrat. Proti Lyonu leta 1999, ko so, to je res, prvo tekmo igrali v gosteh (1:0) in drugo doma. Tudi v preostalih treh poskusih, proti Viktorii Plzen lani, zagrebškemu Dinamu predlani in turškemu Bešiktašu leta 1997, so imeli na povratni tekmi prednost domačega igrišča, pa jim ni uspelo.

Edinkrat do zdaj, ko so se znašli v identičnem položaju, kot so letos, da se za ligo prvakov merijo najprej doma in potem v gosteh, jim je spodletelo. To je bilo leta 1998 proti PSV Eindhovnu, a so jih od velikega uspeha ločili milimetri. Nizozemce so doma premagali z 2:1, potem pa v gosteh premoč priznali šele po podaljških (1:4). Obeti pred tekmama s Celticom so torej dobri.

Ne spreglejte