Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
1. 4. 2010,
17.44

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 1. 4. 2010, 17.44

8 let

Oblak: Bil sem četrti igralec SP 1974

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Nekdanji jugoslovanski reprezentant in slovenski selektor Branko Oblak je po 36 letih znova srečal znameniti pokal. Kako se spominja SP 1974 v ZRN, na katerem je bil izbran v najboljšo enajsterico?

Najboljši slovenski nogometaš zadnjih 50 let je nastop na največjem svetovnem odru izkusil leta 1974. V ZRN je bil pomemben člen ''modre'' jugoslovanske izbrane vrste, s katero se je prebil v drugi del tekmovanja. Nastopil je na petih tekmah, se veselil ene zmage (9:0 z Zairom, ki se je kasneje preimenoval v DR Kongo, na tej tekmi je prispeval tudi zadetek za vodstvo s 7:0) in dveh remijev, dvakrat - obakrat v drugem delu SP - pa je naletel na boljšega tekmeca.

''Ponosen sem, da sem bil prvi Slovenec, ki je nastopil na SP v nogometu in se dokazoval v jugoslovanski reprezentanci. Če bi bila tedaj bolje organizirana, bi lahko naredila bistveno več. Nekako so nam vsi pripisovali uvrstitev v polfinale ali finale, a se nam je pripetilo nekaj podobnega kot pred kratkim slovenski reprezentanci. Imeli smo stavko,'' se je prvenstva, na katerem je izpustil le dvoboj s Švedsko (0:1), spominjal Branko Oblak. Uvrščen je bil v idealno enajsterico prvenstva, bil v nekaterih izborih imenovan celo za četrtega najboljšega igralca, imel pa je tudi čast, da je s tekmo v Frankfurtu med Brazilijo in Jugoslavijo ''odprl'' enomesečni spektakel. Končala se je brez zadetkov, Oblak pa se je predstavil v izvrstni luči.

Po 36 letih je znova v svoji bližini pozdravil pokal, namenjen zmagovalcu. ''Če nisi prvak, je pokal le kos zlata, ki ne pomeni nič. Brazilci, Italijani, Nemci ... Oni lahko vedo, kaj pomeni. Sem pa prepričan, da lahko na SP v JAR pokažemo malce več kot prej, saj lahko vsakemu tekmecu 'ubijemo' igro. Nimamo sicer 'velike' igre, ampak nekaj predstav v Mariboru je bilo pa fenomenalnih,'' je priznal nekdanji zvezdnik Olimpije, Hajduka, Schalkeja in Bayerna, ki se je v omenjenih klubih predstavil na številnih igralnih mestih. Njegovi favoriti za naslov prvaka na letošnjem SP prihajajo iz Evrope. Stavi na Anglijo, Španijo, Nemčijo in Italijo. Več o pogovoru v video prispevku ...

Ne spreglejte