Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
18. 2. 2015,
9.14

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Sreda, 18. 2. 2015, 9.14

8 let, 5 mesecev

Nekdanji italijanski selektor Sacchi vpleten v rasistični škandal

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Nekdanji italijanski nogometni selektor Arrigo Sacchi se je znašel pod plazom obtožb zaradi neustreznih izjav.

Dejal je, da je v mladinskih selekcijah italijanskih klubov prevelik delež neitalijanskih oziroma temnopoltih nogometašev. Po kritikah, da je rasist, se je Sacchi odzval in dejal, da so ga mediji napačno razumeli.

Sacchi je izjavil, da je na mladinskih ravneh nogometa v Italiji preveč temnopoltih igralcev, kar je po njegovem mnenju dokaz, da Italija izgublja nacionalni ponos in svojo identiteto. Oseminšestdesetletnega Italijana, ki je govoril na podelitvi nagrad v kraju Montecatini Terme, so povzeli številni italijanski mediji. "Zagotovo nisem rasist in moja zgodovina trenerja to dokazuje, ampak poglejte turnir Viareggio, jaz bi rekel, da je na njem preveč temnopoltih. Zaradi finančnih interesov Italija nima dostojanstva, nima ponosa. Ne bi se smelo dogajati, da v naših ekipah igra tudi petnajst tujih igralcev," se je med podelitvijo nagrad "spozabil" nekdanji trener.

Mediji so ga napačno razumeli

Sacchi, ki je nekoč treniral nogometne klube, kot so Parma, Milan, Atletico Madrid in Real Madrid, se je moral pozneje braniti. Nekdaj uspešni trener je za italijanski časopis La Gazzetta dello Sport pojasnil, da so ga mediji napačno razumeli in da ni rasist. Sacchi naj bi samo želel povedati, da je bil priča igranju ekipe, ki je imela med člani štiri temnopolte igralce. Sam je vedno treniral nogometne klube z igralci različnih barv kože in mnoge tudi pripeljal v klub tako v Milanu kot v Madridu, na primer temnopoltega Nizozemca Franka Rijkaarda. Neprimerne izjave so doživele tudi politični odmev. Član vlade Graziano Delrio, državni sekretar za področje športa v uradu levosredinskega italijanskega premierja Mattea Renzija, je izjavo označil za veliko napako med drugim nekdanjega trenerja Milana, katerega lastnik je razvpiti italijanski mogotec Silvio Berlusconi.

Odzval se je tudi Gary Lineker

"Italija se je v zadnjih 30 letih spremenila. Mladi nogometaši, ki se jih omenja, so dejansko polnopravni italijanski državljani, rojeni ali vzgojeni v Italiji, čeprav imajo njihovi starši korenine v tujini. So del italijanske mlade populacije, obiskujejo naše šole, igrajo v našem nogometu in na naših igriščih. Vsekakor je debata o barvi kože nogometašev neprimerna in ne spada v razpravo o oživitvi italijanske mladinske nogometne šole."

Izjave so zaradi slovesa nekoč uglednega italijanskega stratega – pod njegovim vodstvom je Milan osvojil osem lovorik – odmevale tudi po Evropi. Sloviti angleški nogometni zvezdni, ki si kruh služi kot televizijski komentator, Gary Lineker se je na Twitterju odzval v svojem slogu: "V italijanskem nogometu je veliko preveč rasistov."

Ne spreglejte