Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Sreda,
15. 4. 2015,
21.47

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Haris Vučkić Newcastle United Glasgow Rangers

Sreda, 15. 4. 2015, 21.47

8 let

Ne, ni jim všeč, Slovenca Škoti preprosto obožujejo

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Haris Vučkić je vrsto let veljal za morda celo najbolj nadarjenega slovenskega nogometaša, a velikega potenciala ni mogel unovčiti. Zdi se, da je Domžalčanu zdaj uspelo.

V slovenski prvi ligi je maja leta 2008 v majici Domžal debitiral, ko je bil star vsega 15 let. Leto za tem je prestopil v Newcastle United, član tega priznanega angleškega kluba je še vedno, z njim ima pogodbo sklenjeno do konca prihodnje sezone. A na St. James Parku nikoli ni dobil prave priložnosti. Tudi in predvsem zaradi poškodb. Angleži so ga posojali sem in drugam. Bil je član Rotherhama, igral je tudi za Cardiff City, a šele zdaj, ko je prišel v Glasgow, je zasijal v polnem sijaju.

Odkar je ob koncu januarskega prestopnega roka prišel v Rangers, nekoč velikana škotskega nogometa, ki ga je pred leti doletel finančni zlom, zaradi katerega je, podobno kot ljubljanska Olimpija, vrnitev na pota stare slave začel v najnižjih ligah, je zablestel. Zadeva kot po tekočem traku, z mojstrovinami na igrišču in simpatičnostjo ob njem je poskrbel, da se je že po nekaj tednih zasidral v srca na tisoče navijačev, ki stiskajo pesti za neuradno najbolj trofejen klub na svetu, ki ima v klubskih vitrinah že krepko čez 100 lovorik.

"V Glasgowu uživam. Redno igram, zabijam gole in sem všeč navijačem," nam je Haris Vučkić potrdil besede, ki jih je pred dnevi izgovoril že v otoških medijih. Ob njih je eden izmed privržencev Rangersa, ta zdaj igra v drugi škotski ligi in je na dobri poti, da bo že v prihodnji sezoni spet med elito, zapisal: "Haris, ne bluzi. Nisi nam všeč!" Tak je bil prvi del zapisa, s katerim se je odzval na besede slovenskega nogometaša. "Preprosto te obožujemo!" je nadaljeval in dal vedeti, kakšen status si je v vsega nekaj mesecih v Glasgowu priboril 22-letni Ljubljančan.

Vesel je, da ga navijači cenijo

"Da, res je lep občutek, ko vidiš, da te navijači cenijo. Ljudje res goreče navijajo za Rangers. Kamorkoli grem, me prepoznajo. Ni mi v breme ugoditi njihovim željam, trepljanje po rami in besede spodbude vedno prijajo. Vesel sem, da me cenijo. Seveda tudi jaz cenim njih. Upam, da bo tako tudi v prihodnosti," je povedal strelec šestih prvenstvenih golov v tej sezoni, ki je učinkovit predvsem na tekmah na kultnem štadionu Ibrox v Glasgowu. Med strelce se je vpisal na zadnjih petih domačih tekmah Rangersa. "Tako se je pač zgodilo, igrati na objektu, na katerem se vedno zbere vsaj 30 tisoč navijačev, pa je seveda užitek," je priznal nogometaš, ki na hrbtni strani dresa nosi kultno številko 10.

V Glasgowu živi z ženo in uživa. "Mesto je lepo, ljudje so prijazni. Z nogometom je podobno, kot je v Angliji. Ljudje so nori nanj. To se čuti na vsakem koraku. Res uživam. Že zdaj lahko ugotovim, da je bil prihod v vrste Rangersa zadetek v polno," je še povedal Vučkić, ki je s soigralci trenutno na drugem mestu prvenstvene razpredelnice. To ob koncu sezone prinaša play-off za uvrstitev med elito.

"Zdaj si želimo predvsem, da bi ostali na drugem mestu. Če bomo drugi, se bomo izognili dodatnim tekmam za odločilno tekmo za vrnitev v premier ligo. Tretje- in četrtouvrščeni morata namreč obračunati med seboj. Verjamem, da nam bo uspelo. Potem nas seveda čakata odločilni tekmi, ki nam lahko prineseta to, kar si vsi skupaj želimo. Upam in res si želim, da nam bo uspelo," je jasno povedal Vučkić.

Zmagovati so začeli s prihodom novega trenerja

Malce po njegovem prihodu je moštvo začelo zmagovati. Naključje ali ne? "Zmagovati smo začeli, ko je pred dobrim mesecem dni na klop sedel Stuart McCall, ta je nasledil Kennyja McDowalla. Z obema sem odlično sodeloval, a po prihodu novega trenerja je vse steklo v boljšo smer. Zdaj spet zmagujemo, stvari so se spremenile na bolje. Sicer pa se z vsemi v klubu odlično razumem, od prvega dne ni niti najmanjših težav," je še povedal nogometaš, ki se lahko pohvali tudi z enim nastopom v dresu Slovenije. Zanimivo, igral je ravno na prijateljski tekmi proti Škotski v Kopru februarja 2012.

Se bo ob koncu sezone izpolnila velika želja navijačev?

Na vrnitev v izbrano vrsto seveda upa, a Srečko Katanec ali kdo drug z Nogometne zveze Slovenije se v zadnjem času ni javil. Toda zdaj se s tem ne obremenjuje nihče. Vse okoli mladega slovenskega vezista s smrtonosnim strelom bolj zanima, kakšna bo njegova usoda poleti. Jasno, v Glasgowu si želijo, da bi ostal. Ni skrivnost, da se tega ne bi branil niti glavni akter, pa čeprav je v pogovorih na to temo še vedno politično korekten.

"Zdaj sem osredotočen predvsem na konec sezone in na to, da s klubom, za katerega igram zdaj, uresničimo cilje, ki jih imamo. Potem se bomo pogovarjali, kako in kaj naprej," je končal pogovor na temo, ki v zadnjih dneh vse bolj polni škotski medijski prostor. In zdi se, da je največja želja navijačev Rangersa za poletno nogometno tržnico jasna. Bolj kot to, da bi v klub prišle zveneče okrepitve, si želijo, da bi v svojih vrstah obdržali nogometaša s številko 10. "Obdržite Harisa Vučkića!" sporočajo številni med njimi.

Ne spreglejte