Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Torek,
6. 10. 2015,
16.08

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

izgredi Albanija Srbija

Torek, 6. 10. 2015, 16.08

8 let

Na štadionu bodo ostrostrelci, dva tisoč policistov, trije vojaški helikopterji …

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Še dva dneva nas ločita od tekme kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2016 med Albanijo in Srbijo, ki je ena izmed najbolj rizičnih v zgodovini nogometa.

Spomnimo, 14. oktobra lani sta se reprezentanci, ki nastopata v skupini I kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2016, pomerili v Beogradu, a tekma sploh ni bila dokončana.

Prekinjena je bila v 41. minuti, ko je nad zelenico štadiona v Beogradu, na tribunah albanskih navijačev sicer ni bilo, priletel dron z obešeno proalbansko zastavo in poskrbel za velike izgrede. Pretepali so se tudi nogometaši.

Po tem je Krovna evropska nogometna organizacija (UEFA) najprej tekmo registrirala s 3:0 v korist Srbije, a ji hkrati odvzela tri točke, nato je Mednarodno arbitražno razsodišče za šport v Lozani (CAS) spremenilo odločitev Uefe in tri točke prisodilo Albaniji.

Za varnost bo skrbelo rekordno število ljudi

Zdaj ko se bliža tekma v Albaniji, gostil jo bo štadion v Elbasanu, so organizatorji seveda v strahu, kaj bo sledilo. Namigovanja o izgredih, ki naj bi jih pripravljali predvsem Srbi, so namreč zelo glasna.

"V sodelovanju z albansko nogometno zvezo smo naredili vse, da bo tekma minila tako, kot bi morala," so sporočili z albanske policije in dodali, da bo na dan tekme na štadionu in okoli njega kar dva tisoč policistov. Med njimi bodo tudi ostrostrelci, ob igrišču pa bo kar 400 varnostnikov. Za mir v mestu bodo skrbeli tudi trije vojaški helikopterji.

Za tekmo, ki lahko Albaniji, ta je s tekmo manj od Danske z 11 točkami trenutno na tretjem mestu kvalifikacijske skupine in lahko z zmago skoči na drugo mesto, to bi ji prineslo zgodovinsko prvo uvrstitev na veliko tekmovanje (Srbija ima samo točko in je prikovana na dno lestvice), vlada veliko zanimanje. Organizatorji tekme so prejeli več kot 60 tisoč prošenj albanskih navijačev za vstopnice.

Petkrat več prošenj, kot je na voljo vstopnic

Štadion, na katerem tekme igra KF Elbasani, sicer sprejme le 12 tisoč gledalcev. Med njimi seveda ne bo srbskih, čeprav srbski mediji pišejo o tem, da naj bi se 70 navijačev iz Srbije nekako poskušalo pretihotapiti na tekmo, ta bo v četrtek v središču nogometnega in tudi političnega sveta. Po tem, kar je že pred časom sporočil eden izmed glavnih albanskih huliganov, bi bil tak scenarij lahko katastrofalen.

Naj pridejo, a vrnili se bodo v krstah

"Srbskim materam sporočam, naj svojih sinov ne pustijo v Albanijo. Če se bo to zgodilo, jih bodo dobile nazaj v krstah," je dejal. Da je napetost še večja, so poskrbeli tudi organizirani albanski navijači. Ti so premierja Albanije Edija Ramo prosili, naj jim pusti vnašanje zastav z avtohtonimi albanskimi znaki na štadion. "V nasprotnem primeru bodo posledice hude," so dodali.

Svoje je dodal tudi srbski premier Aleksandar Vučić, ki je dejal, da bo, če bo prišel na tekmo, glasno navijal za Srbe. "Zamislite si, kako bi zvenelo, če bi sredi Albanije prepeval: 'Ljubim te, Srbija.' Lepšega ne more biti," je šokiral in še dodatno razvnel že tako vroče strasti.

Ni kaj, v četrtek ob 20.45 se v Elbasanu obeta pravi pekel. Upajmo le, da bodo vse varnostne sile, ki bodo na štadionu, zadostovale.

Ne spreglejte