Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Sreda,
25. 12. 2013,
18.34

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Mišo Brečko Srečko Katanec Boštjan Cesar

Sreda, 25. 12. 2013, 18.34

8 let

Mišo Brečko: v Kölnu uživa velik privilegij

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V letošnjem letu nič novega. Mišo Brečko je igral redno in dobro. Tako v klubu kot tudi v reprezentanci.

Že šesto sezono igra v Kölnu, zadnje leto in pol je tudi njegov kapetan, kar je prav gotovo velika čast. To je namreč klub, ki ima ogromno navijačev in bogato zgodovino. Biti nogometaš v Kölnu, je privilegij. Biti kapetan najljubšega športnega kolektiva v velemestu seveda še toliko bolj. S kapetanskim trakom so ga v klubu nagradili poleti 2012, čeprav je le nekaj mesecev pred tem razburil nemško in seveda tudi slovensko športno javnost, potem ko so ga policisti ustavili pijanega za volanom, za nameček kar na tirih, namenjenih za tramvaje. Neprijeten incident, ki pa je osamljen v karieri velikega profesionalca. Da je res tako, potrjuje tudi odgovornost, ki so jo s kapetanskim trakom Mišu Brečku naprtili pri trikratnem nemškem prvaku.

Redno za Köln igra že, odkar je prišel v klub in se bliža številki 200 v dresu tamkajšnjega nogometnega ponosa. Nič drugače ni bilo niti v iztekajočem se letu. V prvem delu leta oziroma drugem delu minule sezone, ko se je Köln neuspešno za povratek med elito, saj je končal na petem mestu v drugi ligi (za štiri točke je zaostal za mestom, ki je vodilo v dodatne kvalifikacije za napredovanje v bundesligo), je zbral 15 prvenstvenih nastopov od prve do zadnje minute in se v statistiko vpisal s podajo. V tej sezoni gre Kölnu v prvenstvu odlično. Na zimski premor je odšel s prvega mesta in s štirimi točkami prednosti pred najbližjim zasledovalcem. Brečko je igral na vseh 18 tekmah od prve minute in statistiko zapolnil z dvema goloma in tremi podajami. V pokalu je Köln v tej sezoni prišel do osmine finala in do takrat odigral tri tekme. Na vseh treh je Trboveljčan igral od prve do zadnje minute.

V nekaj letih do številke 100?

V reprezentanci je že vrsto let nezamenljiv člen začetne enajsterice, tudi letos je bilo tako. Bil je celo v igri za kapetana izbrane vrste. O njem je Srečko Katanec razmišljal zelo resno, a nato prednost ponudil Boštjanu Cesarju. Nič zato, Brečko je odločitev sprejel mirno in tudi letos igral dokaj dobro.

Na vseh petih kvalifikacijskih tekmah za svetovno prvenstvo 2014 v letošnjem letu je bil v prvi postavi. Proti Islandiji v gosteh in doma, proti Cipru v gosteh, proti Albaniji doma in proti Norveški doma, kar je bila tudi verjetno najboljša tekma v izbrani vrsti v letu 2013. V Ljudskem vrtu je prispeval podajo za prvega izmed treh golov, ki jih je v mrežo Norvežanov pospravil Milivoje Novaković. Nastopil je tudi n treh prijateljskih tekmah. Proti Bosni in Hercegovini, Finski in Turčiji. Pri 29 letih je pri 65 reprezentančnih tekmah. Če ne bo presenečenj, bo čez nekaj let napadel številko 100, kar bi bil izjemen jubilej.

Ne spreglejte