Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Uroš Iskra

Torek,
10. 12. 2013,
8.26

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Arsenal Borussia Dortmund Napoli Marseille

Torek, 10. 12. 2013, 8.26

8 let

Milan brez Birse, a s "faraonom" odločno po osmino finala

Uroš Iskra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V zadnjem krogu skupinskega dela lige prvakov se bosta za drugo vstopnico za izločilne boje v skupini H na San Siru udarila domači Milan in Ajax. Barcelona za potrditev prvega mesta potrebuje točko.

Nogometaši Milana imajo pred zadnjim obračunom skupinskega dela vse v svojih rokah, a na vsako njihovo napako bo prežal amsterdamski Ajax, ki ga pred začetkom letošnje lige prvakov prav nihče ni uvrščal med kandidate za vstop med šestnajst najboljših ekip v najmočnejšem klubskem tekmovanju na svetu. Vse skupaj se je odvilo nekoliko drugače. Nizozemci imajo po zmagi nad Celticom in velikim skalpom Barcelone le točko manj kot Milančani in imajo še vedno izjemno lepe možnosti za napredovanje. Točka bi bila premalo, a če jim po Kataloncih uspe šokirati še Rossonere, bi poskrbeli za eno lepših presenečenj tega skupinskega dela. "Milan igra doma in ima izjemno ekipo, a menim, da imata obe ekipi enake možnosti za napredovanje. Italijani v zadnjem času igrajo veliko bolje kot so še pred nekaj tedni, a tudi mi nismo slabi. Če bomo odigrali tako, kot znamo, lahko Milano zavijemo v črnino," je odločen pred odločilno tekmo trener Amsterdamčanov, Frank de Boer, ki bo s svojimi izbranci na San Siru lovil že svojo sedmo zaporedno zmago v vseh tekmovanjih. Če mu to uspe, se bo Ajax veselil uvrstitve v izločilne boje, Milan pa bi evropsko tekmovanje nadaljeval v ligi Europa.

Allegri: Taktiziranje ne pride v poštev

Taktiziranje za domače ne pride v poštev. Po izredno slabem položaju v serii A, imajo namreč kar 22 točk zaostanka za vodilnim Juventusom in zasedajo šele deveto mesto, kar je daleč od mest, ki vodijo v evropska tekmovanja, si ne smejo privoščiti novega spodrsljaja. Kot pravi domači trener Massimiliano Allegri, pride v poštev le zmaga, pa čeprav bi bila za njih dovolj že točka. "V zadnjem času smo pokazali premik v naši igri. Predstave so vse boljše, zato brez strahu pričakujemo nocojšnji obračun. Za nas bi bil dovolj že remi, a šli bomo na zmago, saj bi se nam lahko kakršnokoli taktiziranje hitro maščevalo." V prid sedemkratnih evropskih prvakov govori tudi slaba statistika Ajaxa v evropskih gostovanjih, saj na tujem ni zmagal že šest tekem. Zadnjič jim je to uspelo oktobra leta 2011, ko so v Zagrebu z 2:0 premagali Dinamo.

Milančani bodo Ajax pričakali brez poškodovanih Robinha in slovenskega reprezentanta Valterja Birse, ki se je poškodoval na zadnji prvenstveni tekmi proti Livornu. Od prve minute pa naj bi prvič po avgustu začel Stephan El Shaarawy, za katerega bi bil to šele drugi nastop od prve minute v tej sezoni. Na klopi Milana pa naj bi po šestmesečni odsotnosti ponovno videli tudi napadalca Giampaola Pazzinija. Tudi de Bour ima določene težave, saj bo moral malce spremeniti svoje vrste. Na zgodovinski tekmi proti Barceloni je rdeč karton prejel eden njihovih najboljših mož Jöel Veltman, poškodovani pa so Nicolai Boilsen, Lerin Duarte in Siem de Jong.

Tekma na Camp Nouu najbrž ne bo tako zanimiva kot tista na San Siru, pa vendarle, če hočejo Katalonci osvojiti prvo mesto v skupini, potrebujejo vsaj remi proti Celticu. "Za nas je tekma zelo pomembna, saj hočemo skupinski del končati na prvem mestu. Naš ključ bo v izčrpavanju nasprotnika, a to nam bo uspelo le, če bo žoga tekla od noge do noge in ne bomo delali napak. Nasproti nam bo stala izjemno fizično močna ekipa, ki nam ne bo pustila dihati in bo seveda prežala na protinapade. Na vse to smo pripravljeni in menim, da se po tekmi ne bomo tolkli po glavi," pred obračunom pravi trener Barcelone Gerardo Martino, ki spet ne bo mogel računati na celo vrsto prvokategornikov. Manjkali bodo Lionel Messi, tudi Dani Alves in vratar Victor Valdes, ne bo pa niti "pordečelega" Cesca Fabregasa. Po lažji poškodbi se v ekipi vračata Xavi Hernandez in Andres Iniesta.

Kako pred tekmo razmišljajo pri Celticu, ki so ne glede na razplet nocojšnje tekme zacementirani na zadnjem mestu v skupini H? "Dober rezultat na Camp Nouu bi lahko bil dodaten zagon pred nadaljevanjem sezone. Barcelona ima kar nekaj poškodb, a še vedno imajo vesoljsko ekipo. Morali bomo biti zbrani in disciplinirani vseh 90 minut, a ne smemo se bati. Če hočemo malce ponagajati Barceloni, bomo morali biti pogumni," pravi trener Celtica, Neil Lennon, ki dodaja, da bo ekipa zelo pogrešala kaznovanega Emilia Izaguirreja, k sreči pa se po poškodbi vrača Adam Matthews.

Ne spreglejte