Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
24. 7. 2013,
13.17

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 24. 7. 2013, 13.17

8 let

Megalomanski prestop za Slovenijo, velik za Italijo in povprečen za elito

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Josip Iličić je z devet milijonov evrov vrednim prestopom v Fiorentino postal tretji najdražji slovenski nogometaš. Kaj to pomeni? Ta posel je tudi eden največjih tega leta v italijanskem merilu.

Dolgo se je vlekel prestop Josipa Iličića iz Palerma v Fiorentino. Že pozimi je zavrnil ponudbo kijevskega Dinama, poleti pa so se zanj zanimali Zenit iz St. Peterburga, Roma, Milan, Juventus, Napoli, zelo konkretna pa sta bila tudi Liverpool in Bayer Leverkusen. Na koncu je, predvsem zaradi želje Iličića, njegov podpis dobila Fiorentina.

Palermo oziroma njegov predsednik Maurizio Zamparini je priznal, da bi lahko za Iličića iztržil še večjo odškodnino (omenjalo se je 12 milijonov evrov), vendar je ugodil želji nogometaša, ki ga je leta 2010 iz Maribora zvabil za 2,3 milijona evrov. Po 97 tekmah in 20 golih je zanj dobil štirikrat več. Iličić je bil ob koncu igranja za Palermo tudi namestnik kapetana.

Kaj ta prestop pomeni za nogometne razmere po svetu? Poglejmo najprej slovenski nogometni prostor. Že drugo poletje zapored se dogaja zgodovinski prestop. Prvi je bil, ko je leta 2012 Samir Handanović za 12 milijonov evrov Udinese zamenjal za Inter, drugi z dvema milijonoma manj pa je Iličić. Na vrhu je še vedno prestop Zlatka Zahovića iz leta 1999, ko je Olympiacos Portu plača kar 13,5 milijona evrov. Ta številka bi bila v današnjih razmerah še nekoliko višja. Nedvomno je Iličić s tem prestopom naredil dobro reklamo za slovenske nogometaše.

Tržna vrednost vseh 24 igralcev Maribora naj bi trenutno po transfermakrt.com znašala 11.200.000 evrov, kar med drugim priča o tem, kakšne razmere vladajo v najmočnejših evropskih ligah glede vrednosti igralcev.

Iličić kot Tevez

Kaj pa z vidika italijanskih razmer? Znano je, da je italijanski klubski nogomet finančno v zelo slabem stanju. Italijanski velikani, ki so pred leti po zaslugi bogatih lastnikov zapravljali na desetine milijonov evrov, so po aferi o nameščanju tekem precej skrčili proračune. Razlog so tudi precej manjša sredstva od televizijskih pravic, na primer v Angliji, ob tem pa imajo praktično vsi prvoligaši, razen Juventusa, težave s štadionu, ki jih imajo v najemih. V italijanskem nogometu so počasi začeli odpravljati napake iz preteklosti, vendar najboljši igralci na svetu trenutno pač večinoma odhajajo iz Italije. Tako je Napoli za kar 64,5 milijona evrov, kar je še vedno rekord tega poletja, Paris Saint Germainu prodal Edisona Cavanija. Urugvajec je, zanimivo, pred odhodom v Napoli igral za Palermo. Parižani so od Rome za polovični znesek (31,4 milijona evrov) odkupili še brazilskega branilca Marquinhosa. Tretji na lestvici italijanskih prestopov je Črnogorec Stevan Jovetić, ki je za 26 milijonov evrov odšel v Manchester City, na četrtem mestu lestvice prestopov v italijanskem nogometu v tem prestopnem roku pa je do zdaj najbogatejši prihod v Italijo. PSV je Romi za 16,5 milijona evrov prodal nizozemskega vezista Kevina Strootmana. Na petem mestu se je znašel Mario Gomez, ki je iz Bayerna prišel v Fiorentino. Kje pa je Josip Iličić? Skupaj s Carlosom Tevezom, ki je iz Manchester Cityja prestopil v Juventus, je na 12. mestu. To je za italijanske razmere dokaj pomemben prestop, preseneča pa ambicioznost Fiorentine, ki bo skušala nadgraditi dobro preteklo sezono in se prebiti v ligo prvakov. Iličića pri Fiorentini čaka huda konkurenca v ofenzivi.

Na svetu na 50. mestu

Kar zadeva razmere v svetovnem nogometu, spada prestop nekdanjega nogometaša Izole, Interblocka, Maribora in Palerma na 50. mesto. Vsekakor je Joju za razmere, ki vladajo v svetovnem nogometu, uspel velik prestop, bolj kot številke prestopa pa so zanj pomembne ambicije. Tudi zato je tako silno želel oditi v Fiorentino, ki ga je zvabila s projektom, v katerem naj bi bil eden ključnih igralcev pri preboju na italijanski vrh in ob preboju med evropsko nogometno smetano. Torej ligo prvakov. Izkušnje v italijanski ligi že ima, pod vodstvom Vincenza Montelle pa bo imel priložnost igrati precej bolj napadalni nogomet, kar že nekaj časa ni navada večine klubov v Italiji.

Ne spreglejte