Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
25. 6. 2012,
10.14

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 25. 6. 2012, 10.14

7 let, 12 mesecev

Maribor za evropske sanje z Željezničarjem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Slovenski prvak NK Maribor bo evropsko pot začel v drugem krogu kvalifikacij za ligo prvakov. Ples kroglic mu je za tekmeca v drugem predkrogu namenil prvaka iz BiH, sarajevskega Željezničarja.

Maribor ima med klubi, ki nastopajo v drugem predkrogu lige prvakov (34), deseti najboljši koeficient uspešnosti v evropskih pokalih, tako da mu je pripadla vloga nosilcev. Žreb za razliko od minule sezone, ko je ''vijoličaste'' dočakalo darilo, najboljši klub iz Luksemburga, ni bil tako naklonjen. Mariborsko kroglico je povezal z Željezničarjem, prvakom Bosne in Hercegovine, prvi dvoboj pa bo odigran 17. oziroma 18. julija v Ljudskem vrtu.

V današnjem žrebu je sodelovalo 37 klubov, možno nasprotniki Mariborčanov pa so bili izraelski Hapoel Kiryat Shmona, Željezničar, albanski Skenderbegu, makedonski Vardar in zmagovalec dvoboja Linfield - Torshavn.

Cilj desetkratnih slovenskih prvakov je jasen. Preskočiti drugi predkrog lige prvakov in si s tem zagotoviti vsaj šest evropskih tekem. Če bi Mariborčani namreč v tretjem predkrogu lige prvakov ostali brez glavne nagrade (v minuli sezoni je bil za Milaničevo četo usoden Maccabi Haifa), bi jim ostala še možnost zaključnih kvalifikacij za nastop v skupinskem delu lige Europa.

"Željezničar bo zahteven nasprotnik, ki zahteva temeljito pripravo. Od tega trenutka smo na delu, z zbiranjem informacij za podrobno analizo, saj se želimo uvrstiti v naslednji krog. Lani sem spremljal tekmo, ko je Maccabi iz Haife izločil prvaka Bosne in Hercegovine, ekipo Borca. V Bosni in Hercegovini se igra dober nogomet, imajo ogromno nadarjenih igralcev, Željezničar pa je klub z bogato tradicijo na nekdanjih jugoslovanskih prostorih. V Sarajevu nas čakajo tudi temperamentni navijači, tekmec bo zahteven, vendar je naš cilj jasen - napredovanje," je o željah za evropsko sezono za klubsko spletno stran dejal trener vijoličastih Darko Milanič.

''V skupini možnih nasprotnikov bi lahko dobili težjega, a tudi lažjega. Ne smemo pozabiti, da nas čaka peklensko ozračje na gostovanju v Sarajevu, ampak sem prepričan, da podobno tudi njih v Ljudskem vrtu. Zelo pomemben bo v tem dvoboju tudi odziv navijačev,'' je še dodal športni direktor Maribora Zlatko Zahović.

Kvalifikacije bodo poskrbele za deset potnikov v skupinski del lige prvakov. Pet jih bo podala skupina prvakov, pet pa skupina neprvakov, ki jo bodo sestavljali klubi iz močnejših prvenstev. Med njimi bo tudi Udinese Samirja Handanovića. Finale lige prvakov bo še drugič v treh letih odigran v Londonu (Wembley), dvoboji drugega kroga kvalifikacij pa bodo potekali 17./18. oziroma 24./25. julija.

Ne spreglejte