Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
21. 10. 2014,
17.41

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

NK Maribor NK Maribor Chelsea London

Torek, 21. 10. 2014, 17.41

8 let

Maribor v malem in prijazni angleški policisti

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Še nekaj ur in začelo se bo zares. Na Otok je pripotovalo 1.500 navijačev Maribora. Povabilu, da se udeležijo skupnega srečanja pri oblegani londonski znamenitosti, pa se je odzvala le peščica.

Da je London svetovna metropola, v kateri se pretaka največ kultur in govori največ jezikov, se lahko prepričaš že v nekaj sekundah. Dovolj je le, da se sprehodiš po londonskih ulicah ter prisluhneš pogovoru mimoidočih. Le redko se zgodi, da je ta le v angleškem jeziku. Londončani, ki tu prebivajo že več generacij, so na ta pojav že navajeni. Zato jih ni začudilo, da je ogromno pogovorov v torek pred njihovimi ušesi zvenelo v slovenskem jeziku.

Edino podjetje, ki ne prinaša izgube

Prebivalci Londona so že navajeni, da se na znani turistični točki Piccadilly Circus najraje zadržujejo turisti. Tam zasedajo prostor na stopnicah pred očarljivim vodnjakom, pogledujejo proti najdražjemu oglasnemu prostoru na svetu, kjer se šopirijo oglasi najbolj prepoznavnih blagovnih znamk na svetu, kuliso značilnega angleškega prizora pa začinijo še drveči dvojni avtobusi, rdeči simboli britanske prestolnice.

V torek pa so Londončani, ki jih je pot zanesla mimo priljubljene točke, vseeno radovedno pogledovali proti neznanim obrazom in se spraševali, zakaj je tam toliko vijolično oblečenih. Kaj hitro so izvedeli, da je na Otok prišel njihov najljubši nogometni klub: Maribor. Majhen, a srčen klub iz Slovenije, ki se bo v ligi prvakov udaril z velikim favoritom Chelseajem.

''Noro. Maribor velja v Sloveniji še za edino podjetje, ki ne prinaša izgube, ampak služi milijone, zdaj pa se bomo pomerili s klubom, ki se valja v milijonih. To si je preprosto vredno ogledati. Kaj bi dal, da se Maribor vrne domov neporažen. Gremo fantje,'' je govoril prileten Štajerec, ki se je po Londonu ponosno sprehajal z vijoličnim šalom, ob Piccadilly Circusu pa je pogrešal več rojakov.

Navijači Chelseaja ne slovijo več po nasilnih izgredih

Nekaj skupinic navijačev je prispelo malce po 13. uri, a jih je nato kaj hitro razgnalo vreme. Danes se namreč po Londonu podijo hitri sunki vetra, posledica nedavnega hurikana Gonzalo, ki je pred dnevi povzročal škodo na drugi strani Atlantika. Ko je veter združil moči z dežjem, ta se je kot po nepisanem pravilu menjal s soncem ter spreminjal podobo londonskih ulic vsakih 15 minut, od tako napovedanega množičnega druženja mariborskih navijačev v zgodnjih popoldanskih urah ni bilo skoraj nič.

''Vse je mirno, upajmo, da bo tako tudi ostalo,'' nam je povedal eden izmed angleških policistov, ki skrbijo za red na tej priljubljeni turistični točki. Spominja se še obdobja, ko je Chelsea slovel po huliganskih izpadih svojih navijačev, a je od tega obdobja, ki se ga je klubsko vodstvo sramovalo (nekdanji predsednik Ken Bates je želel navijače celo ograditi z električno ograjo, a ideja nikoli ni zaživela), minilo že nekaj desetletij.

''Ne, nasilja ni več. Vsaj na štadionu. Kdaj pa kdaj se zaiskri po tekmah Chelseaja, a ne na štadionu, temveč na ulicah. Danes pa ne pričakujemo ničesar, navsezadnje bodo navijači Chelseaja do večera v svojih službah,'' je dejal policist ter prijetno kramljal s slovenskimi navijači, ki so ga vsake toliko časa prosili tudi za kakšen klasičen turistični nasvet ali pa usmeritev.

Mlade družine, znani obrazi, življenjske sopotnice nogometašev ...

Če se bodo londonski navijači Chelseaja, vsaj tisti, ki imajo redno zaposlitev, na tekmo podali v poznih popoldanskih urah, pa je večina navijačev Maribora izbrala London za večdnevno turistično destinacijo. Ker je večina tudi v torek odkrivala njegove bisere, se je raje odpravila na različne kraje večmilijonskega mesta, kot pa da bi se zadrževala na Piccadilly Circusu.

''Uživamo in Mariboru želimo veliko sreče. In hvala nekaterim letalskim prevoznikom, da imajo tako ugodno ponudbo za potovanje v Anglijo,'' je hitela pripovedovati Mariborčanka, ki se je v London za nekaj dni preselila z družino, navdušenja pa nista skrivala niti njena otroka.

Med privrženci Maribora, ki so se zbrali na Piccadilly Circusu, smo naleteli tudi na nekatera znana imena. Tako je z vijoličnim šalom in dežnikom, s katerim je izražal simpatije do Londona, rade volje poziral motivator Smiljan Mori, naleteli pa smo tudi na skupino predstavnic nežnejšega spola, ki so že nestrpno čakale na začetek dvoboja. Imele so poseben razlog, saj sta dve izmed njih ukradli srce nogometašev Maribora, v poziranje pred objektivom pa je privolila le Katja, življenjska sopotnica Dareta Vršiča. Druga, ki bo stiskala pesti za Primorca in odličnega asistenta, je povabilo iz vraževernosti odklonila.

Rade volje je svojo majico, obogateno s podpisi vijoličastih junakov, pokazala nasmejana Ptujčanka, nekateri navijači pa niso želeli, da bi se pojavljali v medijih, zato so odklanjali možnost, da bi jih ovekovečili s sprožilcem na fotoaparat.

Bili so prijetno presenečeni, ko se jim je pridružila skupina nemških srednješolcev, ki so ravno na izletu v Londonu. Mladi Nemci so takoj prepoznali navijaške simbole Maribora, ko pa jim je skupina vrnila z glasno pesmijo, ki časti dvanajstkratnega slovenskega prvaka, so še sami navdušeno nekajkrat zavpili Maribor in dodali, da kot navijači Freiburga ne čutijo posebnih simpatij do Schalkeja. Violam so zaželeli srečo v ligi prvakov. Če je moč Maribora že spoznala Nemčija, je naslednja na vrsti Anglija ...

Ne spreglejte